Харківщиною розкидають з літака приманки для диких тварин. Фото

25.09.2018 11:01 Область Online
Фото:pixabay.com Фото:pixabay.com
Це зроблять для створення благополучного середовища щодо захворювання на сказ серед диких тварин, адже вони є основними розповсюджувачами збудника сказу.

На території Харківської області проведуть пероральну імунізацію диких тварин проти сказу. Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби у Харківській області. 

Осіння кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин (лисиць, вовків, єнотовидних собак) на території Харківської області буде проводитись у другій половині жовтня 2018-го.

Приманки з вакциною розподілятимуть, розкидаючи з літаків над лісовими та польовими угіддями Харківської області (6 635 426 доз на всю Україну). Винятком стануть території, які підпадають під заборону польотів літаків,  – території Барвінківського, Близнюківського, Борівського, Дворічанського, Ізюмського, Куп’янського районів та території прикордонних районів з Російською Федерацією на відстані 5-10 км від кордону.

Приманка безпечна для людей і тварин. Вона має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясокісткового борошна.

Усередині — желеподібна капсула з вакциною проти сказу. Фото: Рівне Вечірнє.

За словами фахівців Держпродспоживслужби, такі заходи забезпечать створення благополучного середовища щодо захворювання на сказ серед диких тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника сказу.

У Держпродспоживслужбі також просять жителів області при виявленні приманок — не брати їх руками і не переносити з місць розкладання.

 


Довідка. Сказ – особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю. Відповідно до оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), сказ входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів, що завдають величезні соціально-економічні збитки.

Читайте також: У Харкові відкрилася виставка трипільських артефактів, якій можуть позаздрити світові музеї