Сонячні ліхтарі з'являться в одному із сіл Коломацького району

23.04.2018 15:30 Область Online
У населених пунктах області продовжується кампанія з освітлення вулиць.

На початку цього тижня взялися до робіт у Коломацькому районі. Там демонтують старі електромережі й установлюють нові. Як розповів «СК» начальник відділу житлово-комунального господарства, архітектури та містобудування Коломацької селищної ради Дмитро Буяло, нове енергоощадне освітлення (зі світлодіодами) до кінця травня має з’явитися на вулицях Івана Піддубного (і на однойменному провулку) і Дем’яна Бєдного у Коломаку та на вулиці Усачова у селі Шелестове.

Продовжують роботи з освітлення вулиць і в Шеченківському районі. Тамтешні села або оснащують світлодіодами ліхтарі вже існуючої мережі вуличного освітлення, або там, де їх нема, встановлюють нові. Загалом, як поінформувала нас начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Шевченківської райдержадміністрації Тетяна Дорогань, район практично на 80 % забезпечений вуличним освітленням, а ліхтарі є у 59 населених пунктах.

– Цього року роботи з освітлення закінчать на вулицях у селах Гетьманівка, Мостове, Одрадне, Василенкове, планують роботи також по селу Раївка. Перехід на світлодіодне освітлення дозволяє громадам економити. Якщо раніше за вуличне освітлення села платили за пільговим тарифом, то сьогодні – по повній, – говорить Тетяна Дорогань.

А от село Старовірівка вирішило піти ще далі й використовувати в освітленні своїх вулиць енергію сонця. У планах цієї громади встановити вуличне освітлення на сонячних батареях. За словами Тетяни Дорогань, у Старовірівку проблематично прокласти мережі з освітленням. Тому громада вирішила поставити з десяток ліхтарів, які живитимуться від сонця. На це потрібно приблизно 250 000 гривень.


Боротьба із темінню у вечірній час на вулицях містечок та сіл Харківщини відбувається у рамках реалізації проекту «Енергія світла», який включає в себе Програма соціально-економічного розвитку області. Цей пілотний проект діятиме до 2021 року з урахуванням соціально-економічного розвитку кожного району, ОТГ, а також в розрізі перспективи розвитку кожного населеного пункту. Загалом проектом планується охопити 1761 населений пункт Харківської області.

Під час першого етапу реалізації проекту на цей рік мають облаштувати зовнішнє освітлення на 300 вулицях у 137 населених пунктах, у яких проживає загалом понад 200 000 чоловік. Це 13–14 % всього обсягу робіт, які заплановані на чотири роки.

Як розповів 19 квітня начальник Управління паливно-енергетичного комплексу Харківської облдержадміністрації Андрій Парамонов, за 3–4 місяці будуть сформовані плани по всіх населених пунктах, паралельно здійснюється робота на місцях. Сьогодні в роботі 59 договорів, з яких два вже укладено.  За його словами, роботи з технічного нагляду здійснюють фахівці Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА, кошторис готують районні фінвідділи. Із енергетиками вирішуються питання отримання технічних умов та узгодження проектно-кошторисної документації.

Читайте також: У Лозовій родина звинувачує медиків у смерті дитини. Відео

 

Автор: Тетяна Василець