Головний подарунок. Історії жительок Харківщини, які народили в цей Новий рік. Фото

10.01.2019 09:02 Область Online
Фото: babyblog.ru Фото: babyblog.ru
Кілька жительок Харківської області – нинішніх і колишніх – перший день нового року зустріли не вдома за святковим столом, а в пологових будинках, даючи нове життя. Ці матусі розповіли «СК», як воно – народити, коли «годинник 12 б’є».

Популярність з перших годин життя

Перша дитинка в усій Україні у 2019-му з’явилася на світ у Києві о 00.01. Якщо точніш – на 35-й секунді нового року. Щасливою мамою дівчинки Ангеліни стала 20-річна Олена Булавенко, яка більшу частину життя провела в Харківській області. Вона народилася в селі Алісівка Близнюківського району, де і прожила до 15 років. Потім Олена поїхала вчитися в Панютине, після чого у 18 років переїхала до Києва. Там вона зустріла свою майбутню другу половинку одесита Сергія Булавенка. На початку стосунків він одразу поділився з коханою, що мріє про доньку Ангеліну. І Олена втілила бажання чоловіка, та ще й як – у новорічну ніч, хоча орієнтовні терміни пологів лікарі ставили на 5 січня. «СК» вдалося знайти новоспечену маму.

– Я потрапила до Київського міського пологового будинку № 5 у 20-х числах грудня. Мене обстежили і сказали, що вага плода маленька, через що поклали в стаціонар. Коли я лежала на збереженні, переживала через те, що можу народити в Новий рік. Лякало, що атмосфера в пологовому будинку може бути не зовсім робочою. Однак одна зі співробітниць лікарні мене переконала у зворотному, запевнивши, що в них режим не порушують і що все буде нормально. Після її слів я вже не турбувалася з цього приводу, – розповіла Олена.

І дійсно, усе пройшло добре. О 00.01 з’явилася на світ дівчинка Ангеліна зростом 51 сантиметр і вагою 3 кілограми 40 грамів.

Фото надано Оленою Булавенко

– Десь об 11.30 31 грудня почали тягнути живіт і спина. Мене оглянула лікарка і сказала, що народжу або сьогодні, або завтра. Після цього я пішла в палату, а перейми поступово почали посилюватися. О 21.30 відійшли води, а за годину я була в пологовому залі й народила, – згадала щаслива матуся.

Олена зізналася, що відразу не усвідомила того, що відбувається, поки не відійшла від болю, ближче до першої ночі. У непрості хвилини пологів головною опорою породіллі був її чоловік, який був поруч на партнерських пологах.

– Присутність Сергія мені сильно допомогла – мені було дуже боляче, я стискала його руку. Він усі емоції пережив зі мною. Коли я щось не так робила, він мене заспокоював. Чоловік повторював ті поради, які давали лікарі. Вони сприймалися в рази краще, адже це казала рідна кохана людина. Він також перерізав пуповину і першим узяв дитинку на руки, – пригадала Олена.

Фото надано Оленою Булавенко

Щаслива мама зізнається, що коли була вагітна, то хотіла сина. Коли подружжя дізналося, що буде донька, то чоловік одразу назвав бажане ім’я дівчинки – Ангеліна, хоча Олена пропонувала такі альтернативи, як Домініка або Злата. Проте чоловік наполіг на своєму, і Олену такий варіант також цілком влаштував.

За тиждень до пологів подружжя Булавенків говорило, мовляв, класно було б народити дитинку в новорічну ніч, але особливого значення цьому не надавали. Головне – щоб дівчинка з’явилася на світ здоровою. Однак, за словами 20-річної Олени, уже ближче до пологів вона хотіла народити доньку саме в новому році.

– Єдине, що ми хотіли, коли дізналися можливі терміни появи дитини, так це те, щоб донька народилася саме 1 січня, і намагалися якось дотягнути до цього. Хотіли, щоб у неї життя почалося з чистого аркуша, з першого числа нового року, а не з кінця попереднього, – поділилася Олена Булавенко.

Уже з перших днів свого життя мала Ангелінка стала відомою завдяки своїй новорічній появі на світ.

— Ми не очікували такої популярності, стільки уваги з боку ЗМІ, але, звичайно, це дуже приємно. Наша дитина знаменита на весь світ уже з перших годин свого життя. Дай Бог, щоб це їй було плюсом у майбутньому. Може, виросте якоюсь творчою особистістю. Навіть нехай це буде всього історичною пам’яттю для неї. Через кілька років вона подивиться новини в Інтернеті, і їй буде дуже приєм­но, – сказала щаслива матуся.

Читайте також: Укрпошта попередила — пошту на Харківщині можуть доставляти з перебоями

Назвали на честь батька

У перший день нового року дітлахи з’являлися на світ і на території Харківщини. Так, у самому обласному центрі 1 січня народилися 24 дитини: 10 хлопчиків і 14 дівчаток, у тому числі одна двійня – два братики, які з’явилися на світ у Харківському обласному клінічному перинатальному центрі.

1 січня було багато роботи в акушерів не тільки в пологових будинках Харкова, а й у пологових відділеннях міських і район­них лікарень нашої області. І «СК» вдалося відшукати цих щасливих жінок, які отримали під ялинку свій найголовніший і найбажаніший подарунок – синочка або донечку.

Тож у Чугуївській центральній районній лікарні першого дня року о 7.45 на світ з’явилася дівчинка Софія. Як розповіла її 17-річна мама Карина Денисенко з Печенігів, вона не очікувала, що народить дитинку «під ялинку», адже лікарі визначили термін 10 січня.

