Через аварію жителі Лозової залишилися без води. Фото. Оновлюється

26.03.2018 14:38 Область Online
Фото: movqe.az; https://lozovarada.gov.ua Фото: movqe.az; https://lozovarada.gov.ua
26 березня в місті Лозова Харківської області на каналізаційному колекторі «Південний» сталася аварія.

В результаті події жителі міста тимчасово залишилися без водопостачання. Про це повідомляє сайт Лозівської районної ради.

Це вже не перша подібна ситуація у місті. Після того, як спали морози й розпочалося танення снігу, труби почали виходити із ладу чи не кожен тиждень. Так, на минулому тижні обвали сталися в чотирьох місцях, зокрема і на ділянці у 340 метрів. 26 березня же вдруге обвалилася ділянка 110 метрів по вулиці Слобожанській на околиці другого мікрорайону.  Загальна ж протяжність колектора — 2420 метрів. В експлуатацію він був введений у 1978-му. Колектор забезпечує водовідведення південно-західної частини міста Лозова, із чисельністю понад 45 тисяч осіб.

«СК» зв’язався з головою Лозівської міської ради Сергієм Зеленським. Той саме завершив оперативну нараду щодо  ситуації на колекторі.

Мікрорайон відключили від водопостачання до вечора, щоб не наповнювався колектор. Вода на вечір повинна піти. Зараз ділянку локалізували, і каналізаційні води вже почали сходити. Екологічної й техногенної загрози немає, розповів станом на 14:00 понеділка, 26 березня, Сергій Зеленський.

Відключення 45-тисячного житлового масиву від водопостачання він називає штатною ситуацію. І вже на вечір понеділка обіцяв його поновлення. (Про відключення/підключення води оперативно інформують на сайті міськради).

Сергій Зеленський поділився, що ситуація у місті із системами каналізації та водопостачання критична. У разі подібних аварій працювати нічим. Техніку міська влада просить надати приватних підприємців, які допомагають місту у рамках соціального партнерства. У понеділок ситуація ускладнилася ще й тим, що вийшов із ладу насос, який відкачує воду.

За словами мера, схем міського водопроводу, якому більше сорока років, не залишилося. Тому нерідко комунальники не один рік шукають потрібну ділянку труби, бо на ній, наприклад, стоїть стовп освітлення. 

Заразом робота з ремонту лозівських  мереж водопостачання та водовідведення поступово починається.

За останні два роки нам вдалося замінити два кілометри трубопроводу  на центральній  ділянці по проспекту Перемоги. На цей рік нам виділено з обласного бюджету 8,5 мільйона гривень на ремонти по вулиці  Говорова. Там труби просто діряві. Критичний стан минулого року був по вулиці Привокзальній. Тоді ми почали ремонтувати її, цього року плануємо закінчити реконструкцію, розповів мер і додав, що загалом у Лозовій більше 90 кілометрів колекторів і більше 200 кілометрів трубопроводів.

У бюджеті міста грошей на відповідні ремонти немає. На цей рік дефіцит міської скарбнички складає майже 30 мільйонів гривень, сказав Сергій Зеленський.

Тож поки у Лозовій тільки ліквідовують аварії.

Оновлено: 26 березня, 21.00 

З 18.00 години 26 березня водяники відновлюють водопостачання мікрорайонів. У подальшому, для усунення аварійної ситуації на Південному колекторі, вода мешканцям мікрорайону подаватиметься з 18.00 години вечора до 8.00 години ранку.

Вдень, під час роботи водяників, водопостачання мікрорайонів припинятиметься. Обласне і міське керівництво звертається до містян з розумінням поставитися до ситуації з поривами водогонів і каналізацій. Мережі зношені, в експлуатацію вводилися в 70-х роках, під час будівництва міста. Про це повідомляється на сайті Лозівської РДА. 

Микола Мельник

 

 

Автор: Тетяна Василець