Як за рік змінилися фінансові показники об’єднаних громад на Харківщині

10.03.2021 10:02 Область Online
Фото: Децентралізація Фото: Децентралізація
За підсумками 2020 року експерти оцінили фінансову діяльність 18 ОТГ Харківської області, які об’єдналися на добровільній основі протягом 2015-2019 років.

Оприлюднено рейтинг фінансових показників бюджетів об’єднаних громад України за 2020 рік. До нього потрапило 18 ОТГ Харківщини, які добровільно об’єдналися протягом 2015-2019 років. Аналіз фінансових показників громад на основі порівняння 8 показників виконання бюджетів розробили експерти Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International.

У село – за біометрикою: у Старовірівці запускають видачу ID-паспортів

Залежно від кількості населення громади були розділені на п’ять груп. Так, у першій групі з населенням понад 15 тисяч людей перебуває п’ять громад Харківської області (загальна кількість по країні – 110 громад). Лідером нашого регіону стала Пісочинська громада, вона посіла 12 місце рейтингу. За інформацією Харківського регіонального офісу «U-LEAD з Європою», громада на дві позиції покращила свій минулий результат. Підвищилися у рейтингу й інші наші громади. Нововодолазька – з 16-ї сходинки перемістилася на 15-ту. Золочівська – з 41-ї на 30-ту сходинку, Мереф’янська – з 80-ї на 61-шу.

Скільки за місяць заробили посадовці Мереф’янської міської ради

У другій групі з населенням від 10 до 15 тисяч осіб найкращий результат серед громад Харківщини у Роганської громади – 18 місце серед 134 громад України. Малоданилівська – на 24-й сходинці, Зачепилівська – на 35-й, Чкаловська – 49-й. Як зазначила радниця з питань місцевих фінансів та управління Харківського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Марина Гончаренко, серед наших громад у групі найкращу динаміку продемонструвала Зачепилівська – піднялася у рейтингу на 22 позиції.

У Зачепилівській громаді виникли проблеми з підвозом дошкільнят

У третій групі з кількістю населення від 5 до 10 тисяч осіб з 277 ОТГ Наталинська посіла 5 місце. Старовірівська – 18-те, Малинівська – 55-те, Коломацька – 60-те, Великобурлуцька – 103-тє, Старосалтівська – 104-те, Оскільська – 179-те, Циркунівська – 183-тє. До речі, найбільший стрибок порівняно з минулими показниками зробила Циркунівська громада.

У село – за біометрикою: у Старовірівці запускають видачу ID-паспортів

– Найбільший прогрес серед усіх громад Харківської області продемонструвала Циркунівська ОТГ – вона піднялася у рейтингу на 38 позицій, – зазначила радниця з питань місцевих фінансів та управління Харківського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Марина Гончаренко.

У четвертій групі з кількістю населення до 5 тисяч осіб немає жодного представника Харківщини. Всі наші громади більші.

У п’ятій групі оцінюються показники ОТГ – міст обласного значення. Тут два представники Харківщини – Лозівська та Ізюмська громади. Серед 43 ОТГ зі всієї України наші громади посіли 24-те та 32-ге місце відповідно.

За словами Марини Гончаренко, важливе значення для аналізу фінансової спроможності громад є рейтинги у розрізі окремих показників. Наприклад, Пісочинська ОТГ зайняла 1 місце у своїй групі за співвідношенням видатків на утримання апарату управління із сумою доходів загального фонду, Наталинська – 5 місце у своїй групі за показниками капітальних видатків на 1 мешканця та їх питомою вагою у загальній сумі видатків.

– Саме аналіз рейтингів у розрізі окремих показників дасть громадам можливість визначити, які саме фактори фінансової спроможності потребують додаткової уваги з боку управлінців, – наголосила експертка з фінансів.

Читайте також: Неподалік Нової Водолаги дорогою в лікарню народилося двоє дітей

Автор: Андрій Соха