Світові тренди від школярів: як діти Харківщини змінюють рідні міста

15.06.2017 06:15 Область Online
Фото надані героєм публікації Фото надані героєм публікації
Створити власну бібліотеку в парку міста для обізнаності жителів, розмалювати будинки та паркани для затишку, а також стежити за подіями через власний ЗМІ – свої мрії школярі області реалізували у добрі та корисні справи.

Не пасуть задніх

Уже три тижні у Куп’янську на вулицях міста можна зустріти невеличкі дерев’яні бокси, усередині яких усі охочі містяни беруть і залишають книги для читання. На такі модульні бібліотеки місцеві школярі чекали близько чотирьох років, а втілили мрії в реальність тільки нещодавно.

Залучати молодь до читання у Куп’янську розпочали ще минулого року. Тоді юні та завзяті школярі з місцевої загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 1 взяли участь в освітньому проекті «Відкривай Україну». Для цього сформували команду «Осколята», яка складалася з п’ятнадцяти учнів 7–11 класів.

– Запропонували нам взяти участь у проекті ще в жовтні минулого року, – розповіла заступник директора з навчально-виховної роботи Куп’янської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів та модератор проекту в школі Оксана Кошуба. – А оскільки це навчальна і пізнавальна програма, ми вирішили разом зі школярами взяти в ній участь.

Так команда юних куп’янчан вирішила посприяти розв’язанню проблеми «потопання» дітей у віртуальному спілкуванні і, на їх думку, «повального» зниження грамотності. Знайшли і рішення – максимально залучити однолітків до активного читання книг.

Спочатку взялися за товаришів по парті, тому на першому
етапі проекту школярі разом з учителями власними силами створили шкільну електронну бібліотеку, яка поєднала всі необхідні в навчанні художні твори із зарубіжної та української літератури.

– Оскільки у школі є вільний доступ до Інтернету, ми вирішили, що така бібліотека покращить рівень навчання, адже багатьох книг або замало для всіх учнів, або немає у звичайній бібліотеці, – розповіла модератор.

А після того, як попрацювали у стінах рідної школи, учні взялися за пропаганду читання в місті. Так, у рамках другого етапу школярі вийшли на вулиці та проводили опитування місцевих жителів, батьків і вчителів.

– «Дослідження проблем міста» та «Результати інтерв’ю» звернули нашу увагу на те, що більшість опитаних містян, а саме доросле покоління, зазначили, що діти шкільного віку все більше часу проводять не в живому спілкуванні, а у віртуальному, – розповіла заступник директора. – У гаджетах існують програми автозаміни, тому діти навіть не замислюються про правильність написання слів і стають менш грамотними.

Опитування показало, що 33 % респондентів назвали проблему обмеженості у дитячому спілкуванні, а ще 29 % вказали на відсутність хорошого дозвілля для дітей та молоді в місті.
– Тому ми вирішили ці найбільші проблеми об’єднати та створити «Вільну бібліотеку» в нашому місті, – додала Оксана Кошуба. – Це світовий тренд, що дедалі активніше поширюється й у нашій країні. І хоча наше місто невелике, та ми не пасемо задніх. Саме тому наша команда вирішила поєднати корисне з приємним – «читання» зі «свіжим повітрям».

Порадившись, «Осколята» вирішили встановити в місцях відпочинку куп’янчан – парках і скверах, на центральній площі та оглядових майданчиках – модулі «Вільної бібліотеки», які розробили та виготовили власними
руками.

Hand Made від трудовика

Реалізація цього етапу проекту зайняла багато часу та складалася з кількох етапів.
У самій школі команда ініцію­вала проведення конкурсу конст­рукцій для «Вільної бібліотеки», на якому серед шести моделей обрали одну. Це модуль, розроблений з екологічно чистих матеріалів, безпечний при користуванні як дорослими, так і дітьми.

Наступним кроком стало безпосереднє встановлення модулів. Тут уже представники команди «Осколята» тісно спілкувались із житлово-комунальними службами та виконавчим комітетом, міськими та районними бібліотеками, волонтерами і громадськими організаціями міста, аби заручитися їх підтримкою.

До речі, виготовляти ці модулі учням допоміг їх учитель трудового навчання Павло Мартиненко.
– І от наприкінці травня жителі Куп’янська побачили новенькі модулі «Вільної бібліотеки». На сьогодні вже функціюють чотири такі бокси, які встановили біля школи, у міському парку, у парку Перемоги і під ялинами навпроти міської ради, – розповіла модератор проекту. – Ми одразу зрозуміли, що місцевим жителям це до вподоби.

Тому сьогодні «Вільною біб­ліотекою» вже користуються не лише діти, а й дорослі. Ідея тут дуже проста і цивілізована. Обираєш собі книжку, читаєш її, а потім повертаєш до модуля. Можеш і власну книжку запропонувати куп’янчанам.
– Особливою популярністю користується дитяча література, – додала Оксана Кошуба. – Жителі міста повертають на місце і, нарешті, почали активно додавати до книжного арсеналу і свої книги.

