Забрудненість питної води в області: перелік проблемних районів

07.05.2018 12:40 Область Online
Фото: franklinroad.net Фото: franklinroad.net
У Харківському обласному лабораторному центрі розповіли про результати досліджень води з джерел нецентралізованого водопостачання на території Харківської області за І квартал 2018 року.

За інформацією відомства, в Харкові та Харківській області за санітарно-хімічними показниками досліджено 1259 проб води з джерел нецентралізованого водопостачання, з яких 41,2 % не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

У досліджених пробах води виявлені перевищення нормативних показників за загальною жорсткістю, вмістом нітратів, аміаку, сульфатів, хлоридів, сухого залишку, заліза.

Основним з проблемних питань регіону залишається перевищення вмісту нітратів у воді джерел нецентралізованого водопостачання, що є одним з основних чинників, який негативно впливає на стан здоров’я населення, особливо дітей, — наголосили фахівці лабораторного центру.

За даними досліджень, за І квартал 2018 року у воді колодязів, яку споживають діти віком до 3-х років, кратність перевищення вмісту нітратів до 2,5 ГДК (гранично допустима концентрація) виявлена у Барвінківському, Дергачівському, Великобурлуцькому, Куп’янському, Вовчанському, Харківському, Богодухівському, Чугуївському, Дворічанському, Первомайському районах та містах Куп’янськ та Лозова; перевищення до 5,0 ГДК – у Зміївському, Краснокутському, Золочівському, Ізюмському, Кегичівському, Зачепилівському, Балаклійському районах та місті Люботин; перевищення до 10,0 ГДК — у Красноградському, Лозівському, Близнюківському, Борівському районах та до 14,0 ГДК — у Нововодолазькому районі.

Перевищення ГДК нітратів встановлено у 40,9 % досліджених проб води з колодязів.

Також у лабораторному центрі повідомили, що отруєння дітей нітратами, в меншій кількості, але продовжують реєструватися. Так, в 2017 році зареєстрований один випадок водно-нітратної метгемоглобінемії у 6-місячної дитини, що проживає на території Валківського району. Мама дитини використовувала для приготування дитячих сумішей воду з вмістом нітратів у 2,3 раза вище ГДК.

За мікробіологічними показниками досліджено 343 проби води з колодязів та каптажів джерел, з них 25,9 % проб не відповідають нормативам.

У місті Харкові досліджено 12 проб води з каптажів природних джерел. Протягом І кварталу 2018 року у воді з 4-х джерел реєструвались проби з відхиленнями від норм за мікробіологічними показниками (селище Олешки Київського району, «Манжосов яр» (Північна Салтівка), «Олексіївська балка», джерело по вул. Мінераловодській). Вода з каптажів 2-х джерел не відповідала нормативним вимогам за санітарно-хімічними показниками — встановлені перевищення гранично допустимої концентрації нітратів (парк «Юність», селище Олешки) та нормативного показника загальної жорсткості (парк «Юність»).

Микола Мельник