На Краснокутщині чоловік тримав у рабстві сімох людей

04.03.2021 13:49 Область Online
На Харківщині викрили зловмисника, який примушував людей виконувати різні роботи для нього та незаконно вирубувати ліс. Про це 4 березня повідомили у відділі комунікації поліції Харківської області.

Правоохоронці в рамках розслідування кримінального провадження за ч. 2 ст. 149 (торгівля людьми) Кримінального кодексу України встановили, що 62-річний чоловік орендував будинок у селі Чернещина на Краснокутщині. Він підшукав безхатченків, неповнолітніх з неблагополучних сімей, нарко- і алкозалежних осіб, поселив їх у найманому будинку та примусив працювати на нього.

Читайте також У Харківському районі через замикання електропроводки спалахнув будинок

Чоловік особисто слідкував за порядком, розподіляв між працівниками обов’язки з прибирання, готування їжі та виконання іншої побутової роботи на території домоволодіння. Крім того, він проводив із завербованими особами виховну роботу, переконуючи їх, що вони повинні підкорятися правилам розпорядку та виконувати роботу як на території будинку, так і при виїзді на примусову працю на території Харківської області. 

Викрили «рабовласника» співробітники слідчого управління, Управління із боротьби зі злочинами, пов'язаними із торгівлею людьми, із залученням поліцейських батальйону поліції особливого призначення, а також співробітників Державної екологічної інспекції у Харківській області, Держпродспоживслужби в Харківській області. 

3 березня поліцейські обшукали місце, де мешкав чоловік. Вони виявили там сімох людей: двох жінок та  п’ятьох чоловіків, яких залучали до примусової праці, у тому числі до незаконної вирубки лісу у Богодухівському районі. Люди мешкали в антисанітарних умовах та не отримували заробітну плату. Співробітники Держпродспоживслужби в Харківській області склали санітарно-епідеміологічний акт обстеження приміщень.

Читайте також У Краснограді поліцейські закрили Телеграм-канал, де продавалися наркотики

Крім того, правоохоронці разом з представниками Державної екоінспекції виїхали до села Шуби Богодухівського району, де незаконно вирубувались дерева, та знайшли там 192 стовбури зрубаних дерев.

У приміщенні, де мешкали найманці, слідчі також вилучили чорнові записи про отримані зловмисником доходи за експлуатацію людей, чорнові записи їх виходу на роботу та облікові документи боргових зобов’язань, а також паспорти громадян України, трудові та медичні книжки та інші копії документів, які засвідчують особу.

Потерпілим надали допомогу та помістили до Харківського міського центру реінтеграції бездомних осіб, наразі правоохоронці встановлюють їх анкетні дані.

Вирішується питання щодо повідомлення «рабовласнику» про підозру в скоєнні злочину, чоловіку загрожує до 12 років з конфіскацією майна або без такої. Триває досудове розслідування.

Автор: Вероніка Добриня