Змінити місто на краще

Розповісти про свою «Вільну бібліотеку» на початку червня куп’янчани поїхали до Харкова, де проводився обласний етап фестивалю. На учасників чекала насичена програма – щопівгодини для дітей проводились різні майстер-класи: «Мода та стиль», «Перша домедична допомога», «Таємнича Україна», «Хімічні експерименти», «Загадкова фізика», «Рятування кажанів», «Майстер-клас із фото», «Самооброна».

Компетентне журі високо оцінило прагнення юних куп’янчан, присудивши їм друге місце в області.
– І хоч у третій етап конкурсу команда не потрапила, але модульні бібліотеки успішно функціонують. Я думаю, що цього літа ми будемо обслуговувати ці модулі і, звичайно, хотіли б, щоб ця практика поширилася не тільки в нашому місті, а й в інших куточках області.

Та не єдині куп’янські школярі спробували змінити свої міста на краще. Протягом року в рамках національного конкурсу «Відкривай Україну» діти з усієї Харківської області вчилися створювати проекти з поліпшення своїх міст. Так, до регіонального півфіналу дійшли 20 команд з десяти міст: Балаклії, Чугуєва, Краснограда, Люботина, Вовчанська та інших.

У фіналі програми перемогли первомайські школярі, вони поїдуть представляти регіон на всеукраїнському фіналі.
Свій проект юні первомайці розпочали ще півроку назад, коли створили власний шкільний молодіжний ЗМІ. Тож сьогодні команда «Green team» знімає іронічні сюжети про проблеми міста та пише статті, а також проводить екологічні та соціальні акції.

Дійшли до фіналу

Зробити масову зарядку для жителів міста, або ж висадити у місцевих скверах та парках дерева, чи провести суботник – активна команда «Green team» бралася за все. Одним з яскравих проектів, за словами педагога-організатора Первомайської загальноосвітньої школи № 7, вчителя-модератора проекту в школі Наталії Довганич, був будинок, який школярі власноруч перетворили на справжній витвір мистецтва.

– У будинку була арка, через яку кожного дня проходила велика кількість людей, у тому числі і в темний період доби, – розповіла вчитель. – Вона не освітлювалася, а на стінах будівлі були негарні малюнки та надписи.

Діти зробили ролик, у якому запросили всіх охочих прийти та розмалювати арку. Долучилися до роботи й вихованці місцевої художньої школи, які допомогли з ескізом та намалювали яскраві малюнки: на одній стіні велику кількість метеликів, а на іншій –
дівчинку, що роздуває зонтики кульбаби, з яких створили надпис «Я люблю Первомайський».

– Дивлячись на ентузіазм дітей, мер нашого міста вирішив підтримати молодь і провести туди освітлення, а також поставили дошку для оголошень, аби стіни не засмічували, – додала модератор. – Жителі будинку залишилися задоволеними та подякували ініціативі дітей.

Усі акції школярі фільмували, а коли прийшов час робити фінальний кінозвіт, вони вправно поєднали все зроблене ними, підтримуючи головну ідею ролика – не залишатися осторонь рідного міста та змінювати його на краще.

– Учні самі писали запити до міської влади, шукали спонсорів і техніку для того, аби створювати сюжети, – розповіла Наталія Довганич. – Тому ми вдячні всім тим, хто йшов назустріч і допомагав нам.

Ось так первомайська команда потрапила до фіналу проекту. Тож уже у вересні на них чекає цікаве навчання у Києві, де і підіб’ють результати проекту. До речі, за підсумками фіналу п’ять команд-переможців поїдуть на стажування в Європу, США та Азію.

Створили «обличчя» міста

Команда «Еверест», до якої потрапили учні Люботинської ЗОШ І–ІІІ ступенів № 6, теж взяли участь в освітній програмі. У результаті – школярам вдалося створити нове та яскраве «обличчя» рідного міста. А зробили вони це оригінальним способом – розмалювавши на під’їзді до залізничного вокзалу Люботина паркан, де раніше були різні непривабні написи.

Ідея виникла у школяра Артема Ряшина, який прочитав в Інтернеті відомості про те, що в багатьох країнах Америки та Європи люди, аби підняти наст­рій, створюють мурали – художні розписи стін будинків і парканів. Цю думку підтримала і команда.

– Обговорювали різні пропозиції майбутнього зображення, але дійшли єдиної думки, щоб написати назву міста, а в кожній  літері намалювати місцеві пам’ятки, – розповіла заступник директора з навчально-виховної роботи Люботинської ЗОШ І–ІІІ ступенів № 6 Вікторія Білоус. – Розробивши ескіз, учні  знайшли підтримку місцевих депутатів і та керівництва Південної залізниці, які допомогли придбати матеріали.

Протягом тижня після уроків люботинські школярі ходили до муралу та створювали яскравий малюнок, і вже з 24 травня всі місцеві жителі та гості міста можуть милуватися його новим «обличчям».

Марина Проценко, спеціальний кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта