В області побудують сонячні електростанції

30.03.2018 08:00 Область Online
Фото: Згурівська Правда Фото: Згурівська Правда
Сьогодні сонячна енергетика є вигіднішою, аніж депозит у банку, оскільки дає від 23-25 % річних у євро, а будівництво станцій окуповується за 4-4,5 року.

Про це 29 березня під час форуму-виставки передових енергоефективних технологій та будівництва KharkivBUILD&ЭНЕРГИИ «СК» розповів виконавчий директор Інституту сталого розвитку, засновник Харківського енергетичного кластера Станіслав Ігнатьєв.

За його словами, на території Харківщини вже встановлені сонячні електростанції, загальна потужність яких — 1,2 МВт. З них три — знаходяться на дахах великих підприємств (їх загальна потужність складає 0,8 МВт). Всі інші — збудовані на території приватних домогосподарств.

Окрім цього, в минулому році у регіоні запрацював біогазовий завод на Роганському полігоні твердих побутових відходів (потужністю 2,5 МВт). Подібний проект планують і на Дергачівському полігоні.

— Із перспективних проектів, які є у регіоні, — це нещодавно підписаний меморандум між Первомайською міскрадою, Держагентством з ефективності України, Інститутом сталого розвитку та китайськими партнерами щодо будівництва сонячної електростанції потужністю 50 МВт на території колишнього підприємства ДП «Хімпром», — додав Станіслав Ігнатьєв.

Також є два проекти в Дергачівському та Лозівському районах, де теж незабаром розпочнуть будівництво сонячних станцій.


KharkivBUILD&ЭНЕРГИИ — форум-виставка передових енергоефективних технологій та будівництва, який відкрився у Харківському палаці спорту 29 березня, триватиме до 1 квітня.



Під час заходу представники малого та середнього бізнесу можуть ознайомитися з успішними прикладами реалізації проектів у сфері енергоефективності та зеленої енергетики.

Також тут будуть покази техніки, обладнання, матеріалів і технологій, тематичні семінари, презентації та майстер-класи, бізнес-зустрічі.

Читайте також: Європейський досвід у Нововодолазькій ОТГ

Олександр Ушаков