У Циркунівській ОТГ вперше придбали квартиру для сироти

22.01.2020 11:30 Область Online
Фото: dyvys.info Фото: dyvys.info
Наприкінці минулого року 22-річна жителька Циркунів Ірина Саутіна отримала власну однокімнатну квартиру, придбану державним коштом.

Для Циркунівської ОТГ купівля житла в рамках субвенції з держбюджету на забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа стала першою в історії.

За словами начальниці служби у справах дітей та сім’ї виконавчого комітету Циркунівської сільської ради Лесі Надточій, до цього на території сільради черга до таких дітей просто не доходила.

– Відповідно до закону, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти-сироти, яким виповнилося 18 років, мають право отримати власне житло за рахунок держави. Проте встигнути це зробити вони мають до 23 років. Далі ця можливість анулюється. Тому до створення громади, через велику кількість таких дітей у районі, до нас просто не доходила черга. Зі створенням ОТГ діти нашої громади отримали першочергове право. Тому з трьох дітей, які минулого року перебували на квартирному обліку, одна дитина, позбавлена батьківського піклування, отримала компенсацію в розмірі 385 тисяч гривень на однокімнатну квартиру, – розповіла фахівець.

За словами начальниці управління соціальних гарантій Департаменту соціального захисту населення ХОДА Людмили Гончарової, зі створенням об’єднаних громад в області шанс отримати квартиру для дітей з відповідним статусом, які проживають в ОТГ, дійсно зріс.

Річ у тому, що субвенцію в області розподіляють між усіма адміністративно-територіальними одиницями пропорційно до кількості дітей, які перебувають на квартирному обліку.

– Тобто, якщо об’єднана громада була створена в межах району, шанси на житло не змінюються. Проте якщо в районі створено чотири ОТГ, як, приміром, у Харківському, шанс дітей, які проживають в об’єднаних громадах, дійсно зростає, бо субвенція спрямовується окремо на район та на кожну ОТГ, – пояснила Людмила Гончарова.

Загалом минулого року на Харківщині всі райони та ОТГ в області, де була потреба й діти перебували на квартирному обліку, отримали компенсації. Не заявили про потребу лише в Роганській ОТГ та в Золочівському районі.

Читайте також: Новий шкільний автобус з’явився в Зачепилівській ОТГ

– І чим більше дітей, які мають відповідний статус у районі чи ОТГ, тим більше коштів отримує адміністративно-територіальна одиниця на придбання житла. Приміром, у Харкові у 2019 році було виплачено грошову компенсацію для придбання житла 11 особам, – розповіла начальниця управління ХОДА.

Загалом, за її інформацією, 67 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа в області отримали грошову компенсацію на власні квадратні метри. Для забезпечення цих категорій житлом з держбюджету спрямували майже 29 мільйонів гривень.

Окрім цього, понад 11 мільйонів гривень було спрямовано на купівлю приміщень для дитячих будинків сімейного типу. Цим коштом будинки придбали у Вовчанському, Дергачівському (два приміщення), Красноградському районах та в Мереф’янській ОТГ.

– Загалом Харківщина отримала майже 40 мільйонів гривень на придбання житла і приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, і забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, – додала фахівець.

Автор: Марічка Зорянська