У Чугуєві будуть економити на опаленні за кошти інвестора

17.04.2019 14:18 Область Online
Фото: esp.md Фото: esp.md
Цього місяця на Харківщині підписано перший ЕСКО-контракт.

Про це 16 квітня під час міжрегіонального практичного семінару «Енергоефективність у громадах: нові виклики, нові можливості» повідомив директор Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк.

За його словами, завдяки реформі у сфері енергоефективності громади отримали ще один фінансовий інструмент — енергосервіс (ЕСКО-механізм) — комплекс заходів, спрямованих на скорочення замовником енергосервісом споживання енергетичних ресурсів та комунальних послуг.

Енергосервіс впроваджується приватними компаніями, які дають кошти на енергозберігаючі заходи, а оплата здійснюється протягом певного періоду виключно за рахунок отриманої економії.

Сьогодні в Україні реалізуються понад 300 ЕСКО-контрактів, вартістю майже 330 мільйонів гривень. На Харківщині перший такий контракт було підписано в Чугуєві.

— Коштом інвестора буде встановлено обладнання для регулювання подачі тепла в загальноосвітній школі № 1 та НВК № 8. ЕСКО-контракт розраховано майже на п’ять років, сума контракту для ЗОШ № 1 — 384 тисячі гривень, економія теплової енергії 9,6 %, для НВК № 8 — 456,4 тисячі гривень, економія 9,5 %, — розповів директор Департаменту ЖКГ.

Читайте також: Від маршруток до електробусів: які зміни чекають на пасажирів та перевізників

Він також додав, що цей фінансовий інструмент доступний не лише для бюджетної сфери, але й для ОСББ та ЖБК, які не мають власних накопичувальних коштів для реалізації енергозберігаючих заходів.

 

Автор: Марина Проценко