Тепло та економно: як створити енергоощадну громаду

18.04.2019 12:00 Область Online
Фото: slovoidilo.ua Фото: slovoidilo.ua
Цього року в громадах Харківщини з’являться власні енергоменеджери, які допоможуть їм заощаджувати на ресурсах, зменшуючи комунальні витрати з бюджетів.

Первомайський став одним з перших міст у Харківській області, де сьогодні працює система енергоменеджменту та енергомоніторингу. За словами міського голови Миколи Бакшеєва, систему запровадили два роки тому, відтоді щодня завгоспи об’єктів соцсфери знімають показання лічильників та вносять до спеціальної системи.

– Загалом ця система дає можливість моніторити, які саме енергоощадні заходи дають максимальний економічний ефект. Наприклад, у місті працюють шість дитячих садків, де утеплили покрівлю та замінили вікна, що дало економію у 30 %. Проаналізувавши показники, ми можемо поширювати такі заходи на інші заклади, які схожі на ці об’єкти за інженерним рішенням, – розповів мер Первомайського.

Також унаслідок запровадження системи місто стало учасником низки міжнародних проектів, завдяки яким у місцевих школах, дитсадках та палаці культури провели енергоощадні заходи. Так, за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) у Первомайському дитсадку № 5 замінили вікна та покрівлю, а також привели до норми температурний режим у закладі. У школі № 2 замінили вікна, утеплили фасад, системи інженерних мереж і покрівлю, облаштували індивідуальний тепловий пункт. Після запровадження цих заходів енергоспоживання в навчальному закладі зменшилося на 69 %.

Фото: СК

Власні енергоменеджери

За словами голови Харківської обласної ради, президента Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Сергія Чернова, окрім Первомайського, сьогодні Харківщина має власні практики успішного запровадження енерго- зберігаючих заходів, які допомагають економити ресурси та кошти. В області успішно працюють кілька обласних програм, а також низка міжнародних проектів, координатором яких є Харківська обласна рада.

А щоб і міжнародні, і вітчизняні практики поширювалися в усіх куточках області, 16 квітня в Харківському національному університеті міського господарства імені О. М. Бекетова відбувся міжрегіональний практичний семінар «Енергоефективність у громадах: нові виклики, нові можливості», де було презентовано нову освітню програму інтенсивного навчання для енергоменеджерів.

– Ще одним викликом є брак на місцях кваліфікованих фахівців. Розуміючи це, обласна рада уклала відповідну угоду з Харківським національним університетом міського господарства імені О. М. Бекетова, який і готуватиме енергоменеджерів. Ці фахівці на своїх територіях зможуть проводити моніторинг енергозбереження та запроваджувати новітні технології в цій сфері. А вже у травні ми плануємо сформувати першу групу, – розповів Сергій Чернов.

За словами голови обласної ради, близько 100 тисяч гривень буде спрямовано на підготовку менеджерів громад. Для навчання одного енергоменеджера знадобиться близько 5 тисяч гривень і 72 години інтенсивного навчання. За кошти обласного бюджету власних енергоменеджерів можуть підготувати ті ОТГ, селища та міста, які є підписантами проекту «Угода мерів» – проекту, започаткованого Європейським Союзом.

У рамках цієї угоди підписанти беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність і нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях і скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20 % до 2020 року. На Харківщині до цієї ініціативи приєдналися 15 громад. Це Пісочинська, Лозівська, Малоданилівська і Чкаловська об’єднані територіальні громади, а також міста Чугуїв, Куп’янськ, Красноград, Первомайський, Балаклія, Мерефа, Богодухів, Дергачі, Ізюм, Харків і селище Новопокровка.

Фото: Харківська обласна рада

Економічне потепління

За словами віце-президента Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, керівника центру розвитку громад, голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету Людмили Немикіної, аби запроваджувати на місцях енергозберігаючі та енергоефективні заходи, Харківською обласною радою прийнято ряд програм. Це дві програми, які пов’язані з наданням «теплих кредитів» як фізичним особам, так і ОСББ і житловим кооперативам. Так, з 2017 року понад 2000 жителів області скористалися «теплими кредитами» й отримали відшкодування на заходи енергозбереження більш ніж 2 мільйони гривень. Також в області видали 52 теплі кредити на суму 11,5 мільйона гривень, з яких 3,3 мільйона гривень – кошти місцевих бюджетів.

У рамках регіональної програми «Підвищення енергоефективності, енергозбереження та зменшення використання енерго- ресурсів» за 2018 рік з різних джерел фінансування було виділено понад 236 мільйонів гривень, що на третину більше, аніж у 2017 році. Із них 162,7 мільйо- на гривень було залучено з місцевих бюджетів, у тому числі з обласного – 99,2 мільйона гривень, що вдвічі більше, ніж у 2017 році.

Завдяки роботі програми 272 заклади змогли провести енергозберігаючі та енергоефективні заходи: у 57 закладах – замінили вікна та двері; на 93 об’єк- тах – провели термомодернізацію; ще на 95 – замінили лампи на світлодіодні; на 15 – замінено системи опалення; на 12 – провели модернізацію котельного обладнання.

Енергоефективні заходи громади реалізовують і в рамках обласного конкурсу міні-проектів «Разом в майбутнє». За останні три роки на Харківщині втілили в життя 1168 проектів на 200 мільйонів гривень, з яких 514 проектів на суму 84 мільйони гривень – у сфері енергоефективності.
– 105 ФАПів і амбулаторій, 234 навчальні заклади, 103 сільські клуби та будинки культури, 72 ОСББ здійснили заходи, які привели до економії як бюджетних коштів, так і коштів жителів області, – розповіла Людмила Немикіна.