У майже 40 % колодязів Харківської області виявили перевищення нітратів

22.02.2021 14:27 Область Online
фото himanaliz.ua фото himanaliz.ua
Як повідомили 22 лютого фахівці Харківського обласного лабцентру, протягом року було досліджено майже три тисячі проб води колодязів та каптажів джерел Харківщини.

За даними лабцентру, з них не відповідали гігієнічним вимогам  45,4 % проб води, там  виявили перевищення показників за загальною жорсткістю, каламутністю, окисністю, кремнієм, вмістом нітратів, сульфатів, хлоридів, сухого залишку, заліза, марганцю.

Фахівці лабцентру дослідили 1196 проб води за мікробіологічними показниками, з них не відповідають нормативам майже 39 % проб.  

У Харкові з 12 перевірених каптажів джерел (Саржин яр, Манжосів яр, селище Олешки, парк «Юність», «Петренки – 1», «Петренки – 2», «Петренки – 3», вул. Мінераловодська, 1, вул. В. Зубенка, 25, вул. Бучми (2 каптажі), «Олексіївська балка») протягом минулого року  реєструвались відхилення за мікробіологічними показниками у воді шести джерел (парк «Юність», «Петренки – 1», «Петренки – 2», «Петренки – 3», вул. Бучми (права сторона), «Олексіївська балка»). До того ж в парку «Юність»  вода не відповідала нормативам за жорсткістю та вмістом нітратів.

Читайте також На Харківщині всім районом збирають кошти для родини-погорільців

У Харківській області головна проблема це перевищення вмісту нітратів у шахтних та трубчастих колодязях. У 39,7 %  досліджених проб води вміст нітратів перевищував гранично допустиму концентрацію у 5–17, 3 рази. Найбільше нітратів виявили у колодязній воді на території  Нововодолажчини, Шевченківщини, Валківщини, Лозівщини, Близнюківщини, Ізюмщини, Первомайщини та у Люботині.

Через високий вміст нітратів протягом 2020 року реєстрували гострі отруєння у дітей, зокрема чотири  випадки водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, які споживали воду з колодязів у населених пунктах Дергачівського, Барвінківського районів (у старих межах), міста Люботина та із свердловини на території приватного домоволодіння у місті Харкові.