У селах Харківщини ремонтують шкільні їдальні та будинки культури

Promo
10.12.2020 12:30 Область Online
Днями у Барвінківській, Куп’янській та Близнюківській громадах Харківської області були презентовані нові проєкти обласного конкурсу «Разом в майбутнє».

Грудень розпочався з приємних подій для Барвінківщини. На території громади були урочисто презентовані два мініпроєкти обласного конкурсу «Разом в майбутнє». Проінспектувала відкриті об’єкти та вручила сертифікати, що засвідчують завершення усіх робіт, голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань бюджету Людмила Немикіна.

Так, завдяки реалізації проєкту «Шкільне подвір’я – територія комфорту та здоров’я дитини» в учнів Барвінківської дитячої музичної школи з’явилося затишне подвір’я. Територію навколо мистецького навчального закладу озеленили, облаштували та замінили асфальтні покриття. Загальна вартість проєкту склала 299 000 гривень.

Раділи позитивним змінам і учні Іванівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. У навчальному закладі було капітально відремонтовано харчоблок, обідню залу та закуплене сучасне технологічне обладнання. Загальна вартість проєкту склала 300 000 гривень.

Школярі похизувалися перед гостями відремонтованою обідньою залою, розповіли, які смачні страви готує для них кухар. А директор школи запросила до харчоблоку, де подякувала за сучасне технологічне обладнання. Гуртом з малечею гості наклеїли емблеми «Разом в майбутнє».

До речі, в цьому році Барвінківська громада подавала на обласний конкурс розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» 18 проєктів, 10 з яких перемогли. Цьогорічна сума ініціатив громади становить 2,722 мільйона гривень, із них співфінансування з обласного бюджету понад 1,361 мільйона гривень. А за дев’ять років існування обласного конкурсу Барвінківщина залучила в свій розвиток понад 5,4 мільйона гривень.

Одним із лідерів по написанню проєктів-переможців та по успішній реалізації їх є Куп’янський район. За роки існування «Разом в майбутнє» 57 мініпроєктів Куп’янщини перемагали у конкурсі, їх загальна сума фінансування склала понад 13 мільйонів гривень. Цього року район подав на конкурс 29 мініпроєктів, з них 11 перемогли. А це у грошовому еквіваленті – 3,7 мільйона гривень (співфінансування з обласного бюджету склало майже 1,8 мільйона гривень, місцевого бюджету – понад 1, 7 мільйона гривень, і понад 179 тисяч гривень – це кошти конкурсантів.

Днями в районі було презентовано один із цьогорічних проєктів-переможців – «Влаштування свого містечка – турбота про те, що нам не байдуже». Ініціатором позитивних змін в селищі Ківшарівка стало ОСББ «Оберіг». Завдяки реалізації їхнього проєкту на ділянці дороги Куп’янськ – Кругляківка довжиною приблизно 1 км (ділянка проходить через центр Ківшарівки) було організовано безпечний рух як транспорту, так пішоходів. Так, на зазначеній ділянці дороги було встановлено 28 дорожніх знаків, вуличне освітлення, зокрема 5 світильників, облаштовано 240 квадратних метрів тротуару. Бюджет мініпроєкту склав понад 320 тисяч гривень, з них 147 тисяч гривень – це кошти обласного бюджету.

Сертифікат обласної ради, що засвідчує успішне завершення проєкту, ініціаторам змін у Ківшарівці вручила начальниця управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату Харківської облради Олена Кулик.

А 9 грудня естафету презентацій мініпроєктів підхопила вже Близнюківщина. Ця громада також одна з постійних учасниць обласного конкурсу «Разом в майбутнє». За дев’ять років від Близнюківщини було подано 267 мініпроєктів, із яких 68 стали переможцями. Завдяки цьому громада змогла залучити на розвиток своїх територій додатково 10,8 мільйона гривень.

Цього року п’ять мініпроєктів Близнюківщини отримали перемогу на загальну суму майже 2 мільйони гривень. Як раз одну з таких переможних ініціатив і було презентовано у середу в селі Софіївка. Тут завдяки перемозі в обласному конкурсі дуже преобразився сільський будинок культури.

Софіївка багата на таланти. Зокрема, у місцевому будинку культури з 2017 року працює колоритний аматорський колектив «Файні пані». Веселі та креативні учасниці колективу підкорили серця не тільки земляків, їх яскраві виступи запам’яталися глядачам фестивалю фольклорної пісні «Лісапетфест», що проходив в Хмельницькій області. А на початку 2020 року, ще до впровадження в Україні жорсткого карантину, «Файні пані» запалали всіх своїм виступом на Всеукраїнському фестивалі «Вертепфест».

Тепер колектив та й інші учасники художньої самодіяльності займатимуться у гідних умовах. У Софіївському будинку культури завдяки перемозі у конкурсі з’явилося опалення, якого тут не було вже багато років. Окрім цього було зроблено ще й монтаж стелі у глядацькій залі будівлі (загальна площа 249 квадратних метрів).
Загальна вартість проєкту склала 300 тисяч гривень: половину суму надав обласний бюджет, Софіївська сільська рада – 135 тисяч гривень, ще 15 тисяч гривень – це кошти конкурсанта.

Будь у курсі

Вже наступного року «Разом в майбутнє» відзначатиме своє 10-річчя і його формат дещо зміниться. У рамках конкурсу будуть реалізовуватися лише ті проєкти, що відповідають стратегії розвитку Харківщини.

Збільшаться і суми фінансування. Наприклад, проєкти з категорії співробітництва територіальних громад зростуть до 2 мільйонів гривень. При цьому 50% має надати конкурсант, 50% – субвенція з обласного бюджету.

А загальна сума проєктів другої категорії конкурсу – громадські ініціативи – сягатиме до 1,5 мільйона гривень. Тут співфінансування відбуватиметься наступним чином: 30% – ініціатор та партнери, 70% – кошти обласного бюджету. Такі проєкти зможуть подавати громадські організації у партнерстві або з органами місцевого самоврядування, або з навчальними закладами тощо. Однак одним з партнерів обов’язково має бути комунальне підприємство або заклад Харківської обласної ради.

Читайте також: Сергій Чернов: 2021-й на Харківщині має стати роком медицини

Автор: Андрій Соха