Маленька «Польща» на Харківщині: нововодолажці поділилися досвідом управління громадою

16.03.2021 13:16 Область Online
Кілька років тому нововодолажці запозичили успішні напрацювання у поляків, а сьогодні самі діляться своїм досвідом з іншими громадами Харківщини.
Нововодолазька громада першою на Харківщині запустила в себе видачу біометричних паспортів, а її Центр первинної меддопомоги був серед першопрохідців в укладенні контракту з Національною службою здоров’я. Поки це єдина громада області, де шкільні автобуси під час уроків перетворюються на «соціальні» і перевозять безкоштовно своїх жителів. А ще в Новій Водолазі безкоштовні спортивні секції як для дітей, так і для дорослих. 

Побачили під час польських відряджень

Як побудувати ефективну систему управління в громаді, 10 березня представники місцевого самоврядування Харківщини розбирали на прикладі Нової Водолаги. Навчальний семінар, який організувала громадська організація «Центр місцевого самоврядування», відвідали голови та заступники голів громад області.

– Сьогодні всі учасники заходу мають можливість ознайомитися із системою роботи в Нововодолазькій громаді, обговорити проблемні питання, які їх турбують на даному етапі впровадження реформи, – на початку практичного семінару повідомила голова ГО «Центр розвитку місцевого самоврядування» Діана Баринова.

Завітав до Нової Водолаги і народний депутат України Олексій Красов, а на онлайн-зв’язку був представник Польщі – керівник проєкту «Study tour to Poland» Мирослав Скурка.

По суті рішення об’єднатися громада прийняла після першого навчального туру до Польщі, який відбувся в грудні 2016 року. А у квітні 2017-го вже було створено Нововодолазьку ОТГ. І більшість своїх успішних починань нововодолажці «підгледіли» саме під час відряджень до Польщі, їх було декілька.

– У рамках навчальних візитів, які організовував Центр розвитку місцевого самоврядування спільно з Польсько-українською аграрною асоціацією, багато наших керівників підприємств, шкіл, дитсадків змогли подивитися, як це працює у європейського сусіда, та втілити це в нашій громаді, – зазначив очільник Нововодолазької ТГ Олександр Єсін.

Представник Польщі Мирослав Скурка високо оцінив «домашню» роботу громади з Харківщини.

– Радію від успіхів Нововодолазької громади і розумію, що багато роботи було проведено не даремно. Та хочу зазначити, що успіх кожної громади наразі залежить винятково від ефективності управління та залучення жителів до прийняття рішень, – наголосив Мирослав Скурка.

До речі, наступним кроком Нововодолазької громади у польському напрямку має стати співробітництво із гміною Вишнева Малопольського воєводства. Запустити співпрацю самоврядовці планували у 2020 році, але завадила пандемія COVID-19. Тож нововодолажці дуже сподіваються, що у 2021 році плани обов’язково втіляться в життя.

Що може відділ ЖКГ

Під час свого виступу голова Нововодолазької селищної ради розповів колегам, з чого починала громада та які показники має сьогодні. Олександр Єсін акцентував увагу на роботі відділу житлово-комунального господарства. Адже саме цей відділ відповідає за зовнішній вигляд громади (ремонти, освітлення, благоустрій), а також за ефективну роботу шкільних автобусів.

До речі, остання складова дуже зацікавила представників інших громад.

– Мабуть, ми єдина в Україні громада, де шкільні автобуси перебувають не на балансі відділу освіти, а на балансі відділу ЖКГ. Завдяки цьому ми можемо використовувати цей транспорт не лише для освіти. Наші автобуси не простоюють без діла. Зранку після підвозу школярів починають перевозити безкоштовно незахищені верстви населення – здійснюють соціальні маршрути. Також автобуси підвозять дітей на змагання, екскурсії та гуртки, – розповів Олександр Єсін.

Він також зазначив, що наразі в громаді працює вісім шкільних автобусів, проте деякі з них потребують ремонту. Тож у планах нововодолажців оновити шкільний автопарк.

Наступного дня до Нововодолазької ТГ зателефонували представники Красноградської ТГ і попросили детальніше розповісти про те, як шкільні автобуси можна перетворювати на соціальні.

А очільниця відділу освіти Нововодолазької селищної ради Ольга Козачок розповіла учасникам семінару про запозичений у поляків досвід.

– У Польщі нас вразило, що кожен клас укомплектований комп’ютерною та медійною технікою. У 2019 році в нашій громаді відбулася велика закупівля комп’ютерної та мультимедійної техніки для закладів освіти. Сьогодні у нас майже кожен клас як у сільських, так і центральних школах оснащений проектором, екраном, ноутбуком та акустичною системою, – підкреслила Ольга Козачок.

А ще за польським прикладом у школах Нововодолазької громади двері спортивної зали не зачиняються після закінчення уроків. У другій половині дня починяють працювати спортивні гуртки як для дітей, так і для дорослих. Знову ж таки всі заняття безкоштовні.

Також нововодолажці запозичили у поляків ініціативу «Дякую від директора школи» – вчителі, учні яких посіли призові місця на конкурсах, змаганнях, олімпіадах, отримують премію в розмірі ставки заробітної плати.

10 мільйонів гривень інвестицій

Під час навчального візиту до Польщі нововодолажців вразила робота із залучення в гміни інвестицій. Тож майже відразу після об’єднання в громаді було створено свій відділ економічного розвитку та інвестицій. Його очільниця Анна Пікалова розповіла, що команда відділу відразу взялася за написання стратегії та плану соціально-економічного розвитку громади, грантових проєктів тощо. І завдяки плідній роботі за три роки у Нововодолазьку громаду вдалося залучити понад 10 мільйонів гривень.

Про становлення та розвиток первинної медицини в громаді учасникам семінару розповіла головна лікарка Центру первинної медико-санітарної допомоги Людмила Мороз. Нагадаємо, Нововодолазький ЦПМСД був у трійці перших на Харківщині, хто уклав угоду з Національною службою здоров’я. Тобто з липня 2018 року Центр почала фінансувати НСЗУ. Щоправда, до цього Нововодолазька громада активно вкладала гроші у розвиток своєї первинки – закупляла комп’ютерне та медичне обладнання, також з бюджету селищної ради сплачувалася матеріальна допомога медикам.

З доєднанням до Нововодолазької громади нових територій на балансі ЦПМСД з’явилися нові амбулаторії та ФАПи, а там є деякі проблеми, які громада намагається зараз усунути – матеріальне обладнання, опалення та низькі «навантаження» на лікарів (менше 1700 пацієнтів на одного лікаря – від цього показника залежить зарплата).

А щодо вторинної ланки медицини, то Нововодолазька громада нещодавно забрала її на свій баланс. Уже затверджено новий статут Нововодолазької районної лікарні. Наразі медзаклад контрактується з Національною службою здоров’я – має 10 пакетів надання медпослуг, які фінансуються з Києва.

Також разом з німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ нововодолажці створюють стратегію розвитку медичних послуг. Незабаром на базі Нововодолазького терцентру з’явиться пункт прокату милиць, ходунків та інвалідних візків. Увесь необхідний інвентар громаді надали німецькі партнери. За словами очільниці відділу соціального захисту Нововодолазької селищної ради Олени Пікалової, пункт прокату для жителів громади працюватиме безкоштовно. Як і соціальне таксі (служба перевезення «Гармонія»), яке вже кілька років працює в Новій Водолазі.

Також Олена Пікалова обговорила з представниками інших тергромад роботу послуги «Соціальна громада», яку в Нововодолазькій ТГ запустили у серпні 2020 року. На території старостинських округів уповноважені особи (діловоди) приймають заяви жителів на оформлення субсидії, пільг тощо, а потім усі ці дані передають у соціальний захист новоствореної Харківської РДА.

Своїми напрацюваннями з колегами поділився й відділ культури Нововодолазької селищної ради. За словами очільниці відділу Наталії Євглевської, після повернення з відрядження до Польщі нововодолажці взялися за проведення у себе вдома бібліотечної реформи. Сьогодні – це сучасний простір, обладнаний необхідними меблями, апаратурою тощо. Саме тут проходять різноманітні заходи для жителів громади. Зокрема, у стінах бібліотеки проходить «Школа здоров’я» – лікарі зустрічаються з населенням і доступно відповідають на всі запитання, що виникають у людей. А ще в громаді вже кілька років успішно працює безкоштовна послуга «бібліоняня». Ця ініціатива дуже зацікавила представників інших громад.

Учасники семінару також ознайомилися з роботою місцевого ЦНАПу, який надає 180 послуг населенню та має віддалені робочі місця в старостинських округах. До речі, Нововодолазька громада стала першою ОТГ на Харківщині, яка почала самостійно видавати біометричні паспорти.

Далі гості відвідали офіс старости в Новоселівці та опорний заклад освіти – Нововодолазький ліцей № 2.

– Такі зустрічі – це платформи для обговорення проблемних питань, пошуку шляхів для їх вирішення, а головне, обміну позитивним досвідом у реалізації ініціатив і проєктів, – поділилася своїми враженнями після візиту в Нову Водолагу очільниця Роганської ТГ Марія Черненко. – Дякую колегам й організаторам за чудову можливість отримати нові знання і практичні поради, які можна реалізувати в нашій громаді.

Ознайомившись з досвідом Нової Водолаги, народний депутат Олексій Красов назвав її маленькою «Польщею» всередині України.

– Нововодолазькій громаді, яка однією з перших добровільно об’єдналася на Харківщині, довелося здолати чимало перешкод, однак сьогодні її досвід – це готова дорожня карта для інших громад, які тільки починають своє самостійне життя, – підкреслив нардеп.

Автор: Юлія Шматченко