Військові інженери будують оборону Харківщини

19.04.2022 20:00 Область Online
Блокпости та оборонні фортифікації стали буденністю для сучасної України. У містах та між населеними пунктами їх трапляється стільки, що по волі чи з неволі на них звернеш увагу. Проте, одного погляду недостатньо, щоб зрозуміти, яка кропітка робота криється за кожним укріпленням. А отже, і люди, що будують ці захисні споруди, залишаються несправедливо позбавленими уваги.

Про роботу військових інженерів розповіли у Відділенні інформації та комунікації Східного територіального управління Національної гвардії України.

Однією з важливих складових оборони України є спорудження укріплень, блокпостів, вогневих точок, протитанкових їжаків та інших бойових фортифікацій. Зокрема, завдяки їм наші захисники можуть краще протистояти ворогу. Зведенням цих захисних споруд займається спеціальний рід військ — військові інженери, або, як їх ще називають, побратими «бойові кроти».

Укріплення

«Кроти» викопують позиції для танків чи бронетранспортерів. Це тонка робота, адже у позиції має бути зручний заїзд та вигідний сектор ведення вогню. В основному інженерні роботи проводяться із застосуванням ПЗМ — полкової землерийної машини. В Україні такі машини складають на базі потужного харківського трактора Т-150К.

ПЗМ риє

— Виконую завдання інженерної служби: рию бліндажі, окопи, капоніри. Зараз, з часу введення воєнного стану, роботи значно побільшало. Доводиться багато їздити до хлопців на передові позиції та різні лінії оборони. Як то кажуть, копаємо з ранку до ночі. Працюємо по Харківщині, але також допомагали на Сумщині окопуватись. За допомоги тросів вкриваємо щілини та бліндажі «кругляком», перетягуємо бетонні блоки на блокпостах, — розповідає нацгвардієць Богдан.

Для того, щоб побудувати дійсно якісну вогневу позицію чи захисне укріплення, військовий інженер має врахувати багато нюансів. Це дуже важлива робота, цінність якої в очах пересічних громадян не така помітна, як, наприклад, піхотинця Збройних Сил України.

Військовий інженер за роботою

— Військовослужбовці інженерних підрозділів виконують завдання з облаштування інженерних позицій. Допомагаємо особовому складу, який виконує завдання з оборони Харкова, облаштовувати позиції для ведення вогню броньованої техніки та бійців з автоматичною зброєю. Працює інженерна техніка: ПЗМ, екскаватори, крани, які допомагають перевозити та переставляти блоки і їжаки. Матеріали нам надає Харківська облдержадміністрація. Наше завдання, щоб фортифікацію облаштувати та розташувати таким чином, щоб вона не надто перешкоджала руху цивільного транспорту, але за потреби призупинила рух російської військової техніки. Оборонці блокпоста таким чином виграють час, аби завдати вогневе ураження по ворожій колоні, — розповідає про роботу військових інженерів гвардієць Олександр. 

Військові інженери також працюють у міських умовах. Вони допомагають облаштовувати блокпости, на яких потім чергують нацгвардійці, поліцейські, бійці тероборони та Збройних Сил України.

Праця військових інженерів – це чорнова робота, яка економить величезні зусилля та час інших захисників України. Вони будують укріплення, а військові їх «обживають» – обшивають деревиною, готують дренаж для відводу дощової води, маскують позиції.

Автор: Олександр Манченко