Батьки-одинаки об'єдналися в Союз. Як він працює (ФОТО)

18.09.2013 11:13 Суспільство
фото www.papakino.org фото www.papakino.org
Де юре наші татусі мають щодо дитини такі самі права, як і мами.

Де факто – часто можна казати про гендерну нерівність, коли обмежують у правах за статтю, як не дивно, чоловіків.

Законом гарантовано

Спочатку – про те, що гарантовано за будь-яких умов і закріплено законодавчо. Батько так само, як і мати, має право: піти в декретну відпустку; отримати одноразову допомогу на дитину; взяти лікарняний листок по догляду за хворою дитиною; отримувати допомогу, якщо він доглядає дитину-інваліда або якщо сам має статус інваліда і при цьому в нього на утриманні неповнолітня дитина.
Але є ще проблеми, пов’язані з обов’язком тата виховувати дитину.


З одного боку, самі татусі занадто часто відстороняються від виховання дитини. За даними соціологів, український батько приділяє своїй дитині в середньому чотири хвилини на день; лише третина татусів допомагає дітям робити уроки; доглядає хвору дитину тільки кожен десятий тато. Звісно, такий стан речей не є прийнятним, тож в Україні працює Міжнародний Центр Батьківства – міжнародна громадська організація, метою діяльності якої є позитивний вплив на стан сім’ї в сучасному суспільстві через залучення чоловіків до активного батьківства.

«Юридичний матріархат»

Але є й інший бік проблеми: батьків, які хочуть брати активну участь у цьому процесі, так само часто від нього усувають, і навіть бюрократично тандем дитина-мати подеколи є фактично нерозривним. Судіть самі. Дитина народилася, і її автоматично «приписують» за місцем реєстрації матері. Якщо в родині щось не склалось, то й дитину бачать тільки з мамою: в українських судах навіть статистики не ведуть, скільки дітей залишилися при розлученні з татом.

Чоловіки, які стикнулися з такою ситуацією, переконані, що в Україні панує «юридичний матріархат». Якщо раптом дитина стає «яблуком розбрату» в колишній сім’ї, закон апріорі на боці матері, кажуть фахівці. Навіть якщо вона наркоманка, зловживає алкоголем і взагалі не цікавиться дитиною, суд дає жінці «останній» шанс. Судді часто закривають очі на бажання дитини жити з татом, а чоловіків не сприймають як повноцінних вихователів.

– Я для колишньої дружини – машина для постачання грошей, - обурюється розлучений тато Олексій. - До сина вона мене не пускає, на що йдуть аліменти – і немалі, адже я добре заробляю – не зрозуміло. Хотів перевірити, але виявилося, що це неможливо. Адже представники соціальних служб попереджають її про візит, тож до нього вона завжди готова, а як там насправді – дізнатися не можу.

Довести, що мати тринькає «дитячі» гроші чи не дозволяє батькові спілкуватися з дитиною дуже важко, фактично неможливо. Тому більшість чоловіків поб’ються об цю суцільну «стіну», та й відмовляються від подальших спроб – і для себе морочливо, і дитину зайвий раз травмувати не хочеться.

Активна позиція справжніх чоловіків

Але є в Україні батьки, які не погодилися з таким станом речей. У травні 1991 року у м. Слов’янську (Донеччина) у квартирі Євгена Коновалова – розлученого тата-інваліда, який виховував двох синів з дворічного віку самотужки, зібралися 11 таких татів і вирішили, що чоловікам не годиться здаватися. Так було організовано Міжнародний Союз Мужніх Татусів – громадську організацію людей з особливими потребами. Вона на добровільних засадах об’єднує розлучених татів (майже 250 родин з України та Білорусі), які самі, без матері, виховують дітей і водночас мають статус інваліда, а також дітей-інвалідів від 16 років з подібних неповних родин.


Представники цієї організації беруть участь у підготовці законодавчих документів, що стосуються сім’ї, надають юридичні консультації, здійснюють юридичне супроводжування в судах (за словами члена цієї організації юриста Євгена Вєги, ними було отримано понад 50 позитивних рішень суду, оформлено звернення до Європейського суду з прав людини). До речі, ця організація теж була серед ініціаторів відзначання Дня батька в Україні. Але вона здійснює не тільки «паперову» роботу. Батьки й діти з Міжнародного Союзу Мужніх Татусів беруть участь і в розважально-сімейних акціях – приміром у Всеукраїнських сімейних іграх під гаслом «Тато + я – міцна сім’я!».

Як повідомили в Союзі Татусів, останніми роками до них батьки з Харківщини не зверталися ні по допомогу, ні для реєстрації в організації. Але це не означає, що батьки «як клас» у нашій області залишаються без уваги. За ініціативи Харківської обласної ради та оргкомітету Міжнародного дитячого телевізійного фестивалю «Дитятко» стала вже традиційною акція «Тато, відведи дитину до школи!». Одним з елементів цієї акції є конкурс на кращу фотографію, малюнок або письмовий твір на тему «Ось він який, мій ТАТО!», який проходить за підтримки голови облради Сергія Чернова.

Корисна інформація. Міжнародний Центр Батьківства: Київ, 02002, Україна, а/с 41. Телефон (044) 221 8938. Телефон/факс (044) 564 5292. E-mail: [email protected]. URL: http:// www.uafathers.com 
Міжнародний Союз Мужніх Татусів: а/с 61, м.Слов’янськ, Донецька область, 84122, Україна. Контактні телефони: (095) 051-84-91, (066) 353-55-74. E-mail: [email protected]. URL: http://www.papakind.org

Ольга Громова, матеріал з газети "Слобідський край" №110 від 14.09.2013

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта