Через карантин водій маршрутки під Харковом відмовився безкоштовно везти пільговика

20.11.2020 12:46 Область Online
19 листопада жителька Солоницівки Харківської області викликала поліцію через конфлікт з водієм.

Пенсіонерка Валентина Виштейн намагалася 19 листопада дістатися із Солоницівки до Харкова на автобусі № 168 (Солоницівка – Холодна Гора). Але водій відмовився перевозити жінку безкоштовно.

– Він сказав, що в салоні вже є два пільговики, тож мене він взяти не може. Це вже не вперше, коли водії відмовляють у безкоштовному перевезені пільгової категорії громадян, три тижні тому аналогічний випадок стався з моїм чоловіком, – розповіла «СК» жителька Солоницівки Валентина Виштейн.

Після суперечки з водієм жінка повернулася додому і роздрукувала закон, в якому йдеться, що за відмову перевезення пільгових категорій громадян водієві загрожує штраф у розмірі 850 гривень.

– Цей закон прийнятий 3 жовтня 2019 року (№ 166-9) і підписаний Президентом. І там немає такої норми – два пільговика чи три, – наголошує жінка.

Роздрукований матеріал вона повісила на стовпі поблизу зупинки, бо інформаційна дошка там відсутня. Звернула увагу на закон водіїв та інших пасажирів. Пенсіонери підходили, читали і казали, коли б раніше знали про цю норму, то не сплачували б за проїзд.

– Мені кілька разів довелося клеїти закон на стовп, бо водії його двічі зривали і кидалися до мене битися. Я викликала поліцію, щоб правоохоронці зафіксували  порушення, – розповіла Валентина.

Поліція приїхала та зафіксувала ситуацію. Як повідомили «СК» у «главку» поліції Харківщини, даний факт зареєстровано в Єдиному обліку Дергачівського відділу поліції, наразі проводиться перевірка. Якщо поліцейські встановлять у діях водія факт адміністративного порушення, то відносно нього буде складений адміністративний протокол, який передбачає штраф.

У Солоницівскій селищній раді «СК» повідомили, що вони за перевезення пільгової категорії громадян сплачують. Так, минулого року перевізники отримали з бюджету селища 500 тисяч гривень. Тож, коли виникають спірні ситуації, селищний голова радить відразу телефонувати в раду, називати номер автобуса, і питання буде вирішено.

– Трапляються такі випадки, залежить від водія. У когось "перемкне", що багато пільговиків, і не пускає людей. За карантинними нормами пасажири можуть займати тільки сидячі місця, інакше водіїв штрафує поліція, – прокоментував ситуацію голова Солоницівської селищної ради Василь Шабатько.

Він зазначив, що під час карантину місцева влада просила пільговиків без нагальної потреби не їздити. За словами голови, багато людей цієї категорії їздять до Харкова за покупками.

– Я розумію і людей, і водіїв. У останніх зарплата залежить від виручки, а ми в цьому році за пільговиків ще не заплатили. Досі проводиться тендер у держадміністрації з перевізниками – Пісочин, Солоницівка, Люботин. Там скандали. Заплатимо тоді, коли нам нададуть документи, що вони офіційні перевізники, – повідомив Василь Шабатько.

Читайте також: У двох громадах Харківщини відбудуться довибори

Автор: Юлія Міронюк