У Чугуєві почався міжнародний пленер

20.07.2021 11:12 Область Online
12 художників з різних куточків України з'їхалися до Чугуєва під Харковом, на щорічний рєпінський пленер. Протягом трьох тижнів митці працюватимуть у мальовничих місцях Харківської області.

На Чугуївщині розпочався XXII Міжнародний рєпінський пленер. Цього літа 12 талановитих художників з України та з-за кордону приїхали на пленер, аби надихнутися мальовничими місцями, поспілкуватися з однодумцями та створити свої шедеври.

Читайте також: У Коломаці посеред озера встановили клумбу, яка очищує воду

18 липня з учасниками заходу познайомились його організатори: міський голова Галина Мінаєва, депутат облради Сергій Чернов, голова Чугуївської райради Ірина Постнікова, народний художник України Віктор Ковтун, директор Департаменту культури і туризму ХОДА Людмила Терещенко. Початок пленеру супроводжувався виступами місцевих вокалістів та танцюристів.

– Ім'я великого земляка Іллі Рєпіна є нашою особливою гордістю, – зауважила міський голова Чугуєва Галина Мінаєва. – Саме завдяки йому Чугуїв відомий далеко за межами України. Тож з року в рік підтримуємо художні рєпінські традиції, дбаємо про збереження культурної спадщини, розвиваємо кращі напрямки образотворчого мистецтва. Щорічний Рєпінський пленер давно вже став однією з головних подій життя нашої громади, культурно-пізнавальним івентом для мешканців та гостей міста. З великою радістю вітаю учасників цьогорічного XXII Міжнародного рєпінського пленеру, які приїхали на чугуївську землю, аби надихнутися репінським духом, обмінятися досвідом, поспілкуватися з однодумцями, зрости творчо та духовно. Надзвичайно затишна та живописна атмосфера заміського простору сприяла теплому знайомству творчої групи пленеру та легкому й натхненному початку його роботи. Успіхів вам, майстри!

До творчої групи XXII Міжнародного рєпінського пленеру увійшли: творче подружжя з Києва - український живописець, заслужений художник України Олександр Ольхов та його дружина Тетяна Красна, ровесниця незалежності України Аліса Оніпченко, амбасадори Міжнародного рєпінського пленеру, неодноразові його учасники Ігор Талалай (живописець і графік з Чернівців) та  Ярослав Милосердний (живописець з Жовтих Вод), а також Валерій Давидов (живописець з Кропивницького). Південь країни представляють одесити: заслужений художник України Дмитро Жижин, художниця Варвара Гаврилюк, представник молодого покоління українських художників Сергій Черняковський. Від харківської художньої школи беруть участь художники Валерій Заліщук та Олексій Дмитрієв. Крім того, у пленері бере участь художник з Китаю Шеньян Чжу Цзяньсюня.

Три тижні художники працюватимуть у живописних місцях Чугуївщини, зустрічатимуться з колегами, братимуть участь у майстер-класах.  Художники присвятять свою творчість ювілею незалежності України. На завершення буде представлена підсумкова виставка їх робіт, під час якої будуть відібрані полотна, що поповнять колекцію робіт учасників пленеру всіх років. Результати цих пленерних напрацювань у повному обсязі можна буде побачити 31 липня.

Традиційно закриття пленеру відбудеться 5 серпня під час урочистостей з нагоди дня народження Іллі Рєпіна.

Довідка "СК"

Міжнародний рєпінський пленер проводиться в Чугуєві, на батьківщині Іллі Рєпіна, з 2000 року. За весь час існування пленеру в ньому взяли участь понад 160 митців, багато з них приїздили неодноразово. Географія пленеру охоплює понад 50 міст із 9 країн.