Громади Харківщини отримають додаткове фінансування

03.02.2022 14:00 Область Online
Цього року місцеві ради Харківщини матимуть ще більше джерел фінансування для вирішення своїх нагальних проблем. Але отримають кошти тільки ті, хто матиме стратегії розвитку.

З першим етапом впоралися

У 2022 році можливості участі місцевих рад у проєктах розвитку будуть розширені. Але для цього органи місцевого самоврядування мають посилити роботу з підготовки проєктно-кошторисних документацій та стратегій розвитку. Про це, зокрема, ішлося на загальних зборах Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області.

Збори провела президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко. У заході взяв участь голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов, очільники та представники громад.

Відкриваючи засідання, Тетяна Єгорова-Луценко зазначила, що минулий рік був першим роком роботи в умовах створених територіальних громад та укрупнених районів, в умовах суттєво зміненого законодавства щодо повноважень та фінансових можливостей місцевих рад.

Із цим першим етапом місцеві ради впоралися, вважає президент Асоціації.  Зокрема, завершено формування виконавчих апаратів та виконавчих органів місцевих рад, утворені старостинські округи, відбулось прийняття від районних рад об’єктів спільної комунальної власності, вирішено комплекс інших важливих питань життєзабезпечення територіальних громад.

– Попереду на нас чекає не менш складна робота. Необхідно не тільки закріпити та стабілізувати досягнення, але й запроваджувати нові підходи у роботі пошуку додаткових механізмів, наприклад, щодо збільшення надходжень до місцевих бюджетів. Таку роботу складно буде виконати системно, якщо місцеві ради не будуть мати власні Стратегії розвитку територіальних громад та інші важливі програми, – наголосила Тетяна Єгорова-Луценко.

За даними Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА, наразі стратегії розвитку затверджені у 19 громадах Харківщини. У 32 ТГ робота над розробкою цього документа триває, а п'ять громад ще не почали. Для того щоб допомогти громадам у розробці стратегій, Асоціація започаткувала з 2022 року спеціальний конкурс «Сприяння місцевим радам у підготовці та затвердженні стратегій розвитку територіальних громад».

Обласна рада включила цей конкурс у комплексну Програму розвитку місцевого самоврядування Харківської області на 2022-2024 роки та заклала кошти. А на засіданні Асоціації присутнім представили проєкт положення про конкурс.

Як розповіла заступниця керівника Центру розвитку громад Асоціації Галина Пронькіна, метою конкурсу є надання експертної і фінансової підтримки в розробці стратегій розвитку громад. Учасниками конкурсу можуть бути сільські, селищні і міські ради, які на момент оголошення конкурсу не мають затверджених стратегій.

Загальна вартість бюджету одної проєктної заявки – до 100 тисяч гривень. 50 % фінансує сама громада, 50 % – виділяє обласна рада через Департамент економіки і міжнародних відносин ХОДА, який є головним розпорядником. Також цей департамент робить аналіз і висновок щодо підготовлених стратегій.

Заявки приймаються до 1 березня. Оцінюватиме їх конкурсна комісія, яка складається із семи осіб, зокрема – представників громад, які вже затвердили свої стратегії. Переможців оголосять до 1 квітня. До цього часу треба визначити надавача послуг, з яким укладатиметься відповідний договір. Кінцевий термін підготовки стратегії – до 1 жовтня. Після цього вона має бути затверджена на сесії місцевої ради та направлена на оцінку Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА. 

Як наголосила Галина Пронькіна, експерти надаватимуть лише консультативну допомогу. Розробляти ж стратегію мають самі громади у співпраці з мешканцями. Адже тільки тоді від стратегії буде користь.

Також заступниця керівника Центру зазначила, що парламент у першому читанні прийняв законопроєкт "Про засади державної регіональної політики", згідно з яким до кінця 2022 року всі територіальні громади мають мати затверджені стратегії. А всі  державні проєкти розвитку фінансуватимуться тільки за наявності стратегій. Цей документ має відповідати вимогам Мінрегіону, а також Стратегії розвитку Харківської області.

