Нове життя для балаклійців

27.04.2017 08:35 Область Online
Фото із архіву Фото із архіву
З кожного району «по цвяху» на відбудову Балаклії.

Продукти харчування, будівельні матеріали та кошти на відбудову – повертати місцевих жителів до звичного темпу життя в Балаклії активно взялися усі райони Харківщини.

Повернутися до нормального життя

Потужний вибух боєприпасів у Балаклії сколихнув звичне життя городян. Нагадаємо, у ніч на четвер, 23 березня, у місті Балаклія на одному з найбільших в Україні складі боєприпасів стався вибух, наслідком якого були пожежа й ланцюгова детонація боєприпасів. Того ж дня в місті та дев’яти населених пунктах, які потрапили до семикілометрової зони ураження (а згодом її розширили до 10 км) проводилася евакуація жителів.

Сьогодні розмінування території Балаклії майже завершено. За словами голови Балаклійської РДА Степана Масельського, роботу залишилося провести на ділянці, розмір якої не перевищує 30 га. Це важкодоступні місця, у тому числі болото. Тому після того, як у місті стало безпечно, балаклійці почали потроху повертатися до нормального звичного життя.

Проте трагедія завдала чималих збитків. Численні вибухи пошкодили багато житлових будинків, школи, дитсадки, магазини та інші будівлі. Після трагедії в місті нарахували 117 пошкоджених будинків у багатоквартирному житловому фонді, з яких чотири – зруйновано вщент.

У приватному секторі найбільш пошкодженими виявилися 228 будинків, два з яких зруйновано повністю. Також постраждало вісім об’єктів соціальної сфери: три загальноосвітні школи, два дошкільні заклади, бібліотека, клуб, розташований у селищі Нафтовиків, та амбулаторія загальної практики – сімейної медицини.     

– За дорученням голови Харківської обласної державної адміністрації Юлії Світличної, усі райони області долучилися до допомоги жителям найбільш постраждалих мікрорайонів міста, – розповів голова Балаклійської РДА Степан Масельський. – Тому після того, як у нас з’явилася можливість почати реконструкцію приміщень, усі райони, а тепер і міста обласного значення, підключилися до роботи.

За його словами, спочатку райони активно надавали матеріальну допомогу, а також гуманітарну – у вигляді продуктів харчування та будівельних матеріалів.
– А зараз у Балаклію заїхали будівельні бригади й допомагають відновлювати приватний сектор, – додав Степан Масельський.

За словами голови райдержадміністрації, обсяги робіт, які райони розподілили між собою, залежать від потужності самого району: більші райони відновлюють більшу кількість постраждалих будинків, меншим, відповідно, дісталося менше роботи.

Нагадаємо, наприкінці березня Уряд виділив на відновлення Балаклії 100 млн грн з резервного фонду. Харківська облрада виділила 10 млн грн, з районного бюджету спрямовано на ремонтні роботи 2 млн грн. Однак, за приблизними підрахунками, на повну ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації буде потрібно близько 300 млн грн.

Пошкоджені вікна, двері та дахи

Станом на 24 квітня на відновлювальних роботах продовжували працювати 365 будівельників з 16 будівельних компаній Харківської області. На 91 % багатоквартирних будинків у місті вже провели ремонт покрівель. Також продовжуються ремонти пошкоджених покрівель у приватному секторі, обсяг виконаних робіт на понеділок складав 90 %.

– Продовжуються роботи зі встановлення вікон, – повідомив 24 квітня під час чергового засідання штабу заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко. – Обсяг виконаних робіт по багатоквартирному житловому сектору складає 91 %, по приватному – 46 %.
За інформацією заступника голови ХОДА, там, де завершено роботи з установлення вікон, будівельники поступово беруться до інших відновлювальних робіт. Усі роботи проводяться під контролем представників технагляду.
– На контролі керівництва області та району перебуває питання щодо відновлення системи теплопостачання на вулиці Арсенальна, а саме – встановлення в будинках індивідуального опалення. Адже під час надзвичайної ситуації котельню, яка забезпечувала теплом житловий сектор військового містечка, було повністю зруйновано, – розповів Євгеній Шахненко.

Не чужа біда

Для ефективної роботи було розроблено заходи, щоб кожний район мав змогу допомогти своїм землякам. Так, не залишилася осторонь від сусідської трагедії Барвінківщина. На збирання гуманітарної допомоги тут відгукнулися керівники закладів торгівлі, сільгосптоваровиробники, сільські голови та освітяни. Із наданих продуктів харчування, які звозили з усіх куточків району місцеві жителі, було сформовано першочергові «набори для виживання», які отримали постраждалі жителі Балаклійщини.

Інші сусіди – Зміївський район – теж активно взялися допомагати землякам. Надавали адресно людям продукти харчування та долучилися до реконструкції житла. Загалом за Зміївським та Барвінківським районами було закріплено кілька вулиць Балаклії, серед яких Новоселівка, Петра Азаренка, Рєпіна та 40 років Перемоги. На цих вулицях усього 408 домоволодінь, з яких 275 пошкоджено внаслідок вибуху на військовому арсеналі.
Райони придбали будівельні матеріали, необхідні для повної та часткової реконструкції дахів і стін будинків. Загалом бригади з районів спільними зусиллями відремонтували 16 будинків.

