ОСББ на Харківщині отримало гроші на енергомодернізацію

09.12.2019 14:53 Область Online
Фото: Медиум Фото: Медиум
"Добробут Чугуєва" — одне з п'ятнадцяти ОСББ в Україні, яке цього року почало співпрацювати з Фондом енергоефективності та залучило у власне енергозбереження більше 400 тисяч гривень.

У рамках проекту, після проведення енергоаудиту в житловому будинку по вулиці Кожедуба, тут обладнають індивідуальний тепловий пункт. Вартість проекту складає близько 460 тисяч гривень, з яких 60 % відшкодує Фонд енергоефективності, решту — ОСББ.

Чугуївське ОСББ потрапило до пілоту Фонду —  проекту "Перші ластівки", розповіла директорка Фонду енергоефективності Юлія Головатюк-Унгуряну. За її словами, загалом в Україні в рамках цього пілотного проекту було обрано 15 ОСББ, 13 з яких уже завершують реалізацію.

Також проект допоміг на практиці протестувати процедури, які лягли за основу масштабної програми "Енергодім", яка передбачає енергомодернізацію багатоквартирних будинків.

Її презентація відбулася сьогодні, 9 грудня, у Харкові.

До участі в програмі запрошують ОСББ, які можуть отримати від 60-70 % витрат на роботи, матеріали та обладнання залежно від пакета заходів. Програма передбачає часткове відшкодування витрат ОСББ на заходи з енергоефективності у розмірі 40 % вартості прийнятних заходів/робіт для пакета «Легкий» та 50 % для пакета «Комплексний». Перші 300 заявок отримають додатковий грант у розмірі 20 %.

Також у рамках презентації програми відбулося підписання низки Меморандумів про співпрацю між Фондом енергоефективності та громадами Харківщини. Загалом документ про співпрацю в області підписало 15 громад, серед яких Харків, Вовчанськ, Зміїв, Дергачі, Ізюмська ОТГ, Валки, Красноград, Первомайський, Лозівська ОТГ, Пісочинська ОТГ, Золочівська ОТГ, Балаклія, Люботин, Краснокутськ та Малоданилівська ОТГ.

Читайте також: Що робити, якщо не встигли оформити монетизацію пільг

—  Підписавши Меморандуми, райони заручились потужною підтримкою для проведення заходів, спрямованих на підвищення рівня енергетичної ефективності будівель у своїх громадах. Спільна діяльність сторін сприятиме економії споживання енергетичних ресурсів та витрат на комунальні послуги ОСББ, поліпшенню зовнішнього вигляду будівель, продовженню терміну їх експлуатації, підвищенню рівня комфорту та умов проживання у будинках, а також збільшенню їх вартості, — зазначив голова Харківської облради Сергій Чернов.