Жінки з Нової Водолаги підкорюють малі та великі сцени

07.01.2018 12:00 Область Online
Фото: героя публікації Фото: героя публікації
Їх історія почалася із тріо, яке об’єднала любов до пісні. З часом співоче тріо «Берегиня» перетворилося на фольклорний ансамбль, творчість якого сьогодні знана не тільки в Харківській області, а й за її межами. А нещодавно ансамбль перегорнув ще одну сторінку своєї історії – отримав звання народного.

«Якщо не ми, то хто»

Уже сім років поспіль у Нововодолазькому районі діє цей творчий ансамбль. А все розпочалося з тріо. Тоді, у 2010-му, їх репертуар переважно складався з українських і російських пісень в обробці. Вокальне тріо брало участь у концертах, які проходили в рідному районі, а також колектив їздив до інших районів Харківщини та сусідської Полтавської області.
Проте з 2014 року до тріо долучилися ще жіночки, небайдужі до української пісні. І відтоді почав діяти фольклорний ансамбль «Берегиня», у якому сьогодні співають Вікторія Розторгуєва-Безпала з Нової Водолаги, Валентина Сухіна, Надія Абрамова, Любов Собакар, Катерина Цвіркун, Олена Юрченко із села Рокитне.

Керівник колективу Вікторія Розторгуєва-Безпала працює методистом у районному Будинку культури, вона лауреат всеукраїнських і міжнародних конкурсів та фестивалів. В інших учасниць ансамблю «Берегиня» основна робота не пов’язана з творчістю.
– Коли ми тільки почали займатися співом, то переважно наш репертуар складали українській народні пісні, а коли вирішили поекспериментувати і спробували фольклор, ми закохалися в нього, – розповіла керівник колективу. – Ми бачимо в пісенному фольклорі пам’ятки старовини та намагаємося власними силами оживити історичну достовірність народної пісні. Тому девіз колективу – «Відроджуймо українську культуру! Якщо не ми, то хто!».

Жінок не лякала навіть складність творів, і попри те, що артистки не були професіоналами, вони швидко вчилися. Тому в репертуарі колективу переважають фольклорні пісні Слобожанщини, Полтавщини, Київщини, фольклорних гуртів України. Їх нараховується більше ніж сотня. Ще пісенний багаж «Берегині» налічує таку ж кількість українських народних творів і близько 70 естрадних.
– Фольклорні пісні збираємо з різних куточків країни. На фестивалях беремо диктофон і записуємо виступи. Також велику базу мені дало навчання в академії культури, – розповіла Вікторія Розторгуєва-Безпала.

За словами жінки, великий досвід дали не тільки роки навчання, а й експедиції, в яких керівник ансамблю брала участь ще змолоду. Тоді вона співала в народному художньому фольклорно-етнографічному колективі «Вербиченька», який досліджував культуру сіл Слобожанщини.
– І я теж їздила селами в експедиції, записувала на диктофон пісні старожилів із сіл Харківської, Полтавської та Сумської областей, – пригадала керівник ансамблю.

Нові висоти

А першим важливим результатом стала перемога на Сорочинському ярмарку у 2017 році. Традиційний фестиваль народної творчості, який проходить у рамках ярмарку, об’єднав не тільки любителів народної пісні, а й творчість професійних колективів.
– Після перемоги я побачила професійний ріст колективу і запропонувала зробити концерт, на який приїде спеціальна обласна комісія, яка оцінить виступи. І ми почали готуватися, – розповіла Вікторія Розторгуєва-Безпала.

Атестаційний концерт призначили на 10 червня, а любов до музики та старанність зробили свою справу. У грудні колектив отримав підтверджувальні документи, які засвідчують звання «народного».
Сьогодні фольклорний ансамбль продовжує виступати в рідному селі та їздить з концертами районом. Загалом географія виступів «Берегині» доволі широка.

Так, запальні пісні колективу неодноразово ширилися просторими сценами Харкова, Львова, Києва, Скадовська. Запрошували колектив і в західні регіони країни – Івано-Франківську та Чернівецьку область.
– А чому ж не співати, якщо люди шанують ліричну і запальну, щиру і жартівливу українську народну пісню, – каже керівник ансамблю. – У своїх виступах кожного разу стараємося експериментувати. Приміром, беремо естрадні пісні та співаємо у фольклорній манері. Але при цьому ми не забуваємо про те, що виконання естрадної, народної та фольклорної пісні різне. Інколи практикуємо швидкі переходи з однієї манери на іншу.

За словами Вікторії, такі інтерпретації подобаються глядачам у кожному регіоні. Наприклад, на Західній Україні попитом користується фольклор. А от наша публіка спочатку просила більше українських сучасних пісень.
– Але поступово цікавість зростає і в нашому регіоні. Півтора року тому відсотків 20 слухачів розуміли цей напрям, але зараз таких більше, – додала Вікторія.

За роки творчого життя колектив отримав близько півсотні нагород і дипломів, але найважливішими для них залишаються оплески глядачів.
Адже попри те, що учасниці фольклорного ансамблю «Берегиня» мають родини, дітей, онуків і багато турбот, упродовж багатьох років своєї творчої діяльності вони завжди знаходять час для свого улюбленого захоплення.