Земельний конфлікт між атовцями та фермером стався у Балаклійському районі

18.02.2020 15:10 Область Online
Фото: pershij.com.ua Фото: pershij.com.ua
За мирне врегулювання суперечки взялася обласна рада.

На території Пришибської сільської ради Балаклійського району виникла конфліктна ситуація через землю, яку виділили у приватну власність учасникам АТО. Учасники бойових дій отримали в Держгеокадастрі накази на отримання 67 ділянок землі, однак з’явилося судове рішення щодо поновлення договору оренди на землю одному з приватних підприємств. Раніше ці землі використовувались приватним підприємством, оренда завершена у листопаді 2018 року і у зв’язку з тим, що Держгеокадастр не поновив договір, понад 400 гектарів були передані до державного земельного фонду в лютому 2019 року.

З проханням сприяти вирішенню проблемних моментів, які виникли у зв’язку з наданням та оформленням права власності на землю, до голови Харківської обласної ради Сергія Чернова звернулися представники ветеранської організації учасників АТО.

За словами голови ради ГО «Спілка ветеранів АТО» Анатолія Коваленка, учасники бойових дій у законний спосіб подали заяви до Держгеокадастру на виділення 67 земельних ділянок. Відповідні накази про надання кадастрових номерів були ухвалені. Потім атовці неодноразово зверталися до місцевої влади, правоохоронних органів з метою вирішення питання, однак, судові справи тривають, і підприємство їх виграє, тож захисники України не мають змогу завершити оформлення документів, а ті, хто отримав право власності, не можуть використати його належним чином.

Керівник територіального підрозділу Держгеокадастру Василь Саранча повідомив, що наразі тривають відповідні роботи з виготовлення документації на 24 спірні ділянки, на які отримано дозволи, однак через судові провадження відповідна робота не завершена, 43 ділянки вже мають кадастрові номери, занесені до реєстру та є у приватній власності учасників бойових дій.

– Лише за круглим столом, а не на вулиці з гаслами можна вирішувати такі суперечливі питання. Обов’язково за участю усіх компетентних структур у межах правового поля ми маємо завершити розв’язання цієї, безумовно, болючої проблеми й знати конкретні рішення, які, переконаний, сприятимуть якнайшвидшому врегулюванню конфлікту і розв’яжуть цю правову колізію, – зазначив під час наради щодо вирішення земельного питання очільник Харківської облради Сергій Чернов.

Він підкреслив, що облрада всіляко сприятиме врегулюванню земельного конфлікту на Балаклійщині.

– Не можна доводити проблеми до стану емоційного сплеску, потрібно радитися та ухвалювати колегіальні рішення, – переконаний самоврядовець.

За словами голови постійної комісії облради з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю Анатолія Русецького, паралельно з нарадою в Будинку рад проходять переговори за участю депутатів від Балаклійщини та керівників підприємства-орендаря, де досягнуто домовленість про ухвалення мирової угоди на користь ветеранів АТО.

Читайте також: Полювання на злодія: як жителям Харківщини захиститися від грабіжників