– Ми із сім’єю були вдома, готувалися до Нового року. Сіли за святковий стіл, послухали промову Президента, пробили куранти, і хвилин у 10–15 на першу в мене почав боліти живіт. Спершу я не звернула уваги на це, думала, просто перевертається крихітка, як завжди. Але потім, від о пів на першу, у мене живіт почав боліти сильніше, й о першій ночі я вже була в Чугуєві. Спочатку перейми були терпимі, мене обстежили, зробили укол, а потім вони почалися посилюватися. До ранку мучилася з переймами, але потім мала з’явилася на світ, – згадала Карина Денисенко.

Дівчинку зростом 49 сантиметрів і вагою 2 кілограми 750 грамів назвали Софією, на честь… тата.

– Мій чоловік має прізвисько Софа, так його називають друзі. І під час вагітності в мене виникла ідея назвати дитину на честь чоловіка – Софією, – додала Карина.

Фото надано Кариною Денисенко

Як розповіла щаслива мати, пологи пройшли добре, і багато в чому завдяки професіоналізму лікарів.

– Спасибі, звичайно, велике лікарям і акушерам, які мені дуже допомагали. Коли їхали в лікарню, були думки, що там може бути не надто робоча атмосфера через свято, але коли приїхали – усі були в «повній бойовій готовності» і все зробили добре. Також підтримка лікарів дуже мені допомогла безпосередньо під час самих пологів. Я не хотіла народжувати через сильний біль, але вони знайшли потрібні слова, заспокоїли мене, і все пройшло відмінно, – поділилася спогадами матуся.

Народжені з різницею у 20 хвилин

Поруч з Чугуєвом, у Балаклії, акушери місцевої центральної райлікарні теж 1 січня приймали пологи, причому не одні, як у чугуївській лікарні. Першою народженою 2019-го дитиною в Балаклійському районі став хлопчик Максим, зростом у 52 сантиметри й вагою 3 кілограми 400 грамів.

Як розповіла щаслива 26-річна мама малюка Євгенія Надточна з Морозівки Балаклійського району, Новий рік вона зустріла в лікарні.

– Лікарі майже точно спрогнозували дату появи дитини – вони ставили термін на 31 грудня, але сталося все трохи пізніше. Новий рік я зустріла з переймами біля вікна, дивилася на феєрверк. Потім перейми вщухли, а вдень посилилися, і вже о 14.00 у мене з’явилася перша дитина, син Максим. Нам з чоловіком обом припало до душі це ім’я, сподобалося, як звучатиме – Максим Дмитрович, – пояснила Євгенія.

Вона розповіла, що в майбутньому вони з чоловіком планують подарувати синочку сестричку.

А через 20 хвилин після Максима Надточного в пологовому відділенні цієї ж Балак­лійської ЦРЛ з’явилася на світ крихітка Аріна – 58 сантиметрів і 3 кілограми 800 грамів. 38-річна щаслива мама Марія Москаленко, яка проживає в селі Вільхуватка Балаклійського району, розповіла, що лікарі прогнозували появу малятка приблизно на 10 січня.

– Я була вдома, зустріла Новий рік і буквально відразу ж поїхала на кареті швидкої допомоги до лікарні. Через свято не хотіла народжувати в новорічну ніч, хвилювалася, утім, усе прой­шло добре, й у мене з’явилася донечка.

Ім’я дівчинці обирав чоловік Марії.

– Чоловікові сподобалося ім’я Аріна, запропонував, і мені воно теж припало до душі. Це вже друга дочка в сім’ї, первісток – дев’ятирічна Валерія, яка хотіла спочатку братика, а потім уже й сестричку, яку вже тримала на руках. Чоловік спочатку хотів сина, але, коли дізнався, що буде дочка, сказав: «Ну, значить, буду жити в гаремі», – розповіла Марія Москаленко.

До останнього не знали стать дитини

На сході області, у Куп’янській міській лікарні, також було першосічневе поповнення. Матвій став першим малюком, який народився на Куп’янщині в новому 2019 році.

Мама дитини, 20-річна Наталія Чернявська з Катеринівки Великобурлуцького району, розповідає, що лікарі прогнозували появу малюка між 21 і 31 грудня.

– У лікарню поїхала 30 груд­ня, оскільки почалися тренувальні перейми. Новий рік зустріла з переймами, але вони були короткі, великих не було, – пригадала Наталія Чернявська. – Переживала, що буде неробоча атмосфера: «Новий рік, усі хочуть відсвяткувати, а тут я». Усупереч моїм побоюванням, лікарі поставилися до мене дуже добре. 31 грудня черговий лікар рахувала мої перейми, а чоловік відчинив вікно в палаті, і я в цей час дивилася феєрверк. Це було за кілька хвилин до Нового року. Лікар сказала, що будемо чекати нормальних переймів, оскільки з такими я не народжу.

Фото надано Наталією Чернявською

І о 21.05 у мене з’явилася перша дитина, син Матвій – 49 сантиметрів і 3 кілограми 30 грамів.

Цікаво, що подружжя Чернявських – Наталія та Антон – до останнього не знали, на кого чекають, оскільки на УЗД вони відмовилися дивитися стать майбутньої дитини.

– Ми чекали й відчували, що буде хлопчик, так і сталося, – радісно закінчила розповідь щаслива мама.

За словами Наталії, у майбутньому вони з чоловіком також планують подарувати синові сестричку.

«СК» вітає родини з поповненням і бажає їм здорових і щасливих днів!

 Читайте також: У Харківській області стартувала реєстрація на пробне ЗНО