Наскільки спроможні бюджети ОТГ у Харківській області - рейтинг

27.08.2020 17:44 Область Online
Аналіз проведено у розрізі 872 об'єднаних громад.

Оприлюднено новий рейтинг фінансових показників бюджетів ОТГ. За інформацією Харківського регіонального офісу ULEAD, у І півріччі 2020 року об’єднані громади нашої області продемонстрували гідні результати.

Аналіз проведено у розрізі 872 ОТГ, які згруповано за критерієм чисельності населення, в окрему групу виділено міста обласного значення, у яких відбулася процедура об’єднання чи приєднання. При вивченні бюджетів експерти Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe та SKL International ураховували сім різних показників: доходи загального фонду на 1 мешканця; видатки загального фонду на 1 мешканця; видатки на утримання апарату управління у розрахунку на 1 мешканця; рівень дотаційності бюджетів; співвідношення видатків на утримання апарату управління із сумою доходів загального фонду; питома вага заробітної плати у видатках загального фонду бюджету ОТГ; питома вага капітальних видатків у загальному обсязі видатків.

Так, у групі 1 (ОТГ з чисельністю населення понад 15 тисяч жителів) з-поміж 110 громад лідером серед представників Харківщини є Пісочинська ОТГ – 16-те місце. Нововодолазька, Золочівська та Мереф’янська об’єднані громади зайняли відповідно 20, 55 та 71 місця у цій групі.

Група 2 (з чисельністю населення від 10 до 15 тисяч жителів) складається з 134 громад України, з них чотири – мають прописку нашого регіону. Роганська ОТГ зайняла 19 позицію рейтингу, Малоданилівська – 32, Чкаловська – 36, Зачепилівська – 70.

У групі 3 (з чисельністю населення від 5 до 10 тисяч жителів) найбільше представників Харківщини – 7 ОТГ. Наталинська ОТГ з-поміж 277 громад посіла 2 місце. Старовірівська ОТГ зайняла 21 позицію, Коломацька ОТГ – 59, Малинівська ОТГ – 62, Старосалтівська ОТГ – 90, Великобурлуцька ОТГ – 110, Оскільська ОТГ – 212, Циркунівська ОТГ – 219.

Серед 43 міст обласного значення Лозівська ОТГ та Ізюмська ОТГ зайняли відповідно 28 та 36 місця.

За словами радниці з питань управління муніципальними фінансами ULEAD Харківського регіонального офісу Марини Гончаренко, у 2020 році громади області продовжили нарощувати свій фінансовий потенціал, однак потрібно підтягнути окремі показники.

- Результати громад по окремих показниках рейтингу, зокрема по питомій вазі видатків на управління та власних доходах на одного мешканця, говорять про те, що не всі резерви повністю використані й громадам слід визначити фактори, які гальмують їх розвиток, та розробити заходи з підвищення ефективності управління бюджетними ресурсами, - зазначила експертка.

Читайте також: Переможцям треба пришвидшитися: як реалізуються мініпроєкти у «Разом в майбутнє»

Автор: Андрій Соха