Навчання у вишах і проживання у гуртожитках Харкова суттєво дорожчають. Подробиці

05.05.2015 10:05 Суспільство
city-kharkov.com city-kharkov.com
Яким буде цьогоріч державне замовлення для вишів, за словами начальника Департаменту науки і освіти Харківської облдержадміністрації Анатолія Бабічева, стане відомо в червні.

До речі, замовлення буде розподілено до початку вступної кампанії. Раніше 80 % держзамовлення ділили до початку кампанії і 20 % – після. Зміни, вважають в Міністерстві освіти і науки, дозволять абітурієнтам робити вибір більш продумано та аргументовано, оскільки точна кількість місць державного замовлення буде відома заздалегідь.

Але в будь-якому разі бюджетних місць усім не вистачить. На Харківщині в цьому році вступатимуть до університетів понад 18 тисяч випускників (саме стільки пройшли тестування з української мови, яке є обов’язковим для вступу в будь-який виш). До них приєднаються абітурієнти з інших регіонів. Тож, вчитися задарма пощастить тільки тим, хто набере найбільше балів. Іншим доведеться діставати гаманці.

Читайте також: Найкращі виши Харкова: конкурс на місце та найпопулярніші факультети 

Граніт науки через інфляцію та зростання цін буквально на все поступово перетворюється на діамант. Вартість року навчання в найбільш популярних закладах Харкова стартує від 6000 грн. Наприклад, в НТУ «ХПІ» найдешевше вчитися на механіко-технологічному факультеті (близько 7000 грн на рік), найдорожче – на факультетах інформатики, теплоенергетики та енергоефективності (близько 9000 грн). Доступні ціни в Харківській інженерно-педагогічній академії: від 6000 за харчові технології та зварювання, до 10 000 за дизайн. Від 7,6 до 13 тис. грн треба викласти за рік навчання в Харківському економічному університеті. У більшості харківських вишів нас запевнили, що поки не вирішили, чи підвищуватимуть вартість контракту. Втім, факти свідчать про те, що обов’язково підвищать.
Проректор з навчально-виховної роботи ХНУМГ ім. О. М. Бекетова Олександр Малєєв пояснює: за законом заклади мають право підвищувати ціни на навчання відповідно до рівня інфляції.

– Сьогодні це 30–40 %. Але так різко підвищити ціни ми не можемо, бо втратимо студентів, – пояснює проректор. – Проте ми вимушені будемо збільшити вартість навчання принаймні на 10–15 %.

Сьогодні навчання тут коштує в середньому 10 000 грн на рік. Так само, за словами Олександра Малєєва, має подорожчати і гуртожиток.

– Якщо зараз це 250–300 грн на місяць, то, щоб компенсувати всі затрати на комунальні платежі, ми маємо брати 600 грн. Але буде не більше 400, – заспокоює проректор.

Тетяна Огородня, матеріал з газети "Слобідський край" №51-52 від 30.04.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта