Близько 500 тисяч гривень ЄС виділив на енергоефективність будинку у Чугуєві

30.06.2020 16:42 Область Online
Фото: eefund.org.ua Фото: eefund.org.ua
Завдяки впровадженим енергоефективним заходам будинок щороку економитиме 144 тисячі гривень.

У Чугуєві завершено роботи з енергомодернізації будинку за проєктом «Перші Ластівки». ОСББ «Добробут Чугуєва» з березня 2019 року є учасником пілотного проєкту для тестування процедур Фонду енергоефективності (15 ОСББ по всій країні), наразі вже виконано всі роботи з модернізації будинку. Загальна вартість проєкту склала 486 490 гривень, сплачено останній транш гранту. Повідомляє Фонд енергоефективності.

Гранти виплачено за рахунок коштів Цільового фонду багатьох донорів, що адмініструється — IFC, група Світового банку. Кошти цього фонду сформовані за рахунок внесків Європейського Союзу та уряду Німеччини. Також частину грантів оплачено проєктом «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ (S2I) в Україні», що виконується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ GmbH) за дорученням Уряду Німеччини.

Відповідно до рекомендацій енергоаудиторів, у будинку було встановлено індивідуальний тепловий пункт (ІТП), замінено та теплоізольовано трубопроводи системи опалення, а також здійснено балансування систем опалення. Реалізація цих заходів дозволила підвищити клас енергоефективності будинку з найнижчого G до посереднього F.

Після здійснення модернізаційних робіт — більше 16 %, тобто понад 144 тисячі гривень на рік, цей будинок буде економити. Після проведення енергоефективних заходів розрахункове енергоспоживання системи опалення в будинку ОСББ «Добробут Чугуєва» зменшилося з 694,29 тис. кВ*год/рік до 579,87 тис. кВ*год/рік.

– Жителі отримали економію тепла, грошей, поліпшили мікроклімат у квартирах. Цей енергоефективний проект виконаний за всіма вимогами українського законодавства, проект також оцінювали німецькі фахівці, – розповів «СК» регіональний консультант IFC з підтримки Фонду ЕЕ Харківської області Олег Масленніков.

Читайте також: 13,5 мільйона гривень – в економію: як ОСББ Чугуєва навчились заощаджувати на комуналці

Автор: Андрій Соха