Рейтинг спроможності громад: на яких місцях ОТГ Харківщини

17.11.2020 16:16 Область Online
Провідні експерти оцінили рівень фінансової забезпеченості об’єднаних громад в Україні за січень – вересень 2020 року. До рейтингу увійшли 16 громад Харківщини.

Як передає портал Децентралізація, оцінювання фінансової спроможності проводили за вісьмома фінансовими показниками. Це:

  • доходи загального фонду на одного мешканця;
  • видатки загального фонду на одного мешканця;
  • видатки на утримання апарату управління у розрахунку на одного мешканця;
  • рівень дотаційності бюджетів;
  • співвідношення видатків на утримання апарату управління із сумою доходів загального фонду;
  • питома вага заробітної плати у видатках загального фонду бюджету ОТГ;
  • питома вага капітальних видатків у загальному обсязі.

Аналізували 872 ОТГ (ті, що у 2020 році мають прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом). Їх згрупували за чисельністю населення, в окрему групу виділивши міста обласного значення, у котрих відбулася процедура.

До першої групи увійшли ОТГ з чисельністю населення понад 15 тисяч жителів. Усього 110 громад, зокрема чотири громади з Харківщини. Це Пісочинська ОТГ, яка посіла 14-те місце, Нововодолазька ОТГ, що зайняла 16-те місце, Золочівська ОТГ, якій дісталося 41-ше місц, та Мереф’янська ОТГ, що на 80-му місці рейтингу.

До другої групи увійшли ОТГ з чисельністю населення від 10 до 15 тисяч жителів. Загалом це 134 громади, зокрема чотири громади з Харківської області. Так, Роганська ОТГ розмістилася на 21-му місці, Малоданилівська – на 23-му місці, Чкаловська – на 43-му та Зачепилівська – на 57-му місці рейтингу.

Третя група об'єднала громади чисельністю населення від 5 до 10 тисяч. Загалом таких нарахувалося  277, зокрема шість із Харківщини. Наталинська ОТГ посіла 3-тє місце рейтингу, Старовірівська – 24-те, Малинівська – 50-те, Коломацька – 67-ме, Великобурлуцька – 103-тє, Оскільська – 185-те.

Четверта група – ОТГ з чисельністю населення менше 5 тисяч жителів – найбільша, у ній 308 громад. Але жодна харківська громада до такої групи не потрапила.

 У п'яту групу увійшли 43 ОТГ – міста обласного значення, два міста з Харківщини. Так, Лозівська міська ОТГ посіла 29-те місце, а Ізюмська – 36-те місце рейтингу.

Матеріали підготували експерти Програми «U-LEAD з Європою» та SKLInternational за підсумками виконання бюджетів 872 ОТГ за січень – вересень 2020 року, на підставі даних Міністерства фінансів України, Державної казначейської служби України, Державної статистичної служби України, даних веб-порталу openbudget.gov.ua.

 

 

Автор: Тамара Кіч

Теги: