На Богодухівщині завершують будівництво школи, яку чекали 25 років

21.06.2019 09:00 Область Online
Фото: kharkivoda.gov.ua Фото: kharkivoda.gov.ua
У 90-х роках минулого століття село Губарівка Богодухівського району залишилося без школи – стару через аварійний стан закрили, а нову так і не побудували, хоча обіцянки були. Діти тулилися в пристосованих приміщеннях дитсадка. І от через 25 років село нарешті отримає нову повноцінну школу.

Відсутність умов

Історія будівництва нової Губарівської загальноосвітньої школи I–III ступенів бере початок ще з 1993 року, коли розпочали зведення навчального закла­ду. У 2006 році будівництво через нестачу коштів заморозили, і залишилася тільки споруда з бетонною підлогою і голими кам’яними стінами.

Як каже голова Губарівської сільської ради Юлія Каплунівська, коли закрили стару школу й будували нову, дітей тимчасово (як планувалося, на два-три роки) перевели у пристосовані приміщення дитячого садка.

– Як бачимо, обіцяні кілька років затягнулися майже на два десятиріччя. Школа дуже потрібна нам. Діти майже 20 років перебували у пристосованому приміщенні дитячого садка в навчально-виховному комплексі. Там дуже вузькі коридори, відповідних умов для навчального процесу немає – відсутній спортзал, через що уроки фізкультури цілорічно проводилися на вулиці. Через такі умови деякі батьки возили дітей в інші школи, – пояснює Юлія Каплунівська.

І от три роки тому ситуацію вдалося зрушити з мертвої точки.

– У 2016-му Кабмін виділив близько 7 мільйонів гривень на завершення будівництва школи. На жаль, у нас на той момент не було актуальної проектно-кошторисної документації, тому гроші не вдалося освоїти, і райрада розподілила кошти на інші потреби, – згадує Губарівський сільський голова. – І ми за рахунок сільського бюджету за кілька місяців зробили проект, який у нас уже був у грудні 2016-го. Добре, що наступного року Кабмін знову виділив гроші, майже 9 мільйонів гривень. І у вересні 2017-го почалися роботи.

За ці менше ніж два роки школа готова практично на 100 %.

Там повністю поміняли покрівлю, утеплили фасад, зробили внутрішнє оздоблення тощо. Наразі ведуться роботи з благо­устрою території. Усього з різних бюджетів – сільського, районного, обласного та державного – на будівництво школи було виділено близько 23,5 мільйона гривень.

– Робимо огорожу, викладаємо доріжки, тротуари. Передбачається внутрішнє і зовнішнє відеоспостереження, а також зовнішнє освітлення. Будуть баскетбольний і волейбольний майданчики, смуга перешкод, ігровий майданчик для малюків. Ще зробимо невеликий навчальний майданчик, де буде дорожня розмітка, щоб дітки вчили правила дорожнього руху, – розповідає Юлія Каплунівська.

На черзі – спортзал

А от повноцінних спортзалу та їдальні в новій школі поки що не буде.

– Ми були обмежені в часі та бюджеті, тому зробити повноцінну кухню не вдалося. Буде невелика їдальня та буфет, де роздаватимуть їжу. Харчування буде здійснюватися з НВК, якось будемо організовувати підвезення, – ділиться планами Юлія Каплунівська. – У нас буде гімнастичний зал, де проходитимуть урочистості й можна буде зайнятися загальними фізичними вправами. Для таких ігрових видів спорту, як футбол і волейбол, він не призначений.

За словами сільського голови, повноцінний спортзал, якого в селі ніколи не було, – справжня мрія всього населеного пункту.

– Нам дуже потрібен спортзал – і для школи, і взагалі для всіх наших жителів. У нас активно займається спортом доросле населення. Ми в невеличкому приміщенні організували тренажерний зал, але хочеться великого повноцінного спортзалу, де можна буде займатися ігровими видами спорту, – пояснює Юлія Каплунівська. – На цей рік завдання-мінімум – зробити проект. А потім будемо стукати в усі двері. Будемо до всіх звертатися, щоб нас включили в якусь обласну або державну програму.

Будівництво нової школи планують завершити 20 серпня, щоб 1 вересня цього року вона відчинила двері для своїх учнів. Навчальний заклад розрахований на 95 школярів 1–9 класів. Старшої школи в навчальному закладі нема, оскільки не набирається достатньої кількості дітей.

У вільних приміщеннях НВК, де до цього розміщалася школа, планують організувати танцювальний і музичний гуртки.

Читайте також: Хто на Харківщині склав ЗНО на 200 балів