Коронавірус на Валківщині: хворобу підозрюють у ще однієї жительки села

16.04.2020 11:25 COVID-19
Фото: Цензор.НЕТ Фото: Цензор.НЕТ
В обласній лікарні на сьогодні перебувають дві жительки Валківського району.

Як повідомила "СК" перша заступниця голови РДА Наталія Осадча, 15 квітня до Харківської обласної інфекційної клінічної лікарні госпіталізували двох жительох району з пневмонією. Одна жінка з Валок має підтверджений діагноз на COVID-19. Ще одна — жителька села Високопілля має підозру.

Загалом станом на ранок 16 квітня за даними РДА, в райлікарні знаходиться п'ять пацієнтів з пневмонією, з них одна дитина. У всіх пацієнтів 13 квітня були взяті біологічні матеріали та відправлені до Харківського обласного центру. Підозра на COVID-19 у цих громадян не підтвердилась. Ще одна жителька Валок, хвора на пневмонію, перебуває на лікуванні вдома.

Інфографіка: Харківського обласного лабцентру

Нагадаємо,15 квітня в області зафіксували перший летальний випадок від коронавірусу. 71-річна жінка з села Високопілля померла у Валківській райлікарні 13 квітня. 

Читайте також: Громади Харківщини втратять 2,7 мільярда гривень через коронавірус

За словами губернатора області Олексія Кучера, ймовірно, померла могла контактувати з великою кількістю людей, оскільки продавала свічки на минулих вихідних у церкві, передає Харків:UA. Як уточнили "СК" у Валківській РДА, померла контактувала з 15 людьми. Шестеро людей із села спілкувалося з іншою хворою на коронавірус, ще вісім осіб — з жителькою Валок, яка знаходиться під підозрою.

За інформацією заступника голови ХОДА Тараса Пастуха, від 15 квітня в Високопіллі ввели обмеження, але повністю закривати для доступу село поки необхідності немає.

— На сьогоднішній день введені додаткові заходи контролю, на в'їзді-виїзді стоять патрулі, які проводять термометрію, також посилені наряди представників поліції, ми попросили долучитися і місцевих депутатів, органи місцевого самоврядування, медицини, для того, щоб максимально зараз комунікувати у населеному пункті з людьми, які могли перебувати з цією людиною, для того, щоб найближчим часом, протягом дня, у них взяти зразки і перевірити їх, — сказав заступник голови ОДА.

За його словами, транспорт, який проходить через село, поки направляється в об'їзд або має переміщуватися без зупинки в цьому населеному пункті.

Також в ХОДА повідомили останні дані щодо обсервації. Станом на 15 квітня у двох закладах обсервації на Харківщині перебуває 10 людей, які повернулися з-за кордону. Загалом заклади можуть прийняти понад 1000 людей.

Читайте також: Вовчанська лікарня готова виділити 15 місць для хворих на коронавірус

За даними Олексія Кучера, протягом останніх днів кордон області щоденно перетинають від 100 до 200 осіб. Утім, не всі вони погоджуються на обсервацію.

— Вона є обов’язковою для всіх людей, які переходять або переїжджають кордон. Люди не погоджуються на обсервацію. Поліція не має права застосовувати до них силу, тому якщо вони покидають такі місця або просто відмовляються, то поліція вимушена складати протокол. Ті люди, які відмовляються від обсервації, підлягають відповідальності. Як мінімум, це адміністративна відповідальність — від 17 до 34 тис. грн, — зазначив голова ХОДА.

На обсервацію не відправляють лише тих, хто мав контакти з хворими на коронавірусну хворобу та, ймовірно, є інфікованим. Такі люди поміщаються на самоізоляцію, адже становлять загрозу для тих, хто перебуває в місцях обсервації.

Загалом станом на 16 квітня кількість інфікованих на коронавірус людей в області зросла до 40 осіб, ще 32 — знаходяться під підозрою.