Головні події Харківської області на ранок 9 березня

09.03.2023 09:31 Область Online
Якою стала минула доба для Харківської області? Головні події регіону станом на ранок 9 березня 2023 року.

Як повідомляє «Слобідський край» з посиланням на ранкове зведення Генштабу ЗСУ 9 березня, армія росії й надалі порушує норми Міжнародного гуманітарного права, продовжує завдавати ударів, здійснювати артилерійські обстріли цивільних об’єктів та будинків мирного населення, намагається знищити критичну інфраструктуру України.

  • На Слобожанському напрямку формувань наступальних угруповань не виявлено. 
  • На Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії у напрямку села Гряниківка Дворічанської громади. Здійснив артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів.
  • Протягом доби ворог обстрілював прикордонні населені пункти Харківського, Куп'янського та Чугуївського районів області. Зокрема, під вогнем були Куп'янськ, Стрілеча, Дворічна, Вовчанськ та інші населені пункти. Пошкоджені будинки та господарчі споруди, сталися пожежі.

Уночі 9 березня окупанти завдали близько 15 ударів ракетами С-300 по місту Харків та області. За інформацією начальника ХОВА Олега Синєгубова, під прицілом ворога знову були об‘єкти критичної інфраструктури та в Харкові пошкоджено об'єкт цивільної інфраструктури. Наразі інформація щодо постраждалих і масштабів руйнувань уточнюється. 

  • За інформацією ДСНС, у результаті влучань у Харківській області були вражені об’єкти критичної інфраструктури, де сталося дві пожежі. 
  • Одна з ракет потрапила на приватне подвір’я у селищі Пісочин. Вибухом пошкоджено декілька приватних житлових будинків, розташованих поруч. Дві жінки отримали легкі тілесні ушкодження. 71-річну жінку госпіталізовано, а жінка 74 років отримала допомогу на місці.

У селищі Пісочин ще одна ракета влучила на відкритій території в болото. У селищі Слобожанське Чугуївського району ракета пошкодила теплиці овочевої фабрики.

Унаслідок обстрілів у Харківській області обмежують електропостачання, повідомили в «Укренерго». Харківське метро наразі працює в режимі укриття. Внаслідок нічних ракетних ударів по місту потяги підземкою не ходять. Наземний електротранспорт також Харковом не курсує. Містом ходять автобуси

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що вночі 9 березня окупанти здійснили пуск 81 ракети різного базування по території України. 

  • 28 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555
  • 20 пусків крилатих ракет морського базування «Калібр»; 
  • 6 пусків крилатих ракет повітряного базування X-22
  • 6 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-47 «Кинджал»; 
  • 8 пусків керованих авіаційних ракет: 2 – Х-31П; 6 – X-59; 
  • 13 пусків зенітних керованих ракет С-300.

Окрім того, здійснено 8 пусків ударних БпЛА «Shahed-136/131».

– Силами та засобами Повітряних Сил 3С України у взаємодії з підрозділами інших Складових cил оборони України із 48 крилатих ракет Х-101/Х-555, «Калібр» знищено 34 крилаті ракети, а також 4 БпЛА «Shahed-136/131». Унаслідок організованої протидії 8 керованих авіаційних ракет Х-31П та Х-59 не досягли своїх цілей, – зазначив Головнокомандувач.

Масови обстріл 9 березня

Нагадаємо, у Харкові поліція доставила до лікарні дитину, яка залишилася без рідних. 

Нещодавно Рада прийняла закон про компенсацію за зруйноване війною житло.

У громадах Куп’янського району Харківської області оголосили обов’язкову евакуацію. Десь вона стосується окремих категорій громадян, а десь – усіх без винятку.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті. 

Автор: Анастасія Хушану