– Цими днями наші бригади знову продовжать ремонтно-відновлювальні роботи на закріплених вулицях, – поінформував перший заступник голови Барвінківської РДА Олег Калінін.
А от на Близнюківщині всі сили вирішили спрямувати на збирання коштів. І зібрали суму, за словами першого заступника голови Близнюківської РДА Василя Протасова, чи не найбільшу серед усіх районів.

– Від нашого району на рахунок Харківського обласного благодійного фонду «Даруй Добро» було перераховано 249 887 гривень, – розповів він. – Ці кошти надсилали різні підприємства, державні установи, організації, заклади освіти, охорони здоров’я району. Велику допомогу надали місцеві сільгосппідприємства. Вони назбирали 185 000 гривень із загальної суми. Крім того, наші сільради перерахували на рахунок Балаклійської міської ради 33 939 гривень.

Робота триває

Відбудовувати Балаклію допомагали й богодухівці. Тут, окрім того, що надали гуманітарну та матеріальну допомогу, ремонтували в житловому секторі шість приватних будинків. А ще жителі Богодухівського району вирішили підбадьорити балаклійців та допомогли навести їм лад у День довкілля. Вони разом висадили дерева та поприбирали прилеглу територію.

Долучився до допомоги й Великобурлуцький район. Спочатку бригади від району виконали малі ремонти – повставляли вікна і двері, довівши до ладу три будинки. А вже днями розпочнуть капітальний ремонт покрівлі ще одного приватного будинку. За словами голови Великобурлуцької РДА Віктора Слиша, вже назбирали необхідні гроші, адже, за підрахунками спеціалістів, знадобиться близько 100 000 гривень. Будинок зазнав тяжких руйнувань.

– Ми виїжджали на місце, домовилися з господинею будинку. Вона сказала, що на свята ремонтувати не потрібно, і потім будуть дощі, тому ми після 1 травня розпочнемо відновлювальні роботи, – розповів голова райдержадміністрації.
Відбудовувати житло балаклійцям допомагають і зачепилівці. Раніше від району для жителів Балаклії вже передавали продуктові набори, а тепер завдання – допомогти в ремонті житлових і господарських приміщень. Активну участь у наданні допомоги брали керівники сільськогосподарських підприємств району. Зараз над відновленням міста працюють будівельні бригади, які займаються частковим відновленням житла по вулиці Грушевського та 35-ї Гвардійської дивізії.

Не залишився осторонь проблеми і Краснокутський район. Тут придбали всі необхідні будівельні матеріали – саморізи, штапики, монтажну піну, шпаклівку тощо – та відправилися допомагати землякам. Так, з 11 по 14 квітня місцеві будівельники відновлювали постраждале житло по вул. Покровська (Кірова), 18 та вул. Кооперативна, 6 і 6а. Також проведено ремонтні роботи з відновлення 18 м2 даху, засклили близько 20 м2 вікон і відремонтували тамбур житлового будинку.

Від малого до великого

Відразу включилися у процес відбудови й найменші райони Харківщини. Так, свою підтримку запропонував Печенізький район. Спочатку допомагали матеріально – збирали кошти та організовували гуманітарну допомогу у вигляді харчових продуктів. За словами голови Печенізької райради Лариси Ярової, усі ради Печеніжчини, відгукнувшись на заклик Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, перерахували свій одноденний заробіток на рахунок благодійного фонду. А потім будівельні бригади з району вирушили допомагати у відновленні житла.

– Ми ремонтуємо дев’ять приватних будинків, які постраждали від вибухів. Це в основному ремонт дахів, фронтонів, вставлення вікон, – розповів перший заступник голови райдержадміністрації Михайло Никитченко.
Приєднався до допомоги й Кегичівський район. У перші ж дні всі небайдужі жителі району збирали продукти харчування, а потім від району відправили гуманітарний вантаж у вигляді будівельних матеріалів для відновлення житлового фонду та об’єктів соціальної інфраструктури.

– Наш район допомагав у відновленні першого сектора району міста, куди ввійшла вулиця Арсенальна, де розташовані шість багатоквартирних будинків, у них проживає понад 185 сімей, – розповів голова Кегичівської РДА Роман Гончаров. – Крім того, ще раніше ми відправили на Балаклійщину будівельні матеріали, такі як шифер, дошки, бруси, у транспортуванні яких допоміг депутат обласної ради Андрій Хвесик.

Також, за словами керівника райдержадміністрації, мобільна група від району продовжує відновлювати будинки. Одним з об’єктів, які відремонтують найближчим часом, є приватний будинок, що дуже постраждав.
– Він майже зруйнований, тому бригада викладатиме стіни, ремонтуватиме дах, прокладатиме з нуля підлогу, – додав Роман Гончаров.

Марічка Зорянська, кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта