Медики знайшли відхилення від норм у половині шкіл і дитсадків області

31.10.2019 12:15 Область Online
Фото: pixabay.com Фото: pixabay.com
Із січня по вересень цього року фахівці Харківського обласного лабораторного центру перевіряли дитячі навчальні заклади регіону. Зокрема, досліджували якість питної води, харчоблоки, готові страви. Відхилення від норм експерти виявили в більш ніж половині установ, які встигли обстежити.

Загалом за перші дев’ять місяців 2019 року фахівці обласного лабцентру провели дослідження у 505 дитячих навчальних закладах Харківщини, з них у 281 (55,6 %) установах виявили відхилення від нормативних вимог.

Як повідомляється на офіційному сайті лабораторного центру, під час проведення досліджень питної води на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» перевищення показників епідемічної безпеки було виявлено у 37 закладах (9,9 % від обстежених), за санітарно-хімічними показниками – у 42 закладах (17,5 % від обстежених). Це заклади 12 районів області: Вовчанського, Ізюмського, Близнюківського, Борівського, Валківського, Харківського, Куп’янського, Первомайського, Великобурлуцького, Шевченківського, Кегичівського, Зачепилівського – та міст Харкова й Лозової. 

Читайте також: Подарунок від американців отримала читачка сільської бібліотеки на Харківщині

За результатами досліджень змивів на харчоблоках (перевірявся кухонний інвентар, столовий посуд, спецодяг, руки працівників) виявлено бактерії групи кишкової палички у 101 закладі (25,6 % від обстежених) в 11 районах області: Борівському, Красноградському, Кегичівському, Золочівському, Первомайському, Балаклійському, Дергачівському, Куп’янському, Сахновщинському, Вовчанському, Шевченківському; а також у Харкові та Люботині.

«Це свідчить про недотримання санітарно-гігієнічних вимог щодо режиму миття кухонного інвентарю та столового посуду, недотримання персоналом правил особистої гігієни, що може призвести до виникнення спалахів кишкових інфекцій у дитячих колективах», – прокоментували експерти лабцентру.

При дослідженні готових страв на мікробіологічні показники у 16 закладах (3,2 % від обстежених) п’яти районів області: Борівського, Куп’янського, Балаклійського, Ізюмського, Зачепилівського – та міста Харкова результати не відповідали вимогам нормативної документації. Це, за інформацією фахівців лабораторного центру, також може бути причиною виникнення спалахів кишкових інфекцій у дітей.

Крім того, медики проводили вибіркове обстеження на ентеробіоз (паразитарне захворювання з контактно-побутовим механізмом передачі інфекції). За його результатами ентеробіоз виявили у 264 дітей та 10 осіб персоналу в 43 дитячих дошкільних закладах (25 % від обстежених) та в 61 школі (39 % від обстежених) восьми районів області: Ізюмського, Барвінківського, Борівського, Первомайського, Балаклійського, Зачепилівського, Вовчанського, Дергачівського; а також міст Ізюм та Люботин.

«Це свідчить, що у вищезазначених закладах діти та персонал не дотримуються правил особистої гігієни, не проводиться належне миття та дезінфекція предметів побуту», – додали експерти.

Провів лабцентр і дослідження калорійності готових страв. Відхилення від нормативних вимог щодо вкладання продуктів при приготуванні страв та невідповідність меню-розкладок затвердженим нормам харчування зареєстрували у 115 закладах (34,3 % від обстежених). Це установи 12 районів області: Богодухівського, Вовчанського, Первомайського, Балаклійського, Зміївського, Ізюмського, Борівського, Барвінківського, Близнюківського, Лозівського, Куп’янського, Харківського; а також міста Харкова.

«Інформацію щодо результатів моніторингових відвідувань (візитів) по кожному перевіреному дитячому навчальному закладу направлено до відома та реалізації наданих рекомендацій керівникам та власникам дитячих закладів, а також надано в органи влади та органи місцевого самоврядування адміністративних територій», – заявили в обласному лабораторному центрі.

Читайте також: Щоденник Єврочеленджу: про молоко, медицину та екологію