Співпраця без політики

Серед новацій для місцевих рад – цього року розширили коло учасників обласних конкурсів. Так, в обласних конкурсах "Разом в майбутнє" і "Ефективна медицина в громаді" тепер зможуть брати участь комунальні підприємства місцевих рівнів. Вони можуть подавати проєкти загальною вартістю до 1 мільйона гривень та отримати на умовах співфінансування з обласного бюджету 50 %.

Голова Харківської обласної ради, президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Тетяна Єгорова-Луценко вважає, що взаємодія в рамках цього колегіального органу виключає політичну складову і має бути спрямована тільки на розвиток громад та регіону в цілому.

– Хочу запевнити як президент Асоціації, наша робота буде не лише на папері. Буду докладати зусиль, щоб працювати для кожної громади, не зважаючи на те, від якої політичної сили голова або депутати місцевої ради, для мене це взагалі не має значення. Головне – добробут людей, розвиток громад, – підкреслила Тетяна Єгорова-Луценко.

Вона також висловила готовність надавати підтримку органам місцевого самоврядування Харківщини,  які виходять з ініціативами або потребують допомоги у розв’язанні проблемних питань.

– У рамках роботи Асоціації я буду дослухатися до кожного, робитиму все, щоб допомогти, звертатимуся до обласної державної адміністрації, відомчих територіальних підрозділів. Якщо це необхідно для громади. Будь то підтримка ініціатив, проблемні питання, які громада не в змозі вирішити самостійно. Чітко наголошую, що маємо працювати без політики, без підбурювання, не допускати розхитування ситуації. Як президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області закликаю згуртуватися, працювати разом на результат, готова підтримати кожного, – підсумувала Тетяна Єгорова-Луценко.

Будь у курсі

У 2021 році Харківська обласна рада виділила на підтримку територіальних громад 87 мільйонів гривень. За ці кошти були профінансована низка обласних конкурсів та регіональних програм.

Зокрема, в рамках конкурсу "Разом в майбутнє" реалізовано 29 проєктів на загальну суму 42,3 мільйона гривень. На умовах співфінансування з обласного бюджету виділено 22,4 мільйона гривень.

У рамках конкурсу "Ефективна медицина в громаді" з 42 поданих заявок було реалізовано 31 проєкт на 14,3 мільйона гривень. На умовах співфінансування з обласного бюджету було виділено 9,9 мільйона гривень.

Крім того, для вирішення нагальних проблем громад  у 2021 році була започаткована субвенція на виконання доручень виборців. Кожен депутат обласної ради отримує таку субвенцію – 500 тисяч гривень. Загалом, з обласного бюджету на депутатську субвенцію було виділено 58,8 мільйона гривень. 11 громад не отримали субвенцію, бо не мали готових проєктів. Дві громади повернули кошти, бо не встигли їх освоїти. Але все ж, 496 проєктів у 45 громадах області на загальну суму 54,5 мільйона гривень вдалося реалізувати.

Шкільна спартакіада

На Харківщині запроваджують обласну шкільну спартакіаду «Майбутній олімпієць». Це рішення також 2 лютого затвердили члени Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області.

– На Харківщині завжди багато уваги приділялось розвитку фізичної культури і спорту. В нас потужна спортивна школа, талановиті спортсмени і професійні тренери. Для того щоб зберігати найкращі традиції і примножувати їх, в області проводиться системна робота. Зокрема, вона направлена на популяризацію спорту серед школярів у громадах. Запровадження спартакіади «Майбутній олімпієць» – один із важливих заходів, спрямованих на підвищення якості та ефективності підготовки спортивних резервів, – сказала президент Асоціації Тетяна Єгорова-Луценко.

Заступниця голови обласної ради Валерія Мураєва, презентуючи проєкт нового спортивного заходу, відзначила, що до програми змагань входитимуть чотири види спорту: баскетбол, мініфутбол, волейбол, контактні види спорту.

– У подальшому заплановано збільшення видів спорту, переважно в олімпійських видах, у яких будуть змагатися школярі, – зазначила Валерія Мураєва. – Змагання проводитимуться в три етапи. На першому змагатимуться учні всіх закладів середньої освіти, на другому – першість пройде серед переможців у кожній громаді, на третьому – серед переможців районного рівня.
Участь у Спартакіаді братимуть хлопці та дівчата віком від 12 до 13 років, учні ЗОШ, ліцеїв, гімназій (7-8 класи).