У Близнюках з’явилися фейкові оголошення про перевірку вентиляції у квартирах

20.03.2020 17:52 Область Online
У селищній раді припускають, що так можуть діяти шахраї.

На будинках у селищі Близнюки з’явилися оголошення про те, що в квартирах проводитимуться планові перевірки димових та вентиляційних клапанів робітниками газового господарства. В об’яві наголошується, що присутність жителів квартир обов’язкова.

 – Ми повідомили у поліцію і попередили всіх голів ОСББ стосовно цих оголошень, – прокоментував «СК» ситуацію голова Близнюківської селищної ради Геннадій Король. – Нам здається, що це шахраї. Взагалі, які перевірки під час карантину?

Селищний голова радить усім жителям Близнюків у разі приходу «газовиків» відразу викликати правоохоронців.

Як розповіла «СК» начальниця управління зовнішніх комунікацій АТ «Харківгаз» Ольга Клименко, їхнє підприємство взагалі не надає послуги з перевірки димових та вентиляційних каналів у жодному районі Харківської області.

– Багато разів бачили оголошення, нібито «Харківгаз» проводитиме перевірку димових і вентиляційних каналів, хоча цим ми взагалі не займаємося. Такі роботи виконують пічники. Це спеціалізована організація, яка повинна мати дозвіл від Державної служби України з питань праці на виконання таких робіт, – пояснює Ольга Клименко. – Бувають такі недбайливі пічники, які представляються робітниками нашого підприємства, оскільки вони, швидше за все, бояться що їх не впустять. А «Харківгаз» знають всі, і до нього люди вже звикли.

Ольга Клименко розповіла, що людині треба робити, якщо до неї прийдуть перевіряти димохід та вентиляцію.

– Ми рекомендуємо попросити посвідчення, з назвою компанії і прізвищем працівника, копію дозволу від Держпраці цій компанії, перелік і кошторис затверджених робіт. Якщо чогось у працівника нема, то людина може просто не відкривати йому двері чи дзвонити в поліцію, – розповідає Ольга Клименко. – З нашого досвіду такі оголошення щодо перевірки димоходу та вентиляції зазвичай пишуть недбайливі пічники, які беруть гроші готівкою за роботу, не видають чек, не надають потрібних документів тощо.

В АТ «Харківгаз» нагадують, що за правилами безпеки споживач сам забезпечує перевірку димових і вентиляційних каналів, щоб уникнути отруєння чадним газом.

– Це дійсно обов'язок, але право споживача також вибирати організацію, яка виконуватиме ці роботи. Такі перевірки проводяться на початку і в кінці опалювального сезону, тому відповідні організації наразі і активізувалися, – каже Ольга Клименко.

Читайте також: У райлікарень Харківщини намагалися забрати апарати штучної вентиляції легень

Автор: Андрій Соха