Минув другий рік великої війни: Харківщина у фактах та цифрах

23.02.2024 19:01 Область Online
Фото: ДСНС Фото: ДСНС

Як війна вплинула на Харківську область, яка вже два роки потерпає від ворожих обстрілів і залишається місцем жорстоких боїв на лінії зіткнення з окупантами.

Харківська область стала одним з тих регіонів, що найбільш постраждали від російської агресії. Впродовж двох воєнних років ведуться запеклі бої з окупантами. Ціла низка сіл та міст – під постійним вогнем агресора, чи не кожного дня зазнають поранень та гинуть мирні люди. 

Фото: Telegram Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА

Демографія: села-привиди та ВПО 

24 лютого 2022 року жителі Харківщини прокинулися від вибухів. У перші часи вторгнення жителі почали масово залишати небезпечні населені пункти, у тому числі – обласний центр.

Наприкінці 2021 року населення області становило 2,6 мільйона, з них 1,4 мільйона проживали в Харкові. На початку квітня 2022 року в області залишалося 1,5 мільйона осіб, 700 тисяч – у Харкові. Влітку 2022 року, а особливо після деокупації, люди почали повертатися додому. За інформацією міськради, у жовтні 2023 року в Харкові вже проживало 1,2 мільйона людей.

Відповідно до звіту Міжнародної організації з міграції ООН, станом на жовтень 2023 рокуХарківська область стала другою за кількістю ВПО, які виїхали, – 22 % від загальнонаціональної кількості. Більше людей залишили свої домівки лише на Донеччині. Так само друге місце серед усіх областей Харківщина посідає й за кількістю ВПО, які тут зареєструвалися, – 13 %. Більше зареєстрованих ВПО тільки у Дніпропетровській області.

За даними ХОВА, станом на 19 лютого 2024 року внаслідок ворожих дій на території Харківської області загинуло 2416 осіб, з них 87 дітей. Найменшій дитині був 1 місяць і 2 дні.

На Харківщині з’явилися 76 населених пунктів, зовсім покинутих мешканцями через війну. 

Наслідки обстрілу Вільхуватки 19 лютого 2024 року/Фото: ДСНС

Деокупація: злочини росіян 

У перші тижні вторгнення російські окупанти захопили понад 30 % області, 545 населених пунктів. У результаті успішних дій ЗСУ у вересні 2022 року вдалося звільнити майже всю Харківщину.

На деокупованих територіях, за даними Головного управління Національної поліції в Харківській області, правоохоронці виявили 1008 тіл загиблих, з них – 29 дітей. Ідентифікувати поліцейським удалося 875 осіб.

Досі під окупацією перебуває частина території двох громад – Дворічанської та Петропавлівської. За даними ХОВА, там залишається близько тисячі мирних жителів. Хоча точну цифру назвати неможливо.

Харківська обласна прокуратура повідомила, що відбувається процесуальне керівництво у понад 21 тисячі воєнних злочинів. Розслідуються факти загибелі 2388 цивільних осіб, з них 82 дітей, поранення 3477 осіб, з них 275 неповнолітніх, викрадення або зникнення понад однієї тисячі цивільних. 

Евакуація: звідки виїжджають 

У найбільш небезпечних громадах продовжується евакуація. У Департаменті цивільного захисту населення ХОВА повідомили, що тільки з 5 по 20 лютого з Куп’янської громади евакуйовано 100 осіб. Загалом за час евакуації з Куп’янщини вивезли 4050 осіб.

Усього з деокупованих територій вивезено 29 729 людей, з них 3684 – діти.

Евакуація проходить за активною участю волонтерів, які представляють майже 20 організацій. 1879 людей, у тому числі 333 дитини, вони перевезли в інші регіони або країни. 

Евакуація дитини з Куп'янського району представниками Нацполіції та ХОО Червоного Хреста. Фото: Ігор Клименко

Бойові дії не вщухають 

Куп’янський напрямок залишається однією з «гарячих точок», куди російський агресор кидає все більше живої сили та техніки. Наші захисники героїчно тримають оборону та нищать ворога. Останнім часом противник знов активізувався – зокрема особливо напружена ситуація у районі Табаївки та Синьківки, але завжди отримує жорстку відсіч.

Як зазначив начальник ХОВА Олег Синєгубов, ситуація на Куп’янському напрямку важка, як і по всій лінії фронту, однак контрольована. 

– Днями у нас був успіх по цьому напрямку: ми зайняли певні позиції, які покращують нашу ефективність. Однак казати про звільнення Табаївки або її окупацію неправильно. Відповідно, це залишається контрольована нами територія. Це сіра зона, де зараз ведуться активні бойові дії, – сказав Синєгубов. 

За словами керівника ХОВА, така саме ситуація стосовно Синьківки. Населений пункт залишається під контролем ЗСУ.

– Коли заходять ворожі штурмові підрозділи до самого населеного пункту, ведеться бойове ураження ворога. Якщо подивитися на карті, то там стільки ворожої техніки підбитої стоїть. І це не означає, що населений пункт знаходиться під контролем ворога, – зауважив Олег Синєгубов. 

