Втекти з окупованих територій на Харківщині майже неможливо, – ХОВА

09.06.2022 18:10 Область Online
На окупованих територіях Харківської області діє напівпримусова депортація.

Військові рф досі не випускають людей з окупованих територій. Як сказав в інтерв'ю BIHUS info заступник голови ХОВА Роман Семенуха, така політика росіян є спланованою. Непоодинокі й випадки розстрілу цивільних на блокпостах, тож втекти з-під влади окупантів майже неможливо.

– У дуже рідких випадках росіяни випускають людей на підконтрольну Україні територію. Днями випустили понад тисячу людей – це, чесно кажучи, рідкість. На окупованих територіях ми спостерігаємо напівпримусову депортацію, люди виїжджають у росію, а потім через Казахстан та Туреччину чи інші треті країни повертаються в Україну, – розповів Роман Семенуха.

За його словами, у росіян заздалегідь був приготовлений список гауляйтерів. Часто ними виявляються кримінальні авторитети або депутати ОПЗЖ.

– Люди, які перебували в ОПЗЖ, більше схильні до колаборацій, але так само є і колаборанти з проукраїнських партій. Бували й такі випадки, коли представник ОПЗЖ навіть під катуванням не здав Україну. Прийшли кацапи, а він країну не здав, абсолютно війна всіх по-різному розкриває, – каже він.

Для представників влади Харківщини, що пішли на співпрацю з окупантами, оптимістичний варіант розвитку подій – це українська тюрма.

– Наприклад, Мацегора (мер Куп’янська, який відразу пішов на співпрацю з окупантами. – Ред.) зробив це в перші дні, абсолютно свідомо. Коли ці міста будуть звільнятися, росіяни будуть таких розстрілювати, бо вони забагато знають. Я думаю, найкраще, що може з ними статися, – це українська тюрма, – наголосив Семенуха.

Окрім того, за його інформацією, після звільнення окупованих територій Харківщини люди побачать нові звірства військових рф проти цивільних.

Автор: Анастасія Хушану