У Великому Бурлуці просять відкласти реформування районних лікарень

25.02.2020 13:33 Область Online
Фото: Украинский выбор Фото: Украинский выбор
На думку місцевих рад, другий етап медреформи має стартувати з 1 січня 2021 року.

Великобурлуцька районна, сільські та селищні ради району звернулися з листом до міністра охорони здоров’я України Зоряни Скалецької щодо запровадження перехідного періоду для переведення закладів охорони здоров’я вторинної ланки в сільській місцевості на роботу на нових умовах. У листі йдеться, що, відповідно до умов реформи, медичні заклади на території району пройшли процес перетворення на некомерційні підприємства. Це Центр первинної медико-санітарної допомоги та Великобурлуцька центральна районна лікарня.

Такожув районі прийняли відповідні програми, покликані оновити матерально-технічну базу медзакладів. Вони фінансуються за рахунок коштів районного бюджету та субвенцій сільських, селищних рад.

Читайте також: Протести й листи до Президента: чим лякає медиків Харківщини другий етап реформи

Сьогодні у центральній районній лікарні працює поліклінічне відділення та стаціонар з хірургічним, терапевтичним, дитячим, неврологічним відділеннями. За інформацією райради, враховуючи вимоги НСЗУ, надалі медичне обслуговування населення району можна буде здійснювати за програмою медичних гарантій щодо надання медичних послуг «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій».

«Але на даний час лікарня не в повній мірі забезпечена необхідним персоналом для надання послуг за вищезазначеною програмою медичних гарантій і до 28 лютого 2020 року не в змозі забезпечити виконання всіх вимог НСЗУ», – йдеться у зверненні.

Саме тому місцеві ради району пропонують запровадити перехідний період до 1 січня 2021 року, аби окремі лікарі змогли пройти перепідготовку, підвищити свою кваліфікацію відповідно до вимог щодо спеціалізації та кількості фахівців.

Читайте також: Медреформа на Харківщині: чому лікарням області може не вистачити коштів

«Після цього можна буде укласти договір про медичне обслуговування населення у повній відповідності до вимог, викладених в оголошенні про укладення договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій щодо надання медичних послуг «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій». Вважаємо, що в перехідний період фінансування підприємства має здійснюватися на рівні 2018 року», – йдеться у зверненні.

Автор: Олена Загребельна