Зоотехнік з Ізюмщини врятувала медицину в рідному селі

01.02.2021 16:48 Область Online
Фото: hromadahealthcare.org Фото: hromadahealthcare.org
Ще два роки тому 35-річна Світлана Ровчак із села Бугаївка Ізюмського району Харківської області працювала зоотехніком у місцевій агрофірмі. Тоді жінка навіть не замислювалася, що у майбутньому вона відкриє власну лікарську справу та відновить медицину в рідному селі.

Понад 10 років свого життя Світлана Ровчак присвятила справі зоотехніка. Жінка працювала на місцевому підприємстві ТОВ «СК Восток» та навіть не замислювалася, що після стількох років праці їй доведеться освоювати нову професію. Зміни у життя Світлани прийшли у 2019 році. І вони не пов’язані ані зі звільненням чи власною ініціативою змінити фах. Саме цього року у квітні жінка започаткувала приватну лікарську справу в рідній Бугаївці. І сталося це через закриття державної амбулаторії, яка обслуговувала не тільки населення Бугаївки, але й п’яти сусідніх населених пунктів – Сухий Яр, Розсохувате, Калинове, Підвисоке та Боголюбівку.

Читайте також:  В Ізюмі зіткнулися дві автівки: є загиблий

– У лютому (2019 року. – Авт.) нам просто повідомили, що в Ізюмському центрі первинної медико-санітарної допомоги відбулося скорочення штату, після чого медики нашої амбулаторії залишилися без роботи, а місцеві жителі – без медицини. Амбулаторію просто закрили, – розповіла Світлана.

Після закриття місцевої амбулаторії більше півроку люди були змушені звертатися по меддопомогу до районного центру, в Ізюм. А це близько півсотні кілометрів в один бік на рейсовому автобусі, який курсує лише тричі на тиждень.

– Навіть елементарний лікарняний узяти було проблематично. А коли захворіла дитина і треба показати лікарю – це теж проблема. Сама розумію, в мене своїх двоє дітей, – додала підприємниця.

Тому жителі Бугаївки без амбулаторії обходилися як могли. Хтось просив звільнених медиків про допомогу. Ті ж не відмовляли і на свій страх та ризик робили уколи пацієнтам та ставили крапельниці. Хтось, наймаючи автівку, змушений був витрачати тільки на дорогу до ізюмської лікарні півтисячі гривень.

Чіткий алгоритм

Амбулаторію в Бугаївці відродили у серпні 2019 року. Доленосну роль у цьому відіграло місцеве підприємство, де працювала Світлана, адже саме керівництво почало шукати серед своїх працівників добровольця, який би погодився стати ФОПом та взяти на роботу медиків.

– Річ у тому, що наш сімейний лікар, який працював у старій амбулаторії, уже поважного віку. Йому 70 років. Через стан здоров’я не змогла взятися за справу й наш стоматолог, – розповіла Світлана. – Тому керівника приватної клініки на підприємстві почали шукати серед своїх. Пропонували багатьом, але всі боялись. Я теж боялась,
але все ж таки наважилася. Потрібно було діяти швидко, адже часу майже не було. Тому я ніч подумала й на ранок дала відповідь.

Перші ази власної справи Світлана Ровчак отримала під час тренінгу, який організовувала Харківська обласна рада разом із міжнародними партнерами в рамках проекту «Ефективна первинна медицина в громаді».

– Звідси я дізналася покрокову інструкцію про те, як відкрити ФОП, які документи необхідні, щоб отримати ліцензію, яке обладнання повинне бути та скільки коштів треба
вкласти в справу, – додала Світлана.

Нову приватну практику відкрили на базі старої амбулаторії, яку колишня Бугаївська сільрада надала в оренду лікарці за 1 гривню. Силами місцевого бюджету та агрофірми там зробили косметичний ремонт і придбали обладнання, якого не вистачало.

– Оскільки в старій амбулаторії навіть не було води, ми провели систему водопостачання, а також замінили опалення в будівлі. Косметичний ремонт зробили. Більшість обладнання нам дісталося від старої амбулаторії. Проте деяке, за табелем оснащення, потрібно було докупити. Це пульсоксиметр, томографи, сухожаровий шкаф
для стерилізації інструментів та медичні препарати, – розповіла підприємниця.

Після того, як із обладнанням та приміщенням справу владнали, Світлана почала вирішувати кадрове питання, аби запустити співпрацю з Національною службою здоров’я.

Нагадаємо, в рамках медичної реформи в Україні медичний заклад як державної, так і приватної форми власності може укладати договір з Національною службою здоров’я та отримувати за кожного пацієнта гроші від держави. Проте для цього пацієнт має укласти декларацію з обраним фахівцем.

У Бугаївці до роботи повернувся сімейний лікар Борис Теут, який працював у колишній амбулаторії. З медиком декларації уклало понад 1100 пацієнтів, з них 270 – це
діти до 17 років. Суми контрактування, яку отримує заклад від держави, вистачає на зарплати лікарю, стоматологу, трьом медсестрам та адміністратору, а також на закупку необхідних для роботи медикаментів. А от свою заробітну плату Світлана як керівник амбулаторії отримує від агрофірми, в якій жінка працювала до власної справи. Так бізнес вирішив допомагати медикам, аби тільки в селі працювала амбулаторія.

– Я займаюся звітністю та документами і не уявляю, як можна встигати ще лікувати людей. Звітів та перевірок дуже багато. Колись стала свідком ситуації, коли у сімейного лікаря запитали, чому він не хоче відкрити власну практику. Він відповів, що якщо буде займатися організаційною роботою, то коли лікувати йому і приймати людей, – ділиться Світлана.

Читайте також: Лозова отримала два німецькі апарати штучної вентиляції легень

Аналізи за кілька хвилин

У 2020 році бугаївські медики вирішили взяти участь у конкурсі міні-грантів у рамках проекту «Ефективна первинна медицина в громаді» та стали єдиним ФОПом, який переміг. Так у сільській амбулаторії з’явилося багатофункціональне медичне обладнання, яке дозволяє за лічені хвилини проводити аналізи крові та сечі, а також достовірно і вчасно діагностувати захворювання на ранніх стадіях. Самі ж медичні працівники відзначають користь такого обладнання як для зручності в їх роботі, так і для самих жителів громади.

– Білок, лейкоцити, тромбоцити, гемоглобін. Раніше тільки, щоб здати аналізи крові та сечі, необхідно було витратити півдня з поїздкою в Ізюм. Зараз робимо
все на місці завдяки аналізатору. Особливо зручно літнім людям та вагітним жінкам, які прийшли, здали та майже одразу отримали результат, – розповіла медсестра Алла Пільгуй.

Вона також зазначила, що налагодилася ситуація в селі і з вакциною, яка була відсутня кілька років. Наявні тепер як дитячі вакцини, так і для дорослих.

– Тільки минулого року в нас народилося 12 дітей. Троє немовлят є вже в цьому. Ще маємо п’ятеро вагітних жінок, – додала медсестра.

Щодня амбулаторію відвідує близько 25 жителів. На базі клініки працює й стаціонар, де пацієнтам роблять крапельниці, уколи та інші маніпуляції. Також зараз в амбулаторії розшукують молодого лікаря, який би змінив на службі працюючого лікаря-пенсіонера. Фахівцю обіцяють платити конкурентну заробітну плату до 20 тисяч гривень, а як бонус – забезпечать безкоштовним житлом.