Креативні ідеї від чугуївців

13.08.2017 11:26 Область Online
фото: Марина Проценко, http://oblrada.kharkov.ua/ua/ фото: Марина Проценко, http://oblrada.kharkov.ua/ua/
Наблизити послуги до людей – основне завдання, яке ставлять перед собою чугуївці. Це стосується і медицини, і оздоровлення, і навчання. Однак до втілення всіх ідей тут мають особливий підхід.

Зарядитися здоров’ям

У Чугуєві, як і в багатьох містах та селищах Харківщини, свої послуги для літніх людей пропонує територіальний центр соціального обслуговування. Проте відрізняється цей заклад від інших тим, що у його підпорядкуванні для відвідувачів працює база відпочинку, яка розташована в одному з мікрорайонів міста – «Фігуровці». Тож підопічні центру, а це люди похилого віку та люди з інвалідністю, отримали можливість, не залишаючи межі міста, скористатись повним комплексом санаторно-курортних послуг.

Цей літній сезон база відкрила в оновленому вигляді. А все через те, що ініціативна група закладу, яка складається з працівників терцентру, вирішила залучити додаткове фінансування. І їм це вдалося: у рамках міні-проекту обласного конкурсу «Разом у майбутнє» базу відпочинку капітально відремонтували. Сюди придбали меблі та обладнання, необхідне для оздоровлення.

Загалом на реалізацію проекту знадобилося 200 тис. грн, з них половину профінансовано з обласного бюджету, а другу – з бюджету району та коштів самої ініціативної групи.
– Це інноваційна соціальна послуга, єдина у Харківській області. Більше в жодному куточку області немає ні бази відпочинку при терцентрі, ні такої безкоштовної можливості оздоровлення, – зазначила начальник Управління соціального захисту населення виконкому Чугуївської міськради Олена Куриленко. – Загалом, послугами терцентру охоплено близько 1600 осіб, з них близько 300 мають змогу оздоровитися на цій базі.

А серед оздоровчих процедур: ранкова гімнастика на свіжому повітрі, фіто-чай та водні процедури, повітряні ванни, а також кисневий коктейль. Підопічні терцентру мають змогу проводити на базі й своє дозвілля. Хтось фігурки ліпить із глини, хтось малює, а хтось ляльки-мотанки робить та всілякі вироби хенд-мейд. При центрі працюють гурток живопису, кулінарний клуб, клуб шанувальників настільних ігор, гурток виготовлення виробів ручної роботи. А для голосистих відвідувачів закладу працює хор, для якого, до речі, нещодавно пошили нові та яскраві костюми.

– Цей проект, як і багато інших ініціатив Чугуєва, втілено завдяки добрим помислам і кропіткій праці містян, – зазначив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов під час свого візиту в Чугуїв цього тижня. – Проект – це вже результат ініціатив. А Чугуїв у цьому плані впевнено тримає планку лідера та демонструє іншим містам і районам, як потрібно наближати послуги до людей, робити їх побут зручним, а дозвілля приємним.
Загалом у цьому році чугуївська громада подала на обласний конкурс 40 міні-проектів. Перемогу отримали вісім, на загальну суму 1,2 млн грн.

Понад 300 жителям потрібна реабілітація

Ще однією важливою ініціативою місцевих жителів став проект, який передбачає створення пункту для забезпечення життя тяжкохворих людей та допомогу близьким, які за ними наглядають.
– Загалом засобів реабілітації потребують понад 300 мешканців міста.  – розповіла директор територіального центру Тетяна Сємілєтова. А реалізація проекту надала змогу отримати такі засоби одночасно 95 особам. Це інвалідні візки, ходунки та інше. Отримати їх можна у пункті прокату.

Це друга частина міні-проекту, на яку загалом витратили майже 170 тис. грн.
Працівники терцентру не тільки прагнуть йти в ногу з часом, а й піклуються про майбутнє. Так, за підтримки Харківського інституту соціальних досліджень центр бере участь у проекті, який фінансується Великою Британією. Стосується цей проект роботи закладу у наступні роки.

– Ми знаємо, що терцентри будуть фінансуватися з 2018–2019 років за новою формулою – бюджетною, – розповіла Тетяна Сємілєтова. – Ця формула виходитиме з розрахунку вартості послуги, тому для нас важливо розрахувати вартість послуг, які сьогодні надаються у закладі, аби підготуватися до роботи у майбутньому. І зробити це допоможе нам цей проект.

А 10 серпня, в День міста, у Чугуєві відкрили амбулаторію сімейної медицини.  Медичний заклад з’явився у віддаленому районі міста Осинівка. У новенькій амбулаторії є кабінети для лікарів, денний стаціонар, кабінети здорової дитини, прищеплювальний і маніпуляційний кабінети.

Окрім цього є у місті ініціатива створити ще один важливий медичний заклад. У будівлі, де ще у ХХ столітті була  майстерня відомого земляка Іллі Рєпіна, а потім тривалий час працювала школа, планують облаштувати Центр реабілітації дітей із інвалідністю. Сьогодні у місті близько 130 дітей потребують допомоги, яку планує надавати цей заклад.

– На першому етапі ми плануємо зробити покрівлю, далі – систему комунікації та водовідведення, після цього почнуться внутрішні роботи. Із місцевого бюджету виділили 1,5 млн грн, – розповіла міський голова Галина Мінаєва. – Проте на внутрішні роботи нам не вистачає фінансування, тому плануємо шукати проектні кошти.

Інноваційна бібліотека

Нове життя отримала у Чугуєві і міська бібліотека для дітей. Із 1946 року заклад розташовувався в одній із шкіл. Але у 2007 році у будівлі сталася пожежа, яка і змінила місцезнаходження бібліотеки на довгих десять років. Та зовсім нещодавно її повернули на старе місце.

Останнім часом і наповнення бібліотеки дуже змінилося. Крім багатого книжкового фонду, який налічує 17 000 документів, тут обладнали сучасний комп’ютерний кабінет з вільним доступом до Інтернету, яким сьогодні можуть скористатися усі відвідувачі.

Також у бібліотеці зробили капітальний ремонт, утеплили фасад, замінили систему опалення, закупили меблі та стелажі. Це стало можливим завдяки активним містянам, які написали міні-проект до обласного конкурсу.

Загалом на оновлення спрямували 450 тис. грн, з них 100 тис. грн – з обласного бюджету, 340 тис. грн з міського та додатково залученого джерела, внесок конкурсанта – 10 тис. грн.
– Сьогодні послугами бібліотеки користуються близько 3500 читачів, але щоб залучати до читання більше дітей, у майбутньому тут плануємо створити майданчик «Мульти-Ленд», де поєднуватимуться освіта, інформаційні технології, корисне дозвілля та розваги, – розповіла завідувач бібліотеки для дітей Чугуївської ЦБС Світлана Толмачова. – Також у найближчих планах – відкриття при бібліотеці лялькового театру, де будуть заняття із казкотерапії.

За словами Сергія Чернова, подібну бібліотеку складно знайти навіть в обласному центрі. Вона надсучасна, красива, яскрава та інформативна. Діти можуть тут не лише отримувати нові знання, а й приємно проводити час разом із друзями.

Марічка Зорянська, кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта