Коригували вогонь та «полювали» за HIMARS: на Харківщині ліквідували агентурну мережу рф

12.10.2022 11:47 Область Online
У Харківській області СБУ знешкодила багатофункціональну мережу російського гру, до якої входили зрадника з числа місцевих мешканців.

Їхнім завданням було збирати та передавати ворогу інформацію про дислокацію ЗСУ, коригувати ракетними ударами по Харківщині та «полювати» за HIMARS, повідомив речник УСБУ в Харківській області Владислав Абдула.

«Організаторами мережі є двоє мешканців Харківської області. Вони сформували пул інформаторів із кола своїх знайомих та друзів, яких використовували «в темну» – маскуючись «побутовими розмовами», дізнавалися про результати «прильотів» по об’єктах, а також про пересування української військової техніки, її кількість та вид тощо», – йдеться у повідомленні.

Зрадники співпрацювали з ворогом як з ідеологічних міркувань, так і меркантильних: за передані розвіддані їм обіцяли посади в окупаційному уряді, а також платили гроші за інформацію.

За даними пресслужби Харківської обласної прокуратури, одним зі зрадників виявся 40-річний житель Чугуєва.

«Найголовнішою задачею, яку мав виконати прихильник «руського миру», було встановлення місцезнаходження іноземної військової техніки, насамперед ракетних систем «HIMARS». Після цього він відмічав на картах необхідні позначки зі знаходженням українських військових для подальшої передачі російському керівництву», – йдеться у повідомленні. 

Під час обшуку силовики знайшли в нього докази співпраці з ворогом. Зараз його затримано і взято під варту. Слідчі СБУ оголосили йому про підозру за ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

Автор: Галина Гришко