У питній воді на Харківщині знайшли перевищення вмісту нітратів

26.10.2020 17:01 Область Online
Фото: pexels.com Фото: pexels.com
Відхилення від норми зафіксували у 13 районах області.

За даними Харківського обласного лабцентру, за дев'ять місяців цього року фахівці лабцентру дослідили 2400 проб води за санітарно-хімічними показниками з джерел нецентралізованого водопостачання, з яких 46,5 % не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Гранично допустиму концентрацію нітратів (до 2,5 ГДК) зафіксували у Дергачівському, Красноградському, Краснокутському, Великобурлуцькому, Куп’янському, Харківському, Кегичівському, Вовчанському районах.

А перевищення допустимої норми (до 5,0 ГДК) виявили у Золочівському, Чугуївському, Балаклійському, Сахновщинському, Барвінківському, Дворічанському районах.

У три рази від допустимої норми (перевищення до 10,0 ГДК) фахівці зареєстрували у Шевченківському, Лозівському, Близнюківському, Ізюмському, Первомайському і Валківському районах.

Перевищення до 17,3 ГДК – у Нововодолазькому районі та місті Люботині.

Читайте також: У 11 районах області виявили нові випадки коронавірусної інфекції

За мікробіологічними показниками досліджено 984 проби води з колодязів та каптажів джерел, з них 40,2 % не відповідали нормативам.

Також в області цього року сталося чотири випадки водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей (збільшена кількість гемоглобіну, що містить окислене залізо в еритроцитарних кров'яних клітинах), які споживали воду з колодязів на територіях Дергачівського, Барвінківського районів, міста Люботина та з індивідуальної свердловини на території міста Харкова.

У місті Харкові досліджено 38 проб води з каптажів природних джерел. Протягом 9 місяців 2020 року у воді з 5 джерел реєструвались проби з відхиленнями від норм за мікробіологічними показниками (парк «Юність», «Петренки – 1», «Петренки – 3», по вул. Бучми (права сторона), Олексіївська Балка (вул. Клочківська). Вода з каптажу джерела у парку «Юність» не відповідала нормативним вимогам за санітарно-хімічними показниками – встановлені відхилення за показниками загальної жорсткості та вмісту нітратів.

Автор: Марина Проценко