Мер Первомайського записав звернення щодо закриття шкіл. ВІДЕО

14.06.2019 10:43 Область Online
Фото:ТН-Экспресс Фото:ТН-Экспресс
У місті загострилася ситуація з оптимізацією мережі освітніх закладів.

Цього тижня жителі Первомайського запустили у соціальних мережах флешмоб «Врятувати школи». Вони виставляли фото, на яких написано «Я проти закриття шкіл у м. Первомайський». Деякі жителі міста не згодні з планами міської ради закрити дві міські школи (ЗОШ № 1 і № 4). Загалом у місті нині працює сім шкіл.



За даними Миколи Бакшеєва, заробітні плати непедагогічних колективів (бібліотекарів, кухарів і прибиральниць) є істотними витратами для 300-мільйонного бюджету міста. Щорічно утримання цих шкіл (заробітна плата, комунальні платежі) для бюджету міста сягає майже 10 млн грн. Загальна сума, яку планується заощадити з місцевого бюджету у разі закриття шкіл, складе близько 2 мільйонів гривень. 

Питання про закриття цих двох шкіл буде винесено на сесію міської ради, яка запланована на 25 червня.  А поки у відповідь на флешмоб очільник міської ради Микола Бакшеєв записав своє звернення. Головним аргументом на користь оптимізації він наводить фінансові розрахунки утримання мережі. 

– Сьогодні ми маємо 3000 учнів, коли 30 років тому мали 7000, які навчалися в тих самих школах, – говорить він у ньому. – Ми краще матимемо менше шкіл, але в них буде тепліше, будуть гідні умови для організації навчального процесу.



У школі № 1 нині навчається 109 учнів, у школі № 4 – 408. У коментарі «СК» Микола Бакшеєв зазначив, що у разі позитивного рішення міських депутатів і заклади закриють, учнів звідти переведуть до решти шкіл. Нині у місті є 30 вільних класних кімнат, а також є вакансії для вчителів, тому вони також матимуть робочі місця. 

–  Щодо будівель, ми зупинемо в них опалення, облаштуємо там сигналізацію і будемо намагатися продати їх. На сьогодні місто звернулося до Кабміну з проханням, якщо залишилися якісь виші, які евакуювалися з непідконтрольних територій і не знайшли собі притулку, або умови, у яких вони перебувають, є незадовільними, запропонувати їм наші приміщення. Поки остаточної відповіді нема, – сказав Микола Бакшеєв.

Педагогічний і батьківські колективи шкіл, які опинилися під загрозою закриття, заявили «СК», що відстоюватимуть право на подальшу роботу закладів.

– Звичайно, ми будемо протестувати проти закриття нашої школи. Батьки наших учнів, усі вчителі проти закриття. Звичайно, нам пропонують повністю перейти до нового закладу, однак ми розуміємо, що якщо зараз ми в центрі, то до нової школи, що на околиці, не всі учні підуть. Учителі залишаться без роботи, – висловив побоювання директор ЗОШ № 4 Віктор Гатілов.

Крім того, керівництво школи вважає, що заклад, до якого їм пропонують перейти, має гірші умови.

Директорка ЗОШ № 1 Тетяна Черкашина підтримує свого колегу. Вона також повідомила, що раніше адміністрація закладу письмово звернулася до Президента України та низки впливових політиків з проханням сприяти збереженню школи.

– Наша школа є найекономнішою. Маємо спонсорів і серед наших випускників, які готові забезпечити замість міського бюджету заробітну плату технічному персоналу школи. Вони готові внести до бюджету відповідні гроші й таким чином підтримати школу, – розповіла Тетяна Черкашина. – Наша школа тепла, доглянута, комфортна. Відповідно до Нової української школи – наближена до території проживання дітей. До нас також підвозять учнів з ближніх сіл, зокрема Сиваша. У разі закриття школи їм ще довше доведеться добиратися на навчання. Також ми надаємо освітні послуги підліткам місцевої виправної колонії та інтернату. Таким чином, у нас на сьогодні 188 учнів (109 – денного перебування).

За словами директорки, торік у місті проходив круглий стіл, який проводила громадська організація «Чесно». На заході заслуховувалися обидві сторони. Тоді фахівці організації зробили висновок, що для закриття школи підстав немає.

 Читайте також: Жителі Харківщини можуть оцінити свого сімейного лікаря онлайн

Автор: Тетяна Василець