Президент України на позиціях українських бійців на Харківщині / Фото: Офіційний сайт Президента України

Будівництво лінії оборони 

На будівництво фортифікаційних споруд держава виділила Харківщині 3,9 мільярда гривень. Минулого року на будівництво захисних споруд виділялося 400 мільйонів гривень, а потім ще мільярд.

За інформацією обласної військової адміністрації, новий етап зведення фортифікаційних споруд передбачає масштабне будівництво фортифікацій у різних точках за різними напрямками в дуже стислі строки. Будується фактично друга лінія оборони, яка протягнеться з півночі й углиб території в напрямку Ізюма. 

Бізнес: переїзд та повернення 

За даними Мінекономіки, станом на початок лютого 2024 року на Харківщині 237 суб’єктів господарювання скористалися урядовою Програмою переміщення бізнесу. На новому місці виробництво почали майже половина – 110 підприємств. Третина релокованих – фізичні особи – підприємці.

Бізнес, що виїжджає з Харківщини, для роботи обирає передовсім Львівську, Закарпатську та Івано-Франківську області. Також багато хто переїхав до Хмельницької та Чернівецької областей. Шість суб’єктів господарювання вже повернулися на Харківщину.

Водночас обласне управління Державної податкової служби повідомило про реєстрацію 23 015 нових суб’єктів господарювання у 2023 році, що перевищує показники попереднього року більш ніж на 50 %. 

Сільське господарство працює 

Попри безпекову ситуацію, аграрії Харківщини у 2023 році провели роботи на 61 % площ. Засіяли 1 мільйон 178 тисяч гектарів – на 12,5 % більше, ніж рік тому. Намолочено 2 мільйони 280 тисяч тонн зерна. Порівняно з 2022 роком це на 23,8 % більше.

Під новий урожай цього року засіяно 239,3 тисячі гектарів озимих, на 12 % більше, ніж у 2022 році.

У період проведення сільськогосподарських робіт на полях області у 2023 році відбувся 31 випадок наїзду техніки на вибухонебезпечні предмети. 22 працівники госпіталізовані з пораненнями, чотири загинули. 

Наслідки підриву трактору у Донецькій громаді 16 липня 2023 року / Фото: ДСНС

Розмінування триває 

При загальній площі Харківської області у 3,14 мільйона гектарів після деокупації ймовірно забрудненою територією вважається 1,256 мільйона гектарів, з них 170 тисяч гектарів – лісові масиви.

Уже проведено обстеження та розмінування території в 9278,2 гектара. Це 2274,22 гектара сільгоспугідь, 1218,69 кілометра ділянок автодоріг, 206,882 кілометра залізничних колій, 3490,68 кілометра ліній електропередачі, 323,491 кілометра газопроводів, 25,628 кілометра водогонів, 4,67 гектара акваторій, 1216 об’єктів. Знищено 160 375 вибухонебезпечних предметів. 

Руйнування: житло, школи, лікарні 

Через російську агресію на Харківщині було зруйновано понад 43 тисячі об’єктів, повідомили в обласній військовій адміністрації. Зокрема, йдеться про 831 заклад освіти, 383 заклади культури, 347 медичних закладів, 6051 житлову багатоповерхівку, 19 480 приватних садиб.

За даними Міністерства культури й інформаційної політики, за 2022–2023 роки в Україні зруйновано або пошкоджено 872 пам’ятки культурної спадщини. Найбільше – на Харківщині. ХОВА повідомила про 273 пошкоджені об’єкти. Найбільше постраждало пам’яток архітектури та історії – 222 та 41 відповідно, а також пам’ятки монументального мистецтва, археології, садово-паркового мистецтва. 

Ізюмська центральна міська лікарня, листопад 2022 року/Фото: Харківська обласна рада

Відбудова: допомога донорів 

Харківщина знаходить кошти на відновлення з різних джерел – державний та місцеві бюджети, кошти міжнародних донорів. В обласній військовій адміністрації повідомили, що станом на 1 січня 2024 року коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії відновлено 32 багатоквартирні житлові будинки, шість медичних закладів.

Понад 1,3 тисячі об’єктів відновлено за кошти міжнародних донорів. Більшість з них – приватні будинки, але також є багатоповерхівки, заклади освіти та медицини.

Місцеві бюджети профінансували відновлення 153 багатоповерхівок.

Невідкладний ремонт проведено й для пам’яток архітектури, серед яких – навчальні корпуси університетів імені В. Н. Каразіна та імені Семена Кузнеця, бібліотека імені Короленка у Харкові, музей Рєпіна в Чугуєві тощо. 

«єВідновлення»: перші результати 

За програмою «єВідновлення» більше 50 заявників у Харківській області придбали житло – 44 квартири та 7 приватних будинків на загальну суму 86 мільйонів гривень, повідомили в обласній військовій адміністрації.

Усього від жителів Харківщини надійшло понад 28 тисяч заявок за пошкоджене житло. 14,3 тисячі заявників сумарно вже отримали грошову компенсацію 1 мільярд 352 мільйони гривень.