У ФОК усі: скільки коштували та як працюють спортивні гіганти Харківщини

26.02.2019 13:00 Область Online
Фото: Харківська обласна рада Фото: Харківська обласна рада
Найбільший, найперший, найдорожчий – сьогодні в Харківській області працюють п’ять фізкультурно-оздоровчих комплексів. У які суми обійшлося їх спорудження, які секції в них діють та які ще ФОКи збираються відкрити в регіоні – читайте в нашому огляді.

Перший в області

Перший фізкультурно-оздоровчий комплекс Харківської області розпочав свою роботу в 2012 році в Боровій. Його будівля являє собою закриту спортивну споруду арочного типу з розмірами 22×51 м. Висота спорткомплексу сягає 12,5 м.
– Це сучасна модульна будівля, в якій розташовано багатофункціональний майданчик для футболу, волейболу, баскетболу та великого тенісу. Є настільний теніс. На другому поверсі – зал для атлетики, де дорослі займаються фітнесом. Також є тренажерний зал, – розповідає директор Борівської ДЮСШ Юрій Гамора.

Комплекс обладнаний блоком санітарно-побутових приміщень, де розміщені роздягальні, душові та санвузли. Крім цього, є приміщення для тренерів-інструкторів, адміністрації комплексу, технічні приміщення і кабінет чергової медсестри. У вестибюлі розташований гардероб.
На 2012 рік загальна вартість будівництва склала близько 5 мільйонів гривень, розповідає Юрій Гамора. За його словами, сьогодні спортивний об’єкт борівчани використовують активно: до 14.00 тут займаються школярі місцевої опорної школи, потім до 18.00 проходять заняття вихованців ДЮСШ.

– А з 18.00 до 22.00 в оздоровчому комплексі займається доросле населення, – каже директор спортивної школи. – Для дорослих одне заняття коштує 15 гривень з урахуванням комісії банку, адже оплата здійснюється через термінал.
Також тут працюють відділення футболу, де займається 12 груп. Ще вісім груп займаються волейболом, чотири – спортивним туризмом. На базі ФОКу проходять районні та обласні змагання.

Фото: neo.ua

Довгобуди

Через чотири роки, у 2016-му, на Харківщині з’явився ще один ФОК. Цього разу – у Вовчанську. Будівництво розпочали ще у 2010 році, проте у 2013–2014 роках роботи були заморожені. Відновили їх у 2015-му, коли з Фонду регіонального розвитку було виділено 9 мільйонів гривень. Роботи велися небувалими темпами, і буквально за півтора року ФОК було добудовано. За інформацією КП «Вовчанськ», на балансі якого перебуває комплекс, розміри будівлі – 21,9×57,97 м. Висота сягає 10 метрів, а балансова вартість комплексу – близько 13 мільйонів гривень.

Майданчики комплексу пристосовані для занять різними командними видами спорту в будь-який час року: футболом, волейболом, баскетболом, гандболом. Також тут є зали для боксу.
За словами начальника відділу по утриманню об’єктів комунального майна КП «Вовчанськ» Валентини Козлової, на першому поверсі відвідувачі займаються футболом, волейболом, настільним тенісом, великим тенісом і дзюдо. А нещодавно тут запрацював тренажерний зал.

Фото: neo.ua

Як говорить Валентина Козлова, щотижня у ФОКу займаються близько 500 осіб – це вихованці ДЮСШ, а також доросле населення та ветерани.
– Вартість варіюється. Наприклад, для футбольної команди дорослих година коштуватиме 215 гривень, – інформує жінка.
Також, за її словами, з початку роботи спортивного об’єкта тут уже проходили не тільки обласні та районні змагання, а й міжнародні – з боксу. Наступним масштабним заходом для місцевих жителів мають стати міжнародні змагання з бальних танців, які пройдуть у березні.

А у 2017 році на Харківщині відкрили третій ФОК. Спорткомплекс запрацював у Первомайському. Цей об’єкт, розміром 23×51 м та висотою понад 10 м, теж має славу довгобуду, адже зводити його почали ще у 2012 році. Тоді роботи виконали на 10–15 %, після чого процес призупинився. Будівництво продовжили у 2015 році. Того ж року ФОК потрапив у список інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, які могли реалізовуватись у 2016 році коштом Державного фонду регіонального розвитку. Загальна вартість будівництва перевищила 13 мільйонів гривень.

Фото: neo.ua

За інформацією Первомайської міськради, тут є волейбольна, футбольна та баскетбольна зали, а також кілька тренажерних залів. ФОК відвідують більш ніж 500 вихованців місцевої ДЮСШ, які займаються футболом, волейболом, баскетболом, пауерліфтингом і художньою гімнастикою. Окрім цього, у спорткомплексі займається й доросле населення.
За час роботи Первомайський ФОК прийняв низку міських, районних, обласних та всеукраїнських змагань.

Найдорожчий спорткомплекс

На початку минулого року ФОК відкрили в Пісочині. Фізкультурно-оздоровчий комплекс з’явився в мікрорайоні «Мобіль». Будівництво двоповерхового об’єкта, розміром 22,4×55,11 м та висотою купола в 11 м, розпочалося в жовтні 2016 року. Роботи було завершено вже за рік і два місяці, а загальна вартість робіт склала близько 24 мільйонів гривень, розповів керуючий справами виконкому Пісочинської селищної ради Андрій Уманцев. Фізкультурно-оздоровчий комплекс у Пісочині розрахований для занять міні-футболом, баскетболом, волейболом, контактними видами спорту – боксом і боротьбою. Сьогодні в його стінах займаються близько 500 дітей і 100 дорослих. Тут працюють секції футболу та міні-футболу, волейболу, бадмінтону, боксу, карате й самбо. Безкоштовно в спорткомплексі займаються більш ніж 600 вихованців ДЮСШ, а також група «Здоров’я», яка складається з місцевих пенсіонерів.

Фото: ХОДА

Проводять тренування у ФОКу дві пісочинські дорослі футбольні команди та одна волейбольна. А всі охочі тримати себе у формі займаються у тренажерному залі на комерційній основі: абонемент на місяць коштує близько 300 гривень.Також ФОК приймав обласні змагання з волейболу, бальних танців і бойового японського мистецтва – кендо.

Відкритий Президентом

Поки що останнім на Харківщині запрацював ФОК у Золочеві. Його відкрили 14 лютого за участю Президента України Петра Порошенка. З нагоди початку роботи в новобудові провели обласний турнір з вільної боротьби. Золочівський ФОК схожий на свого попередника: висота його купола сягає 11 м, а приміщення має розмір 22,4×55,11 м. Загальна вартість будівництва склала 23 мільйони гривень, з них 16,5 мільйона гривень надав Державний фонд регіонального розвитку. Планується, що спортивний гігант зможе приймати близько 400 осіб на день.

Тут свої заняття проводитимуть вихованці ДЮСШ, де сьогодні займаються 350 спортсменів, які відвідують секції футболу, легкої атлетики, волейболу, велосипедного спорту, вільної боротьби та тхеквондо. За словами директора спортшколи Олександра Стогнія, відкриття ФОКу дозволить збільшити кількість вихованців закладу щонайменше на 150 чоловік і створити нові відділення – баскетболу, боксу, футзалу, а надалі й інші.

Фото: ХОДА

Як запевнила начальник відділу освіти Золочівської райдержадміністрації Світлана Шевченко, заняття для дітей у ФОКу будуть безкоштовними. Для дорослих тариф поки що прораховують, але, за словами освітянки, на початку він буде мінімальним. 

– Крім того, у закладі працюватимуть спортивні секції для дорослих: фітнесу, степ-аеробіки. У майбутньому плануємо відкрити масажний кабінет, а також кабінети реабілітолога та дієтолога, – додає Світлана Шевченко.

Найбільший в області

Наступним у області завершили будувати Красноградський ФОК. Його відкрили 25 лютого (детальніше про це читайте у наступному номері). Красноградський ФОК став найбільшим таким об’єктом у всій області. Висота його купола складає 15 м, розмір приміщення 24×63 метри.

Багатофункціональний фізкультурно-оздоровчий комплекс розташувався в центрі Краснограда. ФОК входить до складу місцевої ДЮСШ, яку сьогодні відвідують близько 900 вихованців – школярі загальноосвітніх шкіл міста і району, вищих навчальних закладів І–ІІ рівня акредитації та професійного ліцею. Крім уже існуючих секцій, тут з’являться нові, де можна буде професійно займатися футболом, баскетболом, волейболом і тенісом, а також боксом і кікбоксингом.

Очікується, що Красноградський ФОК прийматиме змагання районного та обласного, а в перспективі – і міжнародного рівнів. Його кошторисна вартість склала близько 20 мільйонів гривень.

Фото: ХОДА


Де буде наступний

Окрім вищезгаданих спорткомплексів, уже почалося будівництво ФОКу в Краснокутську. Спроектовано такі комплекси в Дергачах, Чугуєві, Покровці. Типовий проект ФОКів, який розробили в Харківській області, отримав схвалення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, і його планують поширити по інших регіонах країни.