У працівників швидкої допомоги Борівського району з'явилися планшети

05.03.2019 09:00 Область Online
Фото: facebook.com/chasopis1923 Фото: facebook.com/chasopis1923
Початок цієї весни ознаменувався доброю подією в житті борівських працівників швидкої допомоги. 1 березня Центр медичної екстреної допомоги та медицини катастроф Ізюмського відділення Борівського пункту постійного базування отримав планшети й мобільні телефони.

Таким чином, працівники «екстренки» Борівського району стали першими в Харківській області, у кого будуть такі гаджети. За словами старшого фельдшера Борівського пункту постійного базування Юрія Алещенка, планшети допоможуть заощадити дорогоцінний час.

– Завдяки цим планшетам ми розвантажуємо центральну диспетчерську, яка отримує виклики від пацієнтів. До цього ми приїжджали на виклик, у кінці якого звітували диспетчеру про виконану роботу. У пік хвороб диспетчерська перевантажена, і ми, бувало, не могли додзвонитися до неї протягом двох – п’яти хвилин, плюс сам звіт займає до п’яти хвилин. А тепер ми цього робити не будемо. Ми відразу на планшет вводимо діагноз хворого й через Інтернет передаємо всю інформацію в диспетчерську. Таким чином ми економимо час як свій, так і диспетчерів, які ці хвилини можуть приділити або пацієнтам, або іншим бригадам, у яких немає планшетів, – пояснює він.

Також Юрій Алещенко розповів, що з новими планшетами якість кардіограми зросте до максимуму, що дозволить практично зі стовідсотковою точністю встановити діагноз.

– На планшетах буде встановлено спеціальні програми, які читають дистанційні електро­кардіограми. В основному нас викликають люди, у яких погано із серцем, і гіпертоніки, а в гіпертоніків можна пропустити інфаркт. Раніше ми дистанційно знімали ЕКГ, протягом трьох – п’яти хвилин ішов звуковий сигнал, який ми по телефону по гучному зв’язку передавали лікарю. І якщо зв’язок був поганий, то і кардіограма теж виходила неякісною, – згадує Юрій Алещенко. – А зараз ми знімемо кардіограму, запишемо на планшет і в електронному вигляді відправимо через Інтернет у Харківську обласну клінічну лікарню, де цілодобово чергує кардіолог. Після телефонуємо в телецентр, і фахівець дає висновок, чи є в даний момент якась небезпека здоров’ю пацієнта, чи ні.

Усього в Борівському пункті працюють дві бригади по два-три медики, які, за потреби, обслуговують усю область, але переважно охоплюють Борівський район. За словами Юрія Алещенка, ці планшети передав лікарям депутат Харківської обласної ради Микола Кириченко, який уже неодноразово допомагав тамтешнім працівникам «екстренки».

– Десь місяць тому я звернувся до Миколи Кириченка з проханням придбати нам планшети, які дуже потрібні в нашій роботі. Я йому пояснив, що ми їздимо у віддалені села, де мобільний зв’язок поганий, через що якість кардіограми потребує набагато кращого, – розповідає Юрій Алещенко. – Ще у 2016 році Микола Кириченко виділив нам близько 15 тисяч гривень на новий спец­одяг, завдяки чому в нас наразі дуже хороша демісезонна форма. А минулоріч він нам у пункті допоміг замінити старі вхідні двері на нові броньовані.

Читайте також: На Харківщині грип забрав життя двох немовлят: подробиці