Гепатит в Андріївці: хвороба є, епідемії немає

24.02.2018 10:00 Область Online
Фото: being-here.net Фото: being-here.net
Більш ніж чотири місяці у Балаклійському районі поширюється небезпечне інфекційне захворювання. І хоч першоджерело, де крився збудник гепатиту А, фахівці виявили, інфекція й далі передається від людини до людини. Зараз серед жителів двох селищ проводять щеплення, але повністю вирішити проблему сподіваються, тільки побудувавши централізований водогін.

Перші масові виявлення вірусу серед жителів селища Андріївка, що в Балаклійському районі, медики почали реєструвати 12 жовтня. Нагадаємо, тоді за тиждень із підозрою на гепатит А до місцевої районної лікарні звернулися семеро осіб, серед них – двоє дітей. Інфекція поширювалася й далі, і 21 листопада там уже зареєстрували 29 випадків захворювання на вірусний гепатит.

Тоді ж фахівці Харківського обласного лабораторного центру МОЗ України та Управління Держпродспоживслужби у Харківській області, збудник інфекції знайшли у шахтних колодязях та свердловині приватних домоволодінь. Результати досліджень показали, що з 24 проб у чотирьох криницях за різними адресами (три приватні, одна громадська) знайшли фекальне забруднення.

– При обході домоволодінь ми перевірили розташування вигрібних ям та з’ясували, що вони були негерметичні. Також організованого вивезення рідких нечистот у селищі не було, і каналізацію було організовано неналежним чином. Стало зрозуміло, що до води поверхневого горизонту збудник міг потрапити саме із рідких нечистот, – розповіла начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Тетяна Колпакова.

Дезінфекція в колодязях та транспорті

Після того як медики підтвердили, що збудником інфекції є вода, селищна рада за кошт місцевого бюджету організувала підвезення якісної питної води. У місцевих шахтних колодязях починають проводити дезінфекцію, а у автобусах та залізничному транспорті, якими користуються місцеві жителі, установлюють дезінфекційний режим. Також у транспорті та публічних місцях розмістили інформаційні матеріали з рекомендаціями щодо профілактики захворювання. Паралельно у селищі медики проводять обходи, під час яких за весь час (з початку перших випадків до лютого 2018 року) вдалося виявити шість інфікованих.

Але попри це, спалахи гепатиту А серед місцевих мешканців тривали. І вже на кінець року кількість захворілих зросла до 34. У новому році тенденція продовжилася, хоч і не так масово: за січень до центральної клінічної районної лікарні було доставлено ще шість пацієнтів з діагнозом гепатит А, і загальна кількість захворілих зросла до 40.
За лютий у Балаклійському районі зафіксували лише один випадок гепатиту А.  Але причиною захворювання серед людей, які фіксували з нового року, була вже не вода, а контактно-побутові зв’язки.

До так званого сімейного вогнища фахівці віднесли й останній випадок із захворілим чоловіком. Він, імовірно, заразився гепатитом від дружини або дитини, які перехворіли раніше. Його медики зареєстрували 13 лютого.
– Про зараження від води вже не йдеться, бо дали свій ефект проведені заходи, зокрема – дезінфекція колодязів, – розповіла Тетяна Колпакова.

За її інформацією, із 41 людини, яка захворіла на гепатит у районі, 19 – дітей. Усі хворі лікувалися в місцевій районній лікарні, адже перебіг захворювання проходив у легкій та середній формах.
– Основна причина поширення інфекції серед сімейних вогнищ приховується у недотриманні вимог санітарної гігієни, – повідомила заступник начальника Управління охорони здоров’я ХОДА Галина Сіроштан. – Річ у тому, що вірус гепатиту А дуже легко проникає у шлунково-кишковий тракт і викликає захворювання.

У сусіднє селище Донець, де теж зафіксували чотирьох хворих, інфекція дісталася теж через контактно-побутові зв’язки.
– Жителі Донця або ж проживали із хворими, або ж працювали разом, – додала фахівець.
Галина Сіроштан пояснила, що спалах вірусного гепатиту має циклічний характер. Приміром, у 2014 році на Харківщині фіксували пік захворювання, а всі інші роки траплялися лише поодинокі випадки. На сьогодні, якщо проаналізувати інтенсивний показник захворюваності гепатитом на 100 тисяч населення, то по Балаклійському району він складає 1,5 %, по області – 4,6 %, при загальноукраїнському – 7,34 %.
– Ми маємо захворювання, але воно не критичне, тому на сьогодні говорити про епідемію ми не можемо, – додала Галина Сіроштан.

Щеплення та новий водогін

Зараз в Андріївці продовжують підвозити питну воду населенню. Людей, до речі, переконали укласти договір з місцевим комунальним підприємством, яке вивозитиме нечистоти.
Але попитом привізна вода не користується, розповіли в Андріївській селищній раді.

– Двічі на тиждень – у понеділок та четвер – у селище безкоштовно завозять якісну воду. Ще з початку підвезення розрахували вісім літрів на особу, але вода у цистерні залишається, – розповіла секретар селищної ради Вікторія Сафонова. – Люди не довіряють аналізам і продовжують вживати власну воду.

Також у селищі триває дезінфекція води у колодязях та свердловинах, але ця міра серед населення непопулярна.
– Основна маса людей відмовляється, адже дезінфіковану воду потрібно десь зливати, а взимку це зробити важко, – додала Вікторія Сафонова.
Ще в Андріївці триває вакцинація. На останню районна влада виділила 71,3 тис. грн, на які закупили 193 дози вакцини. Станом на 20 лютого щеплення було проведено вже 127 людям.

Також для комплексного вирішення питання в селищі готуються до будівництва глибоководної свердловини. На проектно-кошторисну документацію під будівництво водогону із районного бюджету теж виділили кошти – 697 тис. грн.
Саме централізоване водопостачання, а в подальшому й будівництво системи каналізації, може вирішити проблему, пояснює Тетяна Колпакова, адже сьогодні тільки частина жителів (менш ніж 30 %) Андріївки користується ним. Більшість використовують воду із шахтних колодязів і свердловин.

– Централізоване водопостачання безпечніше, якість води тут краще контролюється, а також існує значно менше ризиків для забруднення води, – додала фахівець.

Марічка Зорянська, кореспондент