В окупованій громаді на Харківщині зруйновано фермерське господарство

07.09.2022 20:07 Область Online
На тимчасово окупованій Борівщині Харківської області під обстрілом опинилися фермерське господарство в селі Підлиман.

Як повідомляє  Борівська селищна рада, вчора, 6 вересня,  внаслідок обстрілу значних пошкоджень зазнали господарські будівлі фермерського господарства «Моноліт» у селі Підлиман. Зруйновані майже всі будівлі на машинному дворі (майстерні, склади, гаражі), а також частину сільськогосподарської техніки. На щастя, обійшлося без людських жертв. Житлові будинки неподалік та ферма не постраждали.

Водночас протягом останніх двох днів великі колони російської військової колісної техніки рухаються транзитом з боку Лиману через село Піски-Радьківські. 

Також стало відомо, що днями на території громади з’явилося покриття російського оператора «Миртелеком». Сім-карти «Миртелекому» почали продавати у приміщенні Укрпошти у Боровій. Однак скористатися цим мобільним зв’язком люди  не встигли:  він зник. Разом з ним у частині населених пунктів громади зникло і кабельне телебачення. Ймовірно, це пов’язано зі знеструмленням унаслідок бойових дій вежі мобільного зв’язку в  Куп’янську.

Продовжуються спроби окупантів розпочати новий навчальний рік на окупованих територіях. Наразі вчителі, що погодились на співпрацю з окупантами, проводять набір учнів на навчанння, яке планують розпочати у приміщенні Борівської ЗОШ № 1. Ремонт там так і не зробили, але прибрали сміття всередині будівлі, частково залатали дах, а вибиті вікна затягнули поліетиленом. Навчання планують розпочати з 12 вересня. Щоб змусити людей віддавати дітей до школи, їх намагаються підкупити або залякати. За кожного школяра, який долучиться до навчання, батькам обіцяють виплатити по 10 тисяч рублів. У разі ж, якщо 12 вересня дитина не прийде до школи без поважної причини, погрожують штрафом,  «позбавленням батьківських прав», залякують триманням у камері та в «ямі». Цікава деталь: батьки обов’язково мають надати письмову згоду на навчання дитини. 

– Ймовірно, таким шляхом окупанти та колаборанти хочуть зняти із себе  відповідальність за життя та здоров’я дітей і перекласти її на батьків, – ідеться у повідомленні.  

 

 

 

 

Автор: Інна Можейко