Натхненні ідеєю: успішна формула розвитку району

06.06.2017 12:38 Область Online
Фото: http://krasnogradrada.blogspot.com, Марина Проценко Фото: http://krasnogradrada.blogspot.com, Марина Проценко
Зробити все, щоб молодь не покидала рідне місто та не змінювала домівку на далекі мегаполіси. Такі пріоритети визначили для себе красноградці. Для цього намагаються і освіту розвивати, і дозвіллям усіх забезпечити, і якість життя підвищувати.

Пряник для молоді

Цей рік подарував нове життя Красноградському молодіжному центру, який нещодавно відновив свою роботу після капітального ремонту. Тому вже з вересня заняття для себе в цьому закладі зможе знайти кожний, незважаючи на вік і вподобання. Центр побудували ще у 1994-му, проте до минулого року жодних ремонтів він не знав. У жовтні ж 2016-го за районні кошти центр вирішили оновити.

За два місяці перевтілень у будівлі відремонтували дах, актову залу та кабінети, де змінили покриття підлоги, пошпаклювали та пофарбували стіни, зробили нову стелю та освітлення. А ще замінили вікна, двері та сантехніку, а також пов­ністю оновили систему опалення. Усього на ремонт витратили близько 1 млн 81 тис. грн.

– Зараз ми вже працюємо з молоддю, молодіжними громадськими організаціями, зай­маємося оздоровленням дітей пільгових категорій, а також співпрацюємо зі студентами, – розповіла директор Красноградського молодіжного цент­ру Дарія Савастюк. – Також на базі центру проводимо різні конкурси, а зовсім скоро плануємо відкривати гуртки. Уже у вересні запрацює вокально-хореографічне відділення та розпочнуться заняття команди з чирлідингу.

Пропагувати спорт тут вирішили неординарним способом. Так, нещодавно біля будівлі центру з’явився сучасний багато­функціональний майданчик, на якому щосереди о 18.00 відбуваються волонтерські безкоштовні фітнес-тренування в рамках Всеукраїнського проекту «Здорова нація – майбутнє України».
– Ми тільки нещодавно почали розвивати цей проект, але вже є багато охочих. Тому в майбутньому у планах – розділити дитячі та дорослі тренування, – розповів голова Красноградської райдержадміністрації Євген Третяков. – Думаємо облаштувати і танцювальний майданчик для літніх людей у центральному парку.

За словами голови райдерж­адміністрації, центральне місце в розвитку району займає освіта та медицина, а також усе те, що покращує рівень життя. Тому на Красноградщині намагаються робити все, аби в молоді не виникало бажання переїжджати з району.

Бібліотека, що ламає стереотипи

Проте, не тільки дозвілля ламає в цьому місті стереотипи, справжнім майданчиком для творчості красноградців є місцева районна бібліотека.
Тут не знайдеш пустих завмерлих коридорів та звичного са­мотнього бібліотекаря. Натомість вирує життя: відвідувачі не тільки книжки читають та вірші пишуть, а й знімають фільми, які популяризують українських класиків, та ще брейкдансерам фестивалі влаштовують.

– Окрім дорослого та дитячого відділень, у бібліотеці працюють художній відділ місцевої школи естетичного виховання і гуртки районного Будинку культури, – розповіла завіду­вач сектора культури і туризму Красноградської РДА Наталія Сіліна.
Тож не дивно, що не тільки читання, а й творчість активно пропагують у цьому закладі. Наприклад, у дитячому відділені бібліотеки працює ляльковий театр «Казкарик», який уже підготував низку авторських лялькових вистав і вистав-мініатюр, які пишуть самі працівники бібліотеки.

Вони також постійно готують різні конкурси та виставки. Зараз у холі можна побачити фотовиставку «Красноградщина від минулого до сучасності».
У читальному залі проводить свої заняття творча літературна студія «Обрій», де дітками зай­мається відома красноградська поетеса Тетяна Дмитренко, яка, до речі, написала гімн району.

За словами Наталії Гришиної, директорки бібліотеки, зараз бібліотеки переформатовуються і шукають нові форми роботи, тому у красноградському закладі вирішили популяризувати класиків літератури не тільки прочитанням їх книг, а ще й за допомогою фільмів.
– Нещодавно ми повернулися зі столичного музею в Пирогово, де знімали фільм про Кобзаря, – розповіла Наталія Гришина. – Роботу зроблено наполовину. Ще знімемо декілька епізодів у нашому музеї, і повнометражний фільм буде готовий. З ним плануємо взяти участь у всеукраїнських та міжнародних конкурсах.

А ще у гомінку атмосферу, яка панує у бібліотеці, свого запалу додає колектив брейкдансерів, які займаються у відремонтованому залі. Два тижні тому тут відбувся фестиваль із брейкдансу. Спочатку організатори розраховували на те, що захід буде всеукраїнського масштабу, але вийшов – міжнародного, бо окрім учасників із Запоріжжя, Кропивницкого та Одеси до Краснограда завітали гості із Бєлгорода та Білорусі.
В організації таких заходів допомагають місцеві сільгоспвиробники.

Сучасному наповненню біб­ліотеки – сучасний вигляд. Ще в кінці минулого року тут відремонтували фасад і внутрішні приміщення на суму 1 млн 3 тис. грн. А комп’ютеризація красноградської бібліотеки дала змогу розширити перелік послуг для місцевих жителів. Тепер вони мають вільний доступ до Інтернету в бібліотеці, можливість сканування та ксерокопіювання матеріалів.

Гостинна хата

Ще однією родзинкою райо­ну є Красноградський музей ім. П. Д. Мартиновича, який от уже протягом 95 років нагадує історію місцевим жителям і гостям району. Щороку музей відвідує понад 15 000 осіб.

У дворі закладу розташовується нещодавно відреставрований експонат під відкритим небом «Хата ХІХ століття».

– Ми довго не могли знайти майстра, який би зробив стріху, але цього травня двоє українців, які навчалися в Нідерландах, погодилися нам допомогти, – розповіла директорка музею Наталія Швець. – Із районного бюджету на цю справу виділили 103 тис. грн. Зараз хата стала Меккою для туристів і приймає по шість екскурсій на день!

Також у минулому році кош­том районного бюджету у музеї вдалося провести капітальний ремонт покрівлі, а також поточний ремонт покрівлі господарських приміщень. Придбали до закладу і меблі для створення нових експозицій.

Конкурентні школярі

Попри все, на першому місці в районі залишається якість шкільної освіти. У районі йде робота над створенням опорного закладу на базі Красноградського багатопрофільного ліцею і Берестовеньківської та Іванівської шкіл як шкіл-філій. Тепер замість 270 учнів навчальний заклад прийматиме 400. До цього школу активно готують – минулого року тут змінили на нові всі вікна, відбудували економічно вигідну котельню на пелетах, зробили сучасний комп’ютерний клас, а також оснащують фізичний, хімічний та математичний класи.

– Ми вже багато років спів­працюємо з Харківським авіаційним інститутом, який за успішне написання олімпіад гарантує нашим випускникам додаткові десять балів при вступі до цього вишу, – розповів директор Красноградського багатопрофільного ліцею Олег Шевчун. –
Скажімо, у цьому році десять випускників отримали відповідний сертифікат. До того ж, медалісти нашого закладу завжди підтверджують свої оцінки під час ЗНО.
За словами голови райдерж­адміністрації, у районі проводиться процес оптимізації шкіл, аби учні залишалися конкурентно-спроможними. Щоб цей процес був не таким болючим у селах району, до справи підходять виважено.

– Так, оптимізація в районі потрібна, якість освіти низька в класі, де навчається шестеро дітей, – розповів Євген Третяков. – Але перед тим з батьками проводять кропітку роботу, пояснюю­чи їм необхідність таких заходів.

За словами голови, минулоріч у районі закрили одну сільську школу, але взамін сільськогосподарське підприємство, яке працює на території села, допомогло зі створенням умов для виховання дошкільнят. У цьому році у двох школах району знижується ступінь.
Учні зі старших класів здобуватимуть знання в опорному закладі. За словами керівника РДА, район забезпечений автобусами, які підвозитимуть дітей до шкіл.

Оновлення, на яке чекали 30 років

На поточній сесії Красноградської райради
виділили 5,5 млн грн на придбання нової пожежної машини. За словами голови райдержадміністрації Євгена Третякова, такого оновлення район чекає вже близько
30 років. Ще 408 тис. грн виділили для переходу
ТРК «Центр» від проводового на ФМ-радіомовлення.
Також у районі триватиме модернізація систем централізованого теплопостачання міста й сіл району, які забезпечуватимуть скорочення споживання природного газу та його заміщення на інші види палива.

Марічка Зорянська, кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта