Ремонтують дороги, школи та дитсадки: як аграрії Харківщини допомагають своїм громадам

15.11.2020 12:02 Область Online
Сьогодні, 15 листопада, в Україні відзначатиметься День працівників сільського господарства. До цього свята наш матеріал – про чуйних та турботливих аграріїв з різних куточків Харківської області, які надають всебічну допомогу своїм громадам.Вони дбають про розв’язання як загальних, так і особистих проблем людей.

Село під патронатом

Одним з найбільших сільськогосподарських підприємств, що працюють на території Коломацької об’єднаної територіальної громади, є ТОВ «Лан». Засноване у 2000 році, це господарство займається переважно вирощуванням зернових і технічних культур.

Усі ці два десятиліття підприємство «Лан» відіграє важливу роль у житті Коломаччини, сумлінно наповнюючи податками бюджет громади. А ще – повністю опікується селом Шляхове, в якому розташоване.

– Село Шляхове – повністю під патронатом керівника ТОВ «Лан» Михайла Борисенка, – розповідає Коломацький селищний голова Володимир Гуртовий. – Наприклад, сніг у селі переважно розчищає саме підприємство, тому селищній раді майже не доводиться туди відправляти свою техніку.

На кошти цього господарства у Шляховому збудовано капличку Святого Михайла Архистратига, відремонтовано сільський клуб. Щороку своїм ветеранам товариство «Лан» допомагає обробити городи й купити дрова. Підтримують і жителів села, які опинилися у скруті, зокрема, якщо потрібно, дають кошти на лікування і поховання.

– Якщо в селі комусь потрібна допомога, то всі в першу чергу йдуть до Михайла Борисенка. І він завжди допомагає, – каже Володимир Гуртовий.

Керівник ТОВ «Лан» був депутатом кількох скликань Коломацької селищної ради, обирався й до районної ради. І вже друге поспіль скликання ОТГ очолює Земельну комісію.

Та й як керівник підприємства Михайло Борисенко бере активну участь у житті всієї Коломацької громади.

– Минулого року селищна рада встановила дитячий майданчик по вулиці Вишневій у Коломаці, а ТОВ «Лан» на прохання мешканців придбало до нього додаткові елементи, зробило за свої кошти огорожу і завезло туди пісок, – розповідає Володимир Гуртовий. – Також минулого року Михайло Борисенко від імені товариства допомагав у підготовці мініпроєкту обласного конкурсу «Разом в майбутнє», завдяки якому було споруджено спортивний майданчик по вулиці Перемоги в Коломаці. Господарство «Лан» надало техніку, щоб підготувати ділянку для цього спортмайданчика, завезло туди пісок і допомагало мешканцям у співфінансуванні цього мініпроєкту.

«Маленька цивілізація» у невеликому селі

Керівник Фермерського господарства «Альфа» Віктор Бєлінський – на Золочівщині почесна людина для Одноробівки, а також для інших громад, на території яких є земля його підприємтва.

Як розповіла в. о. голови Одноробівського старостинського округу Людмила Гой, керівник «Альфи» дбає про інфраструктуру й соціальну сферу сіл, що входять до складу громади (крім Одноробівки, це ще десять сіл).

– Віктор Іванович дуже допомагає нашим бюджетним установам, школам, дитсадкам. У нас є школа мистецтв, у якій завдяки його допомозі зроблено ремонт. Щороку радує мешканців сіл подарунками, привітаннями, – зазначила Людмила Гой.

Маленькі села тримаються на фермерських господарствах. Податки від підприємства наповнюють бюджет громади, завдяки чому з’являється можливість фінансувати школи, дитсадки й будинки культури. Як розповіла Людмила Гой, із 2015 року в окрузі вдалося підняти соціальну сферу саме завдяки цим податкам. Відбудували Будинок культури, відремонтували дитячий садок, розбили красивий парк із сценою. «Маленька цивілізація» у невеликому селі на Золочівщині – так називає староста благоустрій села.

2020 рік був складним, але навіть за кризових умов Віктор Бєлінський не полишав турботи про громаду. Цього року головну увагу приділили ремонту доріг.

– Центральні дороги у селах він скрізь відремонтував. Але мало дороги побудувати – треба ще про них дбати. Взимку, коли багато снігу, Віктор Іванович дає техніку, щоб прибирати замети. Навесні й восени його працівники з технікою прибирають узбіччя, косять траву. Нам навіть не треба його про це просити, він сам усе робить, – повідомила Людмила Гой.

Крім того, сільсгосппідприємство – це робота для людей. На ФГ «Альфа» працюють близько сотні мешканців Одноробівського округу. А під час посівної кампанії та на збиранні урожаю роботою забезпечені ще більше селян.

– Для села це дуже велика підмога, – зауважила в. о. старости. – І оплата праці, і умови в нього гідні. Тому ми зичимо Віктору Бєлінському здоров’я, щоб Бог йому допомагав, а ми будемо підтримувати усі його починання.

Читайте такожЯк фермери Зачепилівки допомагають боротися з коронавірусом

Допомога в будні і свята

Агрофірма «Світанок» – це одне з найбільших агропідприємств Нововодолазької громади, яке займається розведенням великої рогатої худоби та свиней. Багато років поспіль агрофірму очолює Олександр Колісник. Мешканці громади знають його як чуйну людину, яка намагається всім допомогти. Особливу увагу підприємець приділяє своїй рідній школі – Новоселівському НВК.

– Школа для нього була і залишилася рідною. Щороку на 1 вересня Олександр Іванович вручає грошові сертифікати всім першокласникам, а на свято останнього дзвоника такі ж грошові сертифікати вручає випускникам, – розповідає директорка Новоселівського НВК Любов Андрієнко.

Аграрій допомагає і з ремонтом школи. Саме завдяки його підтримці було відремонтовано їдальню, коридори тощо. Також він закупив для шкільної їдальні бойлер, м’ясорубку, електронну плиту та холодильник, а для свердловини – насос.

Олександр Колісник дуже любить спорт. Закупив для юних туристів намети, спальні мішки, каремати.

Також аграрій надав допомогу в будівництві Хрестовоздвиженського храму. Як каже настоятель отець Василій, завдяки допомозі Олександра Івановича у храмі було встановлено один із найкращих іконостасів не тільки в об’єднаній громаді, а й по області.

А староста Новоселівського старостинського округу В’ячеслав Бирка відзначає, що жодне із свят не проходить без підтримки аграрія.

Не залишився Олександр Колісник осторонь спільної біди – пандемії COVID-19. Він придбав засоби індивідуального захисту та дезінфектори для Центру первинної медико-санітарної допомоги Нововодолазької селищної ради.

Також тримає руку на пульсі потреб Нововодолазької ОТГ директор ТОВ «Норма» Ігор Немашкало. Спонсорську допомогу аграрія добре відчувають навчальні заклади. За словами директорки Просянського ліцею Надії Коваленко, саме він надав закладу матеріальну допомогу в облаштуванні їдальні та у заміні даху в приміщенні початкової школи. До новорічних свят аграрій завжди дітям подарунки вручає.

Староста Знам’янського старостинського округу Наталія Мантула відзначає, що не пригадує такого випадку, коли б до Ігоря Немешкала звернулися по допомогу, а він відмовив.

– Ігор Володимирович допомагає і в проведенні свят у селі, і виділяє за потреби транспорт. Взимку без нагадування розчищає від снігу вулиці, – підкреслює Наталія Мантула.

Читайте також: Від соціальної працівниці – до керівниці агропідприємств: історія успіху Оксани Заскалкіної 

Березівець і тілом, і душею

На території селища Березівка Пісочинської ОТГ функціонує сільгосппідприємство ТОВ «Маяк», яке вирощує соняшник, пшеницю та ячмінь. Керує ним Почесний громадянин селища Березівка Валерій Міщаненко, який протягом десятків років всебічно допомагає селищу і його жителям. Він є депутатом Харківської районної ради чотирьох скликань.

Як розповідає провідний бібліотекар Березівської бібліотеки-філії Пісочинської селищної ради Віра Клименко, керівник «Маяка» приділяє велику увагу освітній сфері.

– Він дуже багато допомагає і школі, і клубу, і бібліотеці. Він щороку виділяє кошти на ремонт Березівської ЗОШ. Дітям, які на «відмінно» закінчують навчальний рік, вручає грошові премії. Найсвіжіший його внесок – у жовтні в школі ми відкривали спортивну залу та туалет після реконструкції. Валерій Міщаненко також узяв у цьому участь фінансово, – говорить Віра Клименко.

У 2017 році Валерій Міщаненко зробив вагомий внесок у зведення на кладовищі пам’ятника колишній директорці місцевої школи Галині Журавльовій.

– Пам’ятник зруйнувався, і ми, учні всіх поколінь, збирали гроші, щоб зробити новий. До цієї ініціативи підключився Валерій Міщаненко, доклавши суму, якої не вистачало. А це більше половини від загальної вартості пам’ятника, – згадує Віра Клименко.

Керівник «Маяка» не забуває і про розвиток спорту в селищі. З 2016 року він є президентом місцевої футбольної команди «Автомобіліст», яка минулоріч виграла Кубок чемпіонів Харківської області. Він власним коштом побудував у селищі футбольний майданчик зі штучним покриттям. А біля нього з ініціативи Валерія Міщаненка зимою заливається ковзанка.

Свята селища також не обходяться без допомоги цього аграрія. Кожного року в Березівці до Дня працівників сільського господарства проходить вечір, на якому вшановують працівників цієї сфери. Вони отримують грамоти, грошові премії, подарунки. Через пандемію коронавірусу цього року свято пройде в режимі онлайн.

Боротьба з коронавірусом також не обходиться без допомоги керівника «Маяка». За словами Віри Клименко, в селищі є ініціативна група молоді «Сила». Вони допомагають людям, які цього потребують. Зокрема, коли почалася пандемія, ця молодь безкоштовно розносила маски літнім жителям Березівки. І Валерій Міщаненко підтримує фінансово діяльність «Сили».

– Взагалі Валерій Міщаненко – унікальна людина. Як то кажуть, він березівець і тілом, і душею. Порядний і чуйний. Хто б не звернувся до нього, хоч організація, хоч звичайний житель селища, він завжди прийде на допомогу, – зазначає Віра Клименко.

Завжди реагує на прохання людей

Майже 15 років на території Циркунівської об’єднаної громади працює ТОВ «ТЕРРА-АГРО-ТРАНС-ІНВЕСТ» – сільськогосподарське підприємство, яке спеціалізується на зернових культурах. Його очільник Геннадій Яроцький, попри свою основну аграрну діяльність, бере активну участь у розбудові громади.

– Дуже позитивна, відкрита людина, яка опікується питаннями благоустрою, завжди реагує на прохання людей. За його діяльність уже вдруге поспіль люди обирають його депутатом сільської ради. Також він є головою бюджетної комісії, – розповів голова Циркунівської сільської ради Микола Сікаленко.

На рахунку аграрія – чимало добрих справ. Левова їх частка пов’язана саме з благоустроєм території громади. Так, аграрій допомагав технікою та людьми під час прибирання території місцевого ліцею та під час освітлення провулку Шевченка, вулиці Соборної. Також на вулиці Шевченка підприємство допомогло встановити дитячий майданчик та облагородити територію навколо нього.

– Частину елементів для дитячого майданчика закупила сільрада, частину – аграрне підприємство. Також підприємство допомогло зробити освітлення біля майданчика, викласти плитку та озеленити прилеглу територію, – розповів директор КП «Балагоустрій 2018» Ігор Кузьменко.

Спільно із сільською радою аграрій сприяв ремонту аварійного моста через річку Харків. Жителі пішки переходили аварійну дерев’яну кладку, аби не долати крюк у понад 2 кілометри.

– Зараз зробили міцний бетонний міст, і люди безпечно переходять з однієї частини населеного пункту в іншу з колясками, переїжджають на мотоциклах та іншому негабаритному транспорті, – додав Ігор Кузьменко. – Також біля моста розчистили територію для купання дітей.

На місцевому кладовищі підприємство допомогло пробурити свердловину з водою, аби місцеві жителі могли брати там воду й поливати квіти.

– Підтримує Геннадій Іванович і наші волейбольні команди, які активно розвиваються на території громади. Зокрема, нещодавно подарував спортивну форму для молодіжної команди, – розповів Микола Сікаленко.

За його словами, не лишилося підприємство осторонь підтримки громади і в карантинний час. Цієї весни, коли в країні діяли жорсткі обмеження, підприємство активно допомагало соціально незахищеним верствам громади, роздаючи продуктові набори, аби хоч якось підтримати людей у непростий час.

Також техніка підприємства брала участь у дезінфекції вулиць громади.

«А колеги хай приклад беруть!»

З 1994 року ПСП ім. Фрунзе в селі Бердянка Зачепилівського району керує Іван Глянь. За цей час воно із слабкого господарства перетворилося на потужне, найбільше бюджетоутворююче підприємство Зачепилівщини.

Іван Глянь опікується всіма соціальними проектами, які здійснюються на території Бердянської сільської ради. За його ініціативою та фінансової підтримки в селі побудували газопровід, капітально відремонтували Будинок культури.

Але є і щоденна турбота про земляків.

– Кожну суботу у Бердянці вивозять сміття – це для наших жителів безкоштовно. Іван Данилович Глянь забезпечує технікою, а ми надаємо робітника, – розповідає староста Бердянського старостинського округу Вікторія Згонник. – Також у нас водозабезпеченням декількох вулиць займається ПСП. Так склалось, що водонапірна башта була на балансі ПСП, і вирішено її не передавати селу, бо це дуже складно обслуговувати, адже то насос зламався, то десь воду прорвало, а у ПСП є і необхідні засоби для ремонту, і спеціалісти. Тобто вода для жителів цих вулиць – безперебійно та безкоштовно.

У Бердянському НВК ціни в шкільній їдальні для середніх та старших класів (а це десь 60 дітей) – суто символічні (молодші школярі харчуються безкоштовно).

– Повноцінний обід (перша страва, друга із салатом та компот) за кошторисом коштує десь від 70 до 100 гривень, а платять за нього таким чином: якщо обидва батьки працюють у ПСП – 50 копійок, якщо один – 1 гривню, а якщо ніхто не працює – то 1 гривню 50 копійок. Різницю платить ПСП, – говорить староста. Про подарунки випускникам та першачкам годі й говорити – це вже традиція.

Увага про тих, хто вже відпрацював своє, – це ще одна «фішка» у Бердянці. На ювілей до кожного жителя села від 70 та старше обов’язково завітають представники сільської влади та адміністрації ПСП – привітати та вручити цінні подарунки й квіти.

Недарма у Фейсбуці під постами про події на селі можна прочитати коментарі на кшталт: «Ви супер господар! Дякуємо Вам за Вашу клопітку невтомну працю для покращення благоустрою, життя своїх трудолюбивих селян. Хай Вас бог береже та здоров’я дає! А колеги хай приклад з Вас беруть!»

Читайте також: До землі з любов’ю: як аграрій із Зачепилівщини витягнув підприємство з кризи

Аграрна підтримка в проєктах громади

У Малинівській об’єднаній громаді є два агропідприємства – «Надія» та «Дружба», які активно розвивають не тільки свій бізнес, але й завжди долучаються до розвитку ОТГ. Обидва сільгосппідприємства розташовані на території села Стара Гнилиця.

– Взимку почистити дороги від снігу – це звична практика, – зазначає очільник Малинівської ОТГ Микола Семер’янов. – Малинівська громада розвивається, зокрема, і завдяки тим податкам, що сплачують наші аграрії.

Фермерське господарство «Дружба» – друге на Харківщині за обсягами вирощування овочів. На агропідприємстві працює близько 160 співробітників, а під час сезонних робіт на полях їх ще більше. Керує підприємством Геннадій Дерека.

– У Малинівській ОТГ запроваджено Бюджет участі. У тому році населення подало 17 проєктів, сім з них перемогли. 90 % суми на реалізацію проєктів-переможців дає громада, а 10 % – це кошти з різних джерел, зокрема допомога спонсорів. Так-от агропідприємство «Дружба» часто фінансово допомагає, а також надає транспорт для реалізації проєктів, – говорить Малинівський селищний голова.

Земельний банк агрофірми «Надія», якою керує Віктор Вергун, складає 3,5 тисячі гектарів. Підприємство спеціалізується на вирощуванні великої рогатої худоби, має понад 500 голів корів. Ця агрофірма також долучається до реалізації різноманітних проєктів.

Наприклад, у Старий Гнилиці було почищено місцеву водойму та проведено благоустрій берега. «Надія» надавала техніку та спеціалістів, щоб вивезти все сміття зі ставка. Обсяг робіт був чималий – вивезли понад 500 кубів сміття.

А ще агрофірма «Надія» щороку виділяє близько 500 тисяч гривень на розвиток освіти в селі. А цього року підприємство виділило 670 тисяч гривень на ремонт Старогнилицької школи – було замінено підлогу в актовій залі та коридорі, а також встановлено нові вікна тощо.

Читайте також: Працьовиті та сумлінні: аграрії, якими пишаються на Харківщині