Останній рік старої школи

31.08.2015 09:38 Новини
Фото: workout.com Фото: workout.com
Більше англійської, економіки та патріотизму

Діти, які підуть до школи 1 вересня, швидше за все, будуть останніми, в кого буде звичний навчальний рік. Революційні зміни чекають на освіту після прийняття Верховною Радою відповідного закону (обіцяють, що це станеться вже у вересні). Головним нововведенням буде зміна системи загальної освіти. Складатиметься вона з п’яти років початкової школи, чотирьох років базової освіти і трьох років – профільної. Початкову та базову освіту діти отримуватимуть у школах за місцем проживання, а от заклад для профільного навчання (загальноосвітній чи професійний) обиратимуть незалежно від прописки.

Тобто діти, які підуть до школи у вересні 2016 року, просидять за партами вже 12 років. Як пояснив під час ефіру на каналі IСTV міністр освіти України Сергій Квіт: «Тому що в усьому світі 12 років навчання».
Але й 2015/16 навчальний рік уже не буде таким, як попередні.

Do you speak English?

Та навіть ще до прийняття Закону «Про освіту» на школярів чекає декілька сюрпризів. Головна зміна майбутнього навчального року – це обов’язковий іспит з іноземної мови. За рішенням Міністерства освіти України, у 2016 році Державну підсумкову атестацію школярі складатимуть з української та іноземної мов, а також історії й математики.

Тож, формуючи план навчання на 2015/16 навчальний рік, упор робили на вивчення англійської. Для 6–9 класів кількість «іноземних годин» збільшили з двох до трьох на тиждень, а для старшокласників – з трьох до трьох із половиною. У перспективі у школярів можуть з’явитися предмети, що викладатимуться іноземною мовою.
А привід поглибити знання з англійської в українських школах є. Так, за результатами останнього ЗНО з англійської мови, яке у 2015 році складали 71 000 осіб, тільки 13 абітурієнтів отримали найвищий бал. 9 480 осіб взагалі не пройшли поріг склав/не склав.
У тому, що українцям потрібно підтягувати знання іноземних мов, переконаний і Президент країни Петро Порошенко. Тому 2016 рік Глава Держави оголосив роком англійської мови. Також він наголосив, що в найближчому майбутньому володіння англійською мовою буде одним з найважливіших критеріїв під час прийому на державну службу.

На місцях, а саме в школах районів Харківської області, ініціативу Президента підтримують. Погоджуються: знання іноземних мов дає великі можливості після закінчення школи. Але в учителів є сумніви щодо того, чи вдасться якісно посилити вивчення іноземних мов у сільських школах, бо там часто бракує кваліфікованих викладачів.

– Для того, щоб якісно викладати мову, потрібні нестандартні методики, цікаві уроки, можливо із застосуванням комп’ютера, але найголовніше – це більше живого спілкування іноземною мовою, причому бажано з її носієм. А для того щоб успішно скласти ЗНО з англійської, учням не тільки потрібно збільшити години, а й забезпечити добрими підручниками, – вважає викладач англійської із 40-річним стажем однієї зі шкіл Первомайського району Олександр Тарасенко (ім’я змінено).
Більш скептично налаштована до обов’язкового іспиту з іноземної мови його колега з 15-річним стажем педагогічної діяльності, завуч Вовчанської школи Світлана Солодовник (ім’я змінено). Та в неї зауваження не так до введення нової дисципліни, як до організації самого ЗНО.

– Чи готові наші діти до обов’язкового ЗНО з англійської? Цього року не всі школярі навіть українську склали, – каже завуч. – У нашому районі багато відмінників через це без медалей залишилися. Але річ не в поганій підготовці, багато дітей просто не впоралися зі стресовою ситуацією. Наші випускники складали ЗНО у Харкові, дуже ранній підйом, дорога зайняла близько двох годин, все це додаткове психологічне навантаження. Було б краще, якщо б центр для складання іспитів був хоч і один, але в кожному районі. Нехай там буде багато спостерігачів, але так багато часу на дорогу не потрібно буде витрачати.

Відповідно до індексу володіння англійською мовою (EF EPI), Україна знаходиться на 44-му місці (серед 63-х країн). Найкраще англійську знають у Данії, Нідерландах, Швеції, Фінляндії, Норвегії, Польщі та Австрії.

Чекають на розвантаження
У шкільній програмі 2015/16 навчального року з’являться і нові дисципліни – уроки патріотизму та фінансової грамотності. Саме з патріотичного заняття почнеться новий навчальний рік. Тематику уроку вчителі обиратимуть самостійно. А уроки фінансової грамотності з’являться з 2-го по 9-й клас. У старших класах такі заняття будуть факультативними.
Торкнуться зміни й уроків фізкультури. Учителі фізкультури зможуть присвячувати більше занять тим видам спорту, в яких вони самі є професіоналами. А ще класичну фізкультуру можна буде замінити на уроки плавання (якщо в школі є басейн).
Малечу ж обіцяють розвантажити. Міносвіти значно спростило програму початкової школи – полегшили вивчання математики та української мови, складні твори з літератури виключили або перенесли в старші класи, натомість збільшили кількість годин вивчення «Букваря».

Очікують на розвантаження й учителі. Їх звільнять від непотрібної паперової роботи. За словами міністра освіти, вже скасовано близько 1600 видів різних звітів директорів, учителів і відділів освіти. Однак Сергій Квіт відзначає, що непоодинокі випадки, коли адміністрація школи за своєю ініціативою продовжує вимагати непотрібні звіти.
– Усі ці щомісячні звіти відвідування, звіт про виконання програм після кожного семестру, звіт про успішність класу, успішність по своєму предмету в кожному класі, звіт про виховну роботу і заходи, що проводилися, розробка відкритих виховних заходів... Тяганини цього року не поменшало. А набагато легше було б працювати з дітьми, якби це все ж таки сталося, – зізнається Олександр Тарасенко.

Чим усе це скінчиться
А от чим завершиться новий навчальний рік, наразі сказати важко. Під загрозою зриву опинилося Зовнішнє незалежне оцінювання 2016 року. Про це під час прес-конференції повідомив директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.
А річ у тому, що 21 липня Генпрокуратура, запідозривши керівництво Центру у підробці результатів, разом із СБУ та МВС під час обшуків вилучила комп’ютерне обладнання з доказами зазначених протиправних дій. Крім того, була виявлена готівка у 130 тисяч доларів та докази незаконного втручання до «Системи оцінювання якості освіти» та «Реєстру осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання».

– Під час слідчих дій у нас було вилучено всю базу банку тестових завдань, де було майже 40 000 каліброваних завдань для укладання сертифікованих робіт. Де ці завдання? У якому вони стані? Ми не знаємо. Тобто тести доведеться складати вручну із завдань, які будуть придумані на ходу. Ми не гарантуємо якісних, валідних, сертифікаційних робіт у зв’язку з цією ситуацією, – заявив Ігор Лікарчук.

Мирослава Кольцова, кореспондент 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта