Оптимізація сільських шкіл на Харківщині: немає грошей на виконання законів

15.04.2015 07:44 Суспільство
www.pr.lg.ua www.pr.lg.ua
Проблема існування малокомплектної школи не нова. За останні п’ять років у Харківській області закрили 120 шкіл (минулого року – вісім).

Найбільше малокомплектних навчальних закладів має Близнюківський, Лозівський, Шевченківський, Великобурлуцький, Ізюмський, Богодухівський та Сахновщинський райони. Згідно із переліком шкіл Харківської області в 2014/15 навчальному році, усього маємо малочисельних ЗНЗ – 233, у тому числі: І ступеня один, І–ІІ ступенів – 48, І–ІІІ ступенів – 184. У них навчається 13866 дітей.

Окрім демографічного спаду в країні, скорочення бюджету на освіту та статистичних даних, ще одним аргументом для органів управління науки і освіти є неефективність середньої освіти в сільських малочисельних школах. Один-два учні у класі, один учитель викладає по п’ять-шість предметів, відсутність конкуренції серед дітей, погане матеріально-технічне оснащення школи... За словами заступника міністра освіти і науки Інни Совсун, якість викладання у таких умовах дуже низька.

– Статистика ЗНО показує, що діти і сільської місцевості, на жаль, фактично позбавленні доступу до якісної шкільної освіти. Вони значно гірше складають тести та мають значно менші шанси продовжити навчання у вищих навчальних закладах, – запевняє заступник міністра.

Парадоксально виглядає і вимога чиновників із МОНу того, що укрупнення шкіл можливо лише за умови забезпечення проїзду учнів з їхніх населених пунктів до шкіл. І тут же погоджуються, що коштів на програму «Шкільний автобус» немає.

До того ж, наприклад, за даними Богодухівського районного відділу освіти, у районі безкоштовним підвезенням до місць навчання забезпечено 535 учнів та 56 педагогічних працівників. У разі закриття їх 12 малокомплектних шкіл виникає потреба підвозити ще 442 учні. Як району забезпечити підвезення загалом майже тисячі школярів, ніхто не знає.
– І не зможе місцева влада цього забезпечити! – підтверджує Анатолій Бабічев. – Тому навряд чи у цьому районі закриють стільки шкіл.

Для довідки: в обласному парку нині 400 шкільних автобусів. Однак частина з них уже потребує заміни й ремонту.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №37 від 28.03.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта