Чи зникнуть ФАПи у селах Харківщини після реформи

18.10.2018 18:03 Область Online
Фото: www.tver.aif.ru Фото: www.tver.aif.ru
Фахівець ХОДА розповів, у якому вигляді, на його думку, невдовзі надаватиметься медична допомога у віддалених населених пунктах Харківської області.

У ході медичної реформи на первинну ланку лікувальних закладів на селі чекають суттєві зміни. Представники громад 17 жовтня під час Загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області висловили побоювання, що через реформу у селах можуть зникнути ФАПи. 

Начальник Управління охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації Богдан Федак під час засідання Загальних зборів дав свої роз'яснення з цього приводу:

ФАПи працюватимуть не у вигляді пункту, а у вигляді медичного працівника на місці. Він буде виконувати призначення лікаря з центру первинної медико-санітарної допомоги, — повідомив Богдан Федак.

В інших випадках людям у селах доведеться викликати екстрену медичну допомогу. 

По темі: Будівництво сучасних сільських амбулаторій розпочато на Харківщині

Начальник Управління охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації Богдан Федак

Сьогодні, маючи екстрену медичну допомогу, фельдшер все одно викликає її. Ні один центр первинної медико-санітарної допомоги не захоче скорочювати у селі ФАПи. Щоправда, постає інше питання, чи захоче утримувати ті приміщення, коли фельдшер  ходиме по пацієнтах, виконуючи призначення лікарів первинної ланки (ін'єкції тощо. — Ред.), — аргументував Богдан Федак.

За  словами начальника Управління, утримання 500 ФАПів на рік обходиться у значну суму — приблизно 30 млн грн (із розрахунку 60 000 грн на один пункт). Натомість на ці гроші можна придбати якісні «швидкі».

Він також додав, що нині доїзд «швидкої» на виклик по Харкову складає 8 хвилин, по області 12 хвилин при державній нормі у 20 хвилин. 

 Читайте також: Харківщина хоче запропонувати свою зміну